Varga Judit: Minden szülő legféltettebb kincse a gyermek, politikai közöségünk számára pedig szent és sérthetetlen

Az egyszülős családok mellett is ott áll a polgári, konzervatív kormány, amely számára a családok támogatása az anyai ösztönhöz hasonló zsigeri ösztön - fogalmazott Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön az Egyszülős Központ rendezvényén. Kitért arra is: a "megengedhetetlen esetek" a gyermekvédelmi törvény szigorítására sarkallják a kormányt, még tavasszal benyújtják a javaslatot, "mert hazánkban a gyermek szent és sérthetetlen".

A "Hogyan tovább a válás után? A váltott gondoskodás gyakorlata a mindennapokban" című konferencián a miniszter azt mondta, a szakmai munka fontos eleme, hogy folyamatosan finomhangolják a rendszert, erre szolgál a családjogi munkacsoport és a csütörtökihez hasonló rendezvények. A váltott gondoskodás tapasztalatait elemezve a jogalkotó is levonhat következtetéseket - jelentette ki Varga Judit. Szerinte "szülővé válni életre szóló felelősség, minden nap vizsgázik az ember, a gyermeknevelés az egyik legszebb feladat, de hatalmas felelősség és kihívás." "Minden szülő legféltettebb kincse a gyermek, politikai közöségünk számára pedig szent és sérthetetlen" - tette hozzá a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy 2021-ben a GDP 6,2 százalékát a családtámogatásra fordították, "ezzel világelsők lettünk", nagy érdeklődés van külföldről a támogatási rendszerünk iránt. Felidézte azt is, hogy egyszerűbbé vált a tartásdíj megállapítása és behajtása. A kormány minden lehetséges módon segíteni fogja az egyszülős magyar családokat - szögezte le Varga Judit.


Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár arról beszélt, a családbarát kormányzatnak minden élethelyzetre válaszokat kell találnia, minden felmerülő problémára megoldást kell kínálnia, ezért van immár több mint harminc támogatási forma a családok számára. Példaként említette, hogy emelt összegű családi pótlékra jogosultak az elvált szülők, az árvaellátás összege duplájára emelkedett, a gyermekápolási táppénzre pedig ugyanakkora időtartamban jogosult az elvált szülő, mint a két szülő együtt.

A váltott gondoskodás, vagy osztott szülői felügyelet mérföldkő a hazai családjogi szabályozásban - mondta az államtitkár. Hozzáfűzte, nemzetközi példák is azt mutatják, hogy ez a megoldás előnyös lehet a gyermekek számára. Hazánkban erre 2022 január elsejétől van jogszabályi lehetőség, tehát bő egy év tapasztalatai állnak rendelkezésre.


Németh Zoltán, a Közép-Európai Mediációs Intézet elnöke elmondta: a mediátorok segítenek a szülőknek a békés megállapodásban a válásnál, "hidakat építenek a harcolók között", úgy, hogy a gyermek mindenek felett álló érdekét nézik. A váltott gondoskodás a gyakorlatban lehet ötven-ötven százalék, de akár hetven-harminc vagy nyolcvan-húsz százalék is - közölte Németh Zoltán. Hozzátette: ha a szülők jó megállapodást kötnek és azt be is tartják, az számos előnnyel jár számukra és a gyermek számára is.

Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár szerint a váltott gondoskodás lehetővé tétele is azt mutatja, hogy "finomhangolásra mindig készek és képesek vagyunk, nem hivatali szobában találjuk ki az intézkedéseket, hanem a való élet problémáira reagálunk". "A kormány nem avatkozik bele a családok életébe, a szabad döntést próbáljuk segíteni" - mondta Beneda Attila. Rámutatott, hogy 2021-ben negyvenéves csúcsot döntött a házasságok száma és hatvanéves mélyponton volt a válások száma. "A kormány a sérülékeny helyzetben lévőket is támogatja, diverzifikáljuk a családtámogatásokat, hogy minden helyzetben segítséget nyújtsanak" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Megjegyezte: "a tartásdíj hozzáférésének javításával óvjuk az egyedül helytállni próbáló szülőket".


Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője azt hangoztatta, "mindig a gyermek szülei maradunk, szülőként sosem tudunk elválni egymástól", ez fontos kiindulási pont a váltott gondoskodás szempontjából. "A váltott gondoskodásról mindenkinek van véleménye, általában erős érzelmi véleménye, ezért akartunk utánajárni, hogy az érzelmeken túl miről szólnak ezek a helyzetek" - mondta Nagy Anna az általuk végzett kutatással kapcsolatban.

Megjegyezte: "végre odafigyelnek az egyszülős családokra, korábban nem törődtek az úgynevezett "csonka" családokkal", például az egyedülálló szülők mintegy negyede nem kapta meg a tartásdíjat. Az Egyszülős Központ tájékoztatása szerint kutatásuk a váltott gondoskodásról 2021 őszén indult azzal a céllal, hogy erről a terjedőben levő gyermekelhelyezési formáról, az így élő elvált szülők és gyermekek mindennapjairól ismereteket szerezzenek.


Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a gyermekek egy szülőnél eltöltött ideje nagy változatosságot mutat, a családok egy része szigorú rendszert követ abban, hogy melyik napon hol van a gyermek, másoknál alig-alig vannak erre vonatkozó szabályok. A kutatás nem támasztotta alá azt a vélekedést, miszerint a váltott gondoskodást elsősorban azok a szülők választják, akik a házasság alatt is jól együtt tudtak működni és viszonylag egyenlően osztották meg a feladatokat. "A váltott gondoskodás legfontosabb előfeltételét az adta, hogy a szülők megbíztak abban, hogy a másik is megfelelően el tudja látni a gyermeket, vele is biztonságban van" - állapította meg az Egyszülős Központ.

Az Egyszülős Központot 2018 óta működteti az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, célja, hogy egyenlő esélyt teremtsen a több mint félmillió egyszülős gyereknek, és támogató közegként segítse az egyszülős családok mindennapjait.

Forrás: MTI/fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

2023. március 02. 13:55
Hatalmas változáson ment át Tóth Gabi, új frizurájával felperzselte az internetet - Fotó
A kommentelők azt írták, irigykedve nézik az énekesnő bejegyzéseit, hiszen minden egyes fotóján ragyog.
Ambrus úr, foglaljon helyet - reptéri ellenőrzésen akadt fenn a Viszkis
Ambrus Attila 12 éve szabadult, azóta aktív szereplője a közéletnek. A most példamutató, tisztességes életével az eg...
Megszólalt a miskolci gyilkosság áldozatának lánya, több dolgot szeretne tisztázni
Az idős férfit váratlanul, hátulról ütötte fejbe kalapáccsal, majd elgázolta autójával.
Agyonütött az áram egy nyaraló férfit a jakuzziban, felesége válságos állapotban került kórházba
A baleset okait egyelőre rejtély övezi.
Robbanás történt egy mélygarázsban, ketten meghaltak, sokan megsérültek
Két ember meghalt csütörtök este, tizenegy másik pedig könnyebben megsérült, mert több robbanás történt és tűz ütött...
Egy kis megtorpanás
Időjárás-jelentés, 2024. június 15., szombat
Tények teljes adás, 2024. június 15., szombat
CSALÁDAPÁK - Önkormányzati képviselőt rázott halálra az áram a ráckevei gyümölcsösben, a férfi és a munkások meggyet...
Íme a legjobb italok a csípős ételek okozta fájdalmak enyhítésére
Továbbá egy ok, miért ne válasszunk soha jeges vizet.
Dankó Pistára emlékeztek az éttermekben
Még Bill Murray-t is meghívta az egyik budapesti étterem, amelyik részt vett a Dankó Pista Emléknap programjában. A ...
A néppárt helyesli a magyarok büntetését
Rengetegen tüntettek pénteken Budapesten a horribilis összegű büntetés ellen, amellyel az Európai Bíróság azért sújt...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.