Történelmi jelentőségű a kínai elnök magyarországi látogatása

Közös sajtónyilatkozatot tett csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök, miután kétoldalú tárgyalásokat folytattak. A kínai elnök csütörtök este érkezett hazánkba, előtte Franciaországban, valamint Szerbiában járt. Hszi Csin-pinget délelőtt Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta – kínai államfő 20 éve nem járt Magyarországon. A mostani vizit dátuma ráadásul szimbolikus is: idén van 75 éve, hogy Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatot létesített – írta a Magyar Nemzet.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök kezdte meg.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján hivatalos látogatáson hazánkban köszönhetjük a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-ping elnök urat. Húsz év telt el azóta, hogy legutóbb Kína elnöke ellátogatott Magyarországra. Az akkor még egy teljesen más világ volt. És talán nem is gondoltuk akkor, hogy mennyi változás történhet két évtized alatt – fogalmazott a kormányfő.

Rámutatott: „Túl vagyunk egy emberéletek millióit követelő világjárványon. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy személyesen is megköszönjem az elnök úrnak a nagy bajban nyújtott komoly segítséget, amellyel rendkívül sok magyar ember életét menthettük meg”. Közölte, „két éve a háború árnyékában élünk és sohasem volt akkora kockázata egy nemzetközi, akár világméretű háborúnak, mint éppen most”.

„Visszatekintve a 20 évvel ezelőtti világgazdaságra és világkereskedelemre, az semmiben nem hasonlít ahhoz, amiben ma élünk” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor elmondta, akkor ugyanis még egy egyközpontú világrendben éltünk, „most pedig egy többközpontú világrendben élünk, és ennek az új világrendnek az egyik tartóoszlopa a Kínai Népköztársaság”.

„Az az ország, amely ma már meghatározza világgazdasági és világpolitikai folyamatok menetét. Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, amelynek szilárd politikai alapjai voltak” – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, „mindig is az egy Kína elvét vallottuk, mindig is a kölcsönös tisztelet alapján álltunk, mindig is úgy tekintettünk Kínára, mint egy baráti országra, és valóban nem is tudott úgy fordulni a történelem kereke, hogy a két ország szembe került volna egymással”.

Tudatta, a kínai–magyar együttműködés folyamatos, „megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története”.

Az elnök úr látogatására különösen is szükségünk volt éppen most, amikor a szomszédunkban háború zajlik, és a világ azon mutatkozik, hogy vajon folytatni kell-e ezt a háborút, vagy inkább a béke elleni erőfeszítéseket tenni

– emelte ki Orbán Viktor Hszi Csin-ping látogatásának fontosságát.

„A mi hangunk, Magyarország hangja Európában magányos hang, Európa ma a háború oldalán áll. Az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, amely a béke felé mutat, így Hszi Csin-ping elnök úr által bemutatott kínai békekezdeményezést is” – fogalmazott az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

Orbán Viktor egyúttal elmondta, „nekünk, magyaroknak az a meggyőződésünk, hogy ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren, a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás”. Megismételte a magyar álláspontot, miszerint a megoldás a tárgyalóasztalnál van, fegyverszünet kell és béketárgyalások.


A miniszterelnök a magyar–kínai gazdasági kapcsolatokról elmondta, „ha összevetjük a két ország gazdasági kapcsolatait a 20 évvel ezelőtti állapotokkal, akkor azt látjuk, hogy a kereskedelmünk értéke az ezt megelőző utolsó kínai elnöki látogatás idején hárommilliárd dollár volt, most pedig 12 milliárd, vagyis négyszeresére növeltük”.

Hozzátette: akkor egyetlen légijárat volt a két ország között, most hét nagyváros érhető el közvetlenül Budapestről. „Akkor baráti együttműködésről, gesztusokon kívül elköteleződést nem jelentő baráti együttműködő ország, ma pedig az elnök úrral közösen kiadott nyilatkozatunk már stratégiai partnerségről – ahogy mondják – partnerségről beszél.

„Megtiszteltetés és nagy lehetőség Magyarország számára, hogy Kína meghívott bennünket, hogy vegyünk részt a kínai gazdaságban, és játszunk szerepet a kínai gazdaság modernizációjában, és nagy lehetőség a számunkra, hogy Kína hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában”– fogalmazott Orbán Viktor.

Húsz évvel ezelőtt nem lehetett Magyarországon legfeljebb nagyítóval találni kínai beruházást, ma pedig azt mondom, hogy tavaly az összes Magyarországról érkező bank húsznegyede érkezett Kínából, és jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarország területén

– ismertette.

Közölte, a kínai befektetések emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést.

„Ezekért a beruházásokért persze mi versenyzünk, hiszen a kínai vállalatok versenyben döntik el, hogy hol valósítják meg a beruházásaikat, és mi magyarok büszkék vagyunk arra, hogy ebben a versenyben helytállunk” – hangsúlyozta.

Szeretném az elnök urat itt is biztosítani arról, hogy Magyarország továbbra is korrekt, tisztességes körülményeket biztosít a nálunk beruházó kínai vállalatok számára, és megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a legmodernebb nyugati és a legmodernebb keleti technológia Magyarországon találkozhasson és építhessen ki együttműködést

– közölte a kínai elnökkel.

Orbán Viktor elmondta, a magyaroknak komoly ambíciói vannak. „Az elmúlt száz év, a XX. század Magyarország számára egy szégyenteljes évszázad volt, amit elvesztettünk történelmi léptékben rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtünk. A magyaroknak az az elgondolása, hogy a XXI. századot már nem elveszteni, hanem megnyerni akarjuk, ehhez a győzelemhez pedig nekünk partnerekre, befektetőkre, kereskedelmi partnerekre és a világ legmodernebb technológiájára van szükségünk” – foglalta össze a miniszterelnök a hosszú távú magyar terveket.

A kínai elnökhöz fordulva elmondta, „Magyarország a legjobb technológiát akarja meghonosítani itt a saját hazánkban, és vannak területek, amelyen Kína ma a világ legjobbja, néhány területen pedig utcahosszal a legjobb".

Ezért köszönjük Önnek elnök úr és a delegációjának, hogy támogatják azt a gazdasági együttműködést, amely a világ legmodernebb technológiáit hozza el Magyarországra, az elektromobilitásban, a vasútiparban, az IT szektorban

– fogalmazott.

Köszönetet mondott egyúttal a létrejött befektetési együttműködési megállapodásért, valamint a megállapodást arról, hogy „újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre exportálhatunk” Kínába. Peking és a magyar kormány között továbbá egy új együttműködés is létrejött, ennek részleteiről is beszámolt Orbán Viktor.

Külön említem meg – mert nem csak gazdasági tény –, hanem egyúttal a bizalom kifejeződése is, hogy az együttműködésünket ki tudjuk terjeszteni a nukleáris ipar teljes spektrumára, ahol eddig még a két ország között nem volt együttműködés

– fogalmazott.

Hozzátette: „Ez nagy lehetőségeket tartogat, mert e tekintetben a nukleáris ipar tekintetében Magyarország komoly nemzetközi tapasztalattal és presztízzsel rendelkezik, hiszen több mint 50 éve vagyunk ebben az iparágban és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik”.

Beszéde végén a miniszterelnök elmondta, „az a tervünk, hogy Magyarországon a következő évtized elejére már 60 és 70 százalék között lesz a nukleáris energia aránya”.

Végezetül megköszönte Hszi Csin-pingnek, hogy meghívták hazánkat a Kínai Nemzetközi Befektetési és kereskedelmi kiállítás díszvendégeként Sziámenbe, „ahova Magyarország el is fog menni és legjobb tudása szerint mutatja meg, mire vagyunk képesek”.

Tisztelettel köszönöm még egyszer elnök úr látogatását. Köszönjük, hogy eljött hozzánk és külön köszönjük azokat a lépéseket, amelyeket a Kínai Népköztársaság a béke megteremtése érdekében tesz

– zárta szavait.

Beszédében Hszi Csin-ping köszönetet mondott Orbán Viktornak, valamint Sulyok Tamás köztársasági elnöknek a meghívásért, a kedves vendéglátásért és a szívélyes vendégszeretetért – egyúttal átadta a kínai nép szívélyes üdvözletét a magyaroknak.

Idén ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatfelvételünk 75. évfordulóját. Az elmúlt 75 év során a két fél mindig is a kölcsönös tisztelete, az egyenlőség és a kölcsönös előnyök útját követte annak érdekében, hogy biztosítsuk azt, hogy a kapcsolatunk a megfelelő irányba fejlődik. Ennek köszönhetően a történelem során most tapasztalhatjuk a legjobb kapcsolatot a két ország között. Barátságos és gyümölcsöző tárgyalást folytattam a miniszterelnök úrral

– számolt be a magyar–kínai csúcsról a távol-keleti nagyhatalom államfője.

Hozzátette: „mélységében megvitattuk álláspontunkat és konszenzust értünk el a kínai–magyar kapcsolatok erősítésének tekintetében az új korszakban, a kölcsönös érdeklődésünkre számot tartó témakörökben”. Tájékoztatott arról is, fontos kétoldalú együttműködést alátámasztó dokumentumokat írtak alá.

„Nagyon is bízom a jövőbeni kétoldalú együttműködésben a két ország között” – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök úr és jómagam egyetértettünk abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, amelyek bíznak egymásban és segítenek egymásnak, és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek

– ismertette.

Hszi Csin-ping szerint a kínai–magyar kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, egyben gazdagítani kell a két ország együttműködését. „Közös nyilatkozatot adunk ki, amelyben bejelentjük az átfogó stratégiai partnerséget Kína és Magyarország között az új korszakra vonatkozóan” – tette hozzá.

Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy újabb lendületet adjunk a két ország fejlődésének

– fogalmazott.

A kínai elnök elmondta, Peking és Budapest is „hisz abban, hogy a folytonos politikai bizalom szilárd alapot teremtett a kínai-magyar kapcsolatok erősödésének”.

Közölte, „mindkét fél fenntartja a szoros együttműködést magas szinten megerősítjük a párbeszédet a kormányaink között, a törvényalkotásaink között, illetve a politikai pártok között. Kormányzati tapasztalatokat osztunk meg egymással, és szilárdan támogatjuk egymás központi érdekeit”.

Hszi Csin-ping elmondta, nagyra értékeli Magyarország szilárd elkötelezettségét az egy Kína irányába és folyamatosan támogatja majd Magyarországot a nemzeti érdekeinek megfelelő gazdasági fejlődés útján.

„Mindketten egyetértünk abban, hogy az övezet és út kezdeményezés, illetve Magyarország keleti nyitás stratégiája kompatibilisek egymással” – hangsúlyozta.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Éppen ezért szorosabbra vonjuk az együttműködést a fejlődési stratégiánkban. Mélyítjük a gazdasági kereskedelmet, illetve a pénzügyi-gazdasági együttműködést, valamint előmozdítjuk a Budapest - Belgrád vasútvonalat, illetve egyéb kulcsfontosságú projekteket is

– osztotta meg a kínai–magyar terveket az államfő.

„Kiterjesztjük az együttműködésünket a feltörekvő ágazatokba, és új minőségű erőket vetünk be annak érdekében, hogy megvalósíthassuk a két ország gazdasági, társadalmi fejlődését” – közölte.

„Mindketten hiszünk abban, hogy szilárd alapja van a hagyományos barátságnak a két ország között, és folytatjuk a két ország nyelvének tanításának támogatását kihasználjuk a kulturális központjainkat, megerősítjük a sport, a média és önvezető szint alatti együttműködéseket, valamint előmozdítjuk a kölcsönös tanulást” – fogalmazott. Elmondta továbbá, hogy a tervek között a közvetlen járatok fejlesztése is szerepel.

Kína és Magyarország közösen dolgozik majd azon, hogy kiterjessze ennek a terjedelmét és megemelje a kínai együttműködést a közép és kelet-európai országokban

– fogalmazott.

„Kína nagyra értékeli az átfogó stratégia együttműködését az Európai Unióval” – tette hozzá. „Kína támogatja Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet játszunk az Európai Unióban, és hogy előmozdítsa a nagyobb irányú, nagyobb fejlődést, a kínai–európai uniós együttműködésben” – mutatott rá.

A nemzetközi és regionális ügyekre rátérve pedig arról számolt be, Magyarország és Kína is hasonló álláspontot képvisel.

Kína Közös fejlődést és prosperitást kíván élvezni Magyarországgal. Hiszem azt, hogy a közös erőfeszítések segítségével mindkét fél részéről, mind Kína, mind pedig Magyarország. Fényesebb jövő elé tekint

– zárta szavait Hszi Csin-ping.

2024. május 09. 20:44
Hírt adtak Robert Fico állapotáról - a kommunikáció lehetőségei korlátozottak
Egyelőre nem szállítják át Pozsonyba a szlovák miniszterelnököt.
Megbénult az európai légi közlekedés, betörtek a müncheni reptérre
Mintegy 60 járatot törölni kellett.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Menczer Tamás: Ez történik!
Videót tett közzé Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a hivatalos Facebook-oldalán, amelyben az or...
Önkormányzati választás: Több településen már tudni az eredményt
Valahol már most eldőlt a verseny.
Tények teljes adás, 2024. május 18., szombat
ELFOGÁS - Kommandósok fogták el egy csepeli drogtanya mellett Kaiser Edét. A móri mészárlás miatt tévesen elítélt fé...
Pünkösdi nyitva tartás: Így tervezze a bevásárlást
Várhatóan sokan az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást.
Végleg eltűnt a Twitter, egy korszak lezárult
Nincs többé.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.