Tordai Bence már nem tud hova menekülni: le kell bontania a törvénytelenül épült luxusházát

Keddi tájékoztatásában a Budapesti Kormányhivatal megállapította, hogy Tordai Bence jogszerűtlenül, szabálytalan építési tevékenységgel építtette meg a 150 millió forintot érő villáját, és emiatt építésrendészeti eljárást indított. Ennek a szabályok értelmében nem lehet más vége, mint hogy a szélsőbaloldali pártelnöknek le kell bontania az amúgy meglehetősen ízléstelen luxusvillát - bár Tordai valószínűleg megpróbál majd újra trükközni - írta az Origo.

2022. augusztus 31. 13:49

Trükk, ami nem jött be

Tordai még 2016-ban vett magának egy telket Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában. Azon egy régi parasztház állt, amire a szigorú előírások miatt nem tudott új épületet építeni, ugyanis normális körülmények között nem kapta volna meg rá az engedélyt.

Abban bízva, hogy nem derül ki, titokban, a jogszabályi tiltások ellenére lebontatta a parasztházat, és annak helyén felhúzott egy modern, minden igényt kielégítő luxusvillát.

Sajtóhírek szerint a semmiből kinövő palota 150 millió forintjába került Tordainak, aki az elmúlt időszakban több alkalommal is megpróbálta megtéveszteni, félrevezetni a hatóságokat.

A botrányt kirobbantó Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, amiből a lap szerint egyértelműen kiderült: a régi házat szabálytalanul elbontották és egy új háznak ástak vadonatúj alapot. Márpedig ez jogellenes.

A Párbeszéd társelnöke kezdetben azzal védekezett, hogy felújította az eredeti ingatlant, amihez egyébként minden lehetősége megvolt, hiszen ez nem ütközik törvénybe. Azonban ahogy az ügy egyre nagyobb nyilvánosságot kapott, elkezdett össze-vissza beszélni. Az Origo hiába kereste meg a Metropol cikkével kapcsolatban, nem válaszolt a kérdésekre.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Egyre jobban belegabalyodott

A botrány súlyosságát jól jelzi, hogy Őrsi Gergely, a budai kerület MSZP-s polgármestere szokatlan módon szinte azonnal elhatárolódott politikai szövetségesétől. "... Úgy véljük, hogy az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését szankcionálni szükséges, és aki a szabályokat nem tartja be, joggal számíthat büntetésre" - írta a Metropolnak küldött válaszában a baloldali városvezető, aki később az Origónak is hasonlóan vélekedett.

Ezzel pedig még egyértelműbbé vált: valami nagyon nem stimmel a baloldal egyik leghangosabb képviselőjének ügye körül, olyannyira, hogy sokáig nem volt hajlandó megszólalni a botrány kapcsán.

Szintén ezt jelezte, hogy a rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást. Az ellenzéki politikus építkezésével kapcsolatban - egy magánszemély által - tett feljelentést első körben a Központi Nyomozó Főügyészség alá tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálta, ami később átkerült az ügy a BRFK-hoz. Ez összességében azt is jelenti, hogy Tordainak nem csak polgári jogi, hanem büntetőjogi felelősségét is megállapíthatják az illegális építkezés kapcsán.


Vissza az alapokhoz?

Ahogy a cikk elején szóba került, előbbi valószínűsíthető, Tordainak minden bizonnyal le kell bontania a törvényellenes felhúzott álomotthonát. Ebben az írásunkban vettük végig az okokat.

A Budapesti Kormányhivatal ugyanis augusztus közepén kimondta, hogy Tordai szabálytalanul építette fel a villáját, a házra vonatkozó valamennyi hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását pedig megtagadta. Ezt az álláspontjukat erősítették meg hivatalosan kedden.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origonak nyilatkozva szintén erre jutott. "Egy esetleges jogellenes állapot fennállta esetén az érintett baloldali politikus vagy elvégzi azokat a módosításokat és a szükséges hiánypótlást, amelyre őt az építésügyi, illetve építésfelügyeleti hatóság adott esetben kötelezni fogja, vagy el kell bontani a jogellenesen álló építményt" - fogalmazott.

Nem kezeli jól a helyzetet

Tordai Bence jóval ingerültebb a megszokottnál, nem véletlenül, hiszen a kínos botrány már most erősen ráégett. 

Amikor a Mediaworks riportere a törvénytelenül felépített villájáról kérdezte, többször sem volt hajlandó egyértelmű választ adni. Azt nem cáfolta, hogy a parasztházat teljesen egészében elbontották. Csupán azt ismételgette, hogy „minden szabályszerűen történt."


Bohár Dániel sem tudott sokkal többet kihúzni Tordaiból, aki látványosan zavarba jött a kérdésektől. A riporter azt feszegette, hogy nehezen jöhetett 150 millió forintból a palota, amire a baloldali politikus azt mondta, hogy feleannyiból jött ki az építkezés. 

Gyászol Szabó Ádám, legjobb barátját veszítette el
Az énekes közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt, mérhetetlen a fájdalma.
Rejtélyes, eltűnt egy dunaújvárosi nő, gyanús a férje
Eltűnt egy dunaújvárosi nő, a férjét letartóztatták, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben - közölte a Fe...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Meggyilkolta randipartnerét egy kannibál férfi, majd levágta és megette a heréjét
A férfit októberben ítélik el.
Halálos tragédia Siófokon, ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről
Az áldozat életéért hosszú percekig küzdöttek.
Darabjaira törte autóját egy pápai BMW-s - Fotók
Ripityára törte kocsiját, majd bele is szorult. 
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 26., hétfő
MEGRENDÍTŐ VALLOMÁS - Édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta Szilágyi Liliánát. Az úszónő először...
Tények röviden, 2022. szeptember 26., hétfő
Tények röviden adás
Migránst gázolt egy kamion, métereken át vonszolta maga után
A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Tovább szakadozik a felhőtakaró
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 26., hétfő