Több ezer zarándok vett részt a perkői Szent István-napi búcsún

Több ezer zarándok vett részt szombaton a székelyföldi Kézdiszentlélek fölötti Perkő hegyen álló Szent István-kápolna búcsúján.

2022. augusztus 20. 16:50

Ünnepi prédikációjában Kovács Gergely gyulafehérvári érsek Szent István ereklyéjének, a Szent Jobbnak a képét felidézve arról beszélt, hogy a kezet imára is kulcsoljuk, de dolgozunk is vele, és oda is nyújtjuk másoknak. "Bárcsak mi is dolgos, alkotó, értékteremtő nemzetnek bizonyulnánk, és bárcsak mi is méltó utódai lennénk országalapító szent királyunknak" - imádkozott az érsek. Márton Áron püspököt idézve állapította meg, hogy ma különösen oda kell nyújtanunk segítő kezünket azoknak, akik leginkább rászorulnak erre.

Az érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek tennie kell a közös boldogulásért. "Szent István királyunk országot alapított. Nem elég azonban megalapítani, meg is kell védeni, megmaradását biztosítani kell. Mi mit teszünk ennek érdekében? Ez nemcsak a nagyok dolga, hanem mindannyiunké. Apáink, nagyapáink, őseink örökségét komolyan vesszük? Igyekszünk megőrizni, megtartani, óvni azt? Vagy esetleg lelkiismeret-furdalás nélkül lemondunk róla, odaadjuk annak, aki többet fizet érte?" - fogalmazott.

A fotó illusztráció: MTI/Kátai Edit

Az érsek arra figyelmeztetett, hogy Szent István nem saját érdekeit nézte, hanem az ország, a közösség javát követte. Éppen ezért kiváló példakép ma is mindenki számára. "Azt kívánom mindannyiunknak, hogy amikor Szent István királyra emlékezünk, amikor őt ünnepeljük, akkor tudatosítsuk a saját felelősségünket, kövessük az ő példáját alázatos imában, hitben, munkában, minden cselekedetünkben. Tegyük ezt hittel, felelősségtudattal, úgy ahogy ő: a végtelenbe nézve, és az örökkévalóságba törve" - zárta prédikációját az érsek.

A kézdiszentléleki ünnep délelőtt a község főterén álló Szent István-szobor mellett kezdődött, ahol az ünneplőket Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is köszöntötte.

Ünnepi beszédében Szilágyi Péter úgy vélte: Szent István megtalálta a magyar nemzet megmaradásának kulcsát. Éppen ezért ma is vissza kell térni és ragaszkodni kell azokhoz az erkölcsi alapokhoz, amelyeket uralkodása alatt lefektetett. Ezek között a legfontosabbnak az európai kereszténység védelmét és fenntartását tekintette.

A helyettes államtitkár kijelentette: bárhol éljenek a világon, a magyarok egy nemzet részeként ünneplik augusztus 20-án országuk születését. "Ameddig meg tudjuk őrizni a Kárpát-medence egységét, ameddig békességben élhetünk benne, ameddig egy nyelven szólhatunk, és egyazon Istenhez fohászkodhatunk, addig minden nap van okunk az ünneplésre" - fogalmazott a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára.

A Kézdiszentlélek fölötti perkői Szent István-kápolna Csíksomlyó után a második legjelentősebb erdélyi búcsújáróhely. A Szent István-napi búcsúra évről évre ezrek zarándokolnak a Perkőre. A négykaréjos kápolna feltehetőleg a 13. században épült. A búcsúval egy időben falunapokat is tartanak Kézdiszentléleken. Utóbbi keretében szombaton néptáncfesztivált, koncerteket szerveznek a településen. Az ünnepség este tűzijátékkal és tábortűz gyújtásával végződik.

Forrás: MTI

Gyászol Szabó Ádám, legjobb barátját veszítette el
Az énekes közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt, mérhetetlen a fájdalma.
Rejtélyes, eltűnt egy dunaújvárosi nő, gyanús a férje
Eltűnt egy dunaújvárosi nő, a férjét letartóztatták, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben - közölte a Fe...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Meggyilkolta randipartnerét egy kannibál férfi, majd levágta és megette a heréjét
A férfit októberben ítélik el.
Halálos tragédia Siófokon, ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről
Az áldozat életéért hosszú percekig küzdöttek.
Darabjaira törte autóját egy pápai BMW-s - Fotók
Ripityára törte kocsiját, majd bele is szorult. 
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 26., hétfő
MEGRENDÍTŐ VALLOMÁS - Édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta Szilágyi Liliánát. Az úszónő először...
Tények röviden, 2022. szeptember 26., hétfő
Tények röviden adás
Migránst gázolt egy kamion, métereken át vonszolta maga után
A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Tovább szakadozik a felhőtakaró
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 26., hétfő