Tállai András: már 11 éve segíti a gyermekeseket a családi adórendszer

A magyar családi adórendszer Európa harmadik legalacsonyabb személyi jövedelemadó (szja) kulcsa mellett biztosít jelentős adókedvezményeket, így megbecsülve a munka mellett gyermeket nevelőket. Ezzel, az utolsó lezárt adóévi adatok szerint, együttesen több mint 310 milliárd forint maradt a családoknál, a családi adókedvezményeket 900 ezer szülő érvényesítette - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

2023. január 02. 08:01

Tállai András azt mondta, a 2010-ig működő baloldali adórendszer a jövedelmek eltitkolására és a segélyekből való megélhetésre ösztönzött, a gyermekesektől pedig elvette az első Orbán-kormány alatt bevezetett kedvezményeket. A kormányváltás után elindult a családi adórendszer, amely már 11 éve segíti a dolgozó szülőket - emelte ki Tállai András.

Magyarországon 2011. január 1-jén lépett életbe az új, egyszerű, arányos családi adórendszer, amely két alapvető értéket ismer el: a munkát és a munka melletti gyermeknevelést. Az új adórendszer az elmúlt húsz év legnagyobb adócsökkentésével jelentős pénzügyi támogatást biztosít a munkát vállaló, egy vagy több gyermeket nevelő szülők, családok számára.

Emlékeztetett arra, a családi adórendszer az elmúlt 11 évben bővült és szélesebb lett. Mind több embernek egyre jelentősebb kedvezményt biztosít. 2014. január 1-től úgy módosították a jogszabályt, hogy ha a kedvezmény az szja-ból bármely okból nem érvényesíthető, akkor az a magánszemély által fizetendő járulékból is igénybe vehető.

A kedvezmény ezen kiterjesztésével pedig jelentős mértékben javult az alacsonyabb munkajövedelemmel rendelkező, több gyermeket nevelő családok helyzete - hangsúlyozta Tállai András.

Mint mondta, 2016 és 2019 között négy egyenlő lépésben a 2015. évi duplájára emelkedett a kétgyermekesek családi kedvezménye. A jelenlegi kedvezmények összege adóban kifejezve gyermekenként egygyermekes családok esetén 10 ezer forint, kétgyermekes családok esetén 20 ezer forint, három vagy többgyermekes családok esetén 33 ezer forint - emelte ki az államtitkár.

Elmondta, 2015. január 1-jétől új adóalap-kedvezményként vezették be az első házasok kedvezményét, amelyet 2016-tól a családi kedvezménnyel együtt is igénybe lehet venni. A kedvezmény a házasságkötést követő 24 hónapon át érvényesíthető, mértéke adóban kifejezve havi 5000 forint. Azaz a család nettó jövedelme ez idő alatt 120 ezer forinttal nő.

A fotó illusztráció: MTI

Tállai András szólt arról, hogy 2020. január 1-jétől vehető igénybe a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, amelynek eredményeként az életük során legalább négy gyermeket nevelő nők munkával szerzett jövedelme teljes egészében mentesül az szja megfizetése alól.

A tavalyi évtől vehető igénybe a 25 év alatti fiatalok kedvezménye. Ha egy 25 év alatti fiatal, aki havonta bruttó 500 ezer forintot keres átlagosan, 2023-ban havonta 9939 forinttal, évente pedig 119 268 forinttal többet vihet haza az adókedvezménynek köszönhetően. Az idei évtől a kormány 30 éves korig kiterjeszti az szja-mentességet azoknak a nőnek, akik gyermeket vállalnak - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: a járvány miatti családvédelmi intézkedések részeként a gyermeket nevelő családok tavaly visszakapták az általuk 2021-ben megfizetett személyi jövedelemadó, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, kisadózó vállalkozások tételes adója meghatározott részét is. A családi adóvisszatérítés legfeljebb 809 ezer forint lehetett, ezt mindkét szülő megkaphatta - közölte Tállai András.

Kitért arra, hogy a családi adó- és járulékkedvezményeknek köszönhetően 2021-ben, az utolsó lezárt adóévi adatok szerint, együttesen több mint 310 milliárd forint maradt a családoknál, a kedvezményeket 830 ezer családban 900 ezer szülő érvényesítette.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly februárban előlegként 1,4 millió embernek több mint 611,3 milliárd forint összegben utalta ki az adóvisszatérítést, majd az adóbevallások benyújtását követően a gyermeket nevelő magánszemélyek részére további 64,9 milliárd forint kiutalása történt meg - ismertette.

Tállai András felhívta a figyelmet arra: a kormány - egyrészt gazdaságélénkítő, másrészt a családok otthonteremtését is tovább segítendő intézkedésként - az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot két évvel, 2024. december 31-éig meghosszabbította. Ezen intézkedés keretében átmeneti szabály biztosítja azt is, hogy a folyamatban lévő, elhúzódó lakásépítkezések esetén ez a kedvezményes kulcs 2028. december 31-ig is alkalmazható legyen.

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika mára gyökeresen megváltoztatták a gazdasági folyamatokat. A kormány célja ebben a nehéz helyzetben egyértelmű és világos: megvédeni a családtámogatásokat - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Forrás: MTI

Rengeteg embert temetett maga alá a lavina, tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Újabb öt halálos áldozata van a lavináknak Ausztriában, így a hétvégén már nyolcan vesztették életüket az ország nyu...
Míg máshol hóvihar, addig Olaszországban erdőtűz tombol
Erdőtűz tombol Olaszország turisták körében kedvelt Dél-Tirol régiójának hegyeiben.
Felborult egy utasokkal teli busz, sokan a roncs alatt ragadtak - Fotó
Az elsődleges információk szerint elaludhatott a sofőr, ez okozhatta a balesetet.
Felrobbanhatott egy pálinkafőzde Bükkszenterzsébeten, mentőhelikopter landolt a helyszínen
Az elsődleges információk szerint egy idős férfi súlyosan megégett a baleset során.
30 autó ütközött az ítéletidőben, fotók érkeztek a helyszínről
Ráadásul a tömegszerencsétlenségtől nem messze egy másik tömegbaleset is történt.
Már 23-an haltak meg a brutális tűzben
Már 23-ra nőtt a chilei erdőtűz áldozatainak száma, és sokan vannak kórházban súlyos állapotban. A lángok napok óta ...
Folyóban ölte meg a cápa a 16 éves lányt
Cápa marcangolt szét egy 16 éves lányt Perthben, Ausztrália nyugati részén. A tinédzser barátaival jetskizett a Swan...
14 éves gyerek halt meg a hóviharban
Meghalt egy 14 éves fiú a hatalmas hóviharban Krassó megyében, Románia dél-nyugati részén. A gyerek síelés után a sz...
Kutyáját kereste a nő, végül ő tűnt el
A kutyáját indult megkeresni egy 70 éves asszony, akinek nyoma veszett a Zala Vármegyei Gősfán. Helybeliek, rendőrök...
Cigaretta miatt verték majdnem halálra
Két tizenéves és egy felnőtt vert meg, majd rabolt ki egy férfit Miskolcon még tavaly májusban. Bár korábban együtt ...
Tragédiával és sérüléssel indult, kiütéssel zárult a Barcelona mérkőzése
Orbán Viktor: Ez történt a héten - videó
Az Inter nyerte a városi derbit, a Milan kapura sem lőtt
Verekedő magyar utas miatt késett 18 órát a Wizz Air járata
Drogos, alkoholista világsztárok, akik még dicsekszenek is ezzel