Tádzsik útlevél segítheti a terroristákat az unió területére

Tádzsik útlevélhez jutva az Iszlám Állam, az al-Kaida vagy más, tálib szélsőséges szervezetek tagjai észrevétlenül juthatnak az Európai Unió területére. Némileg hasonló kockázatot jelent, hogy az egyre növekvő számú törökországi menekültek közé török ajkú szélsőségesek – törökök, kurdok, illetve azeri, dagesztáni és más kaukázusi területről származók – vegyülhetnek – derül ki titkos minősítés alól feloldott titkosszolgálati jelentésből – írta szerdán a Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet korábbi cikkeiben ismertette az illegális migráció és a terrorizmus kapcsolatát vizsgáló, múlt héten nyilvánosságra hozott nemzetbiztonsági beszámoló egyes részleteit.

Az írásokból egyebek mellett kiderült, hogy az embercsempészet egyik meghatározó útvonala – a balkáni – a tálib kormányzat felügyelete alá került, illetve hogy az illegális migráció növekedésével, lényegesen nagyobb lett a kockázata annak, hogy terroristák lépjenek az Európai Unió területére.

A lap közölte azt is, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése miatt az európai célpontok vonatkozásában egyre több terrortámadásra utaló információ keletkezik. Mostani cikkükben a tádzsik, illetve a török ajkú szélsőségesekről szóló részt ismertetik bővebben.

A beszámoló külön részben tárgyalja Tádzsikisztán és Afganisztán viszonyát, geopolitikai helyzetét. Kockázatot jelent ugyanis, hogy az Afganisztánban tömegesen élő tádzsikok határokon átnyúló kapcsolataikat kihasználva könnyen jutnak tádzsik útlevélhez. Ez azért fontos, mert a Független Államok Közössége (FÁK) térségén belül így már külön engedély nélkül utazhatnak.

Moszkvai átszállással – mindenféle rizikó nélkül – egy-két nap alatt Belgrádba érkezhetnek. Ezzel a módszerrel az Iszlám Állam, az al-Kaida vagy más, tálib szélsőséges szervezetek tagjai észrevétlenül juthatnak az Európai Unió területére. 

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Ez már csak azért is fontos, mert a jelentés szerint a Vajdaságban működő embercsempészcsoportok irányítását a tálib titkosszolgálat, kormányzat vette át azzal a céllal, hogy az egymással rivalizáló afganisztáni bandák közötti harcokat megszüntesse és az illegális migrációból származó óriási hasznot saját bevételeként könyvelhesse el. Ezt a pénzt aztán akár fegyverek vásárlására, illetve terrorfinanszírozásra fordíthatja.

A piacfoglalásért folyó harcokban egyébként olyan radikális csoport is megjelent, amely a TikTokon terjesztett videóiban már nem az ügyfelek (illegális migránsok) toborzását célozza, hanem a saját harci erényeit hangoztatja. A fenyegető videók a stílusjegyek alapján az Iszlám Állam és az al-Kaida által korábban közzétett képanyagokra hasonlítanak.

Az afganisztáni–tádzsik helyzetértékelés mellett a nemzetbiztonsági beszámoló kitér arra is, hogy a török illegális migránsok száma folyamatosan emelkedik. Jellemzően a jó anyagi háttérrel rendelkező törökök (kurdok) azok, akik rászánják magukat az utazásra.

A török migránsok Szerbiába legálisan, repülőgéppel érkeznek, majd Belgrádból, elsősorban grúz embercsempészekkel folytatják útjukat Nyugat-Európa irányába.

A tádzsik helyzethez hasonló biztonsági kockázatot jelent, hogy az egyre növekvő számú törökországi menekültek közé különböző, török ajkú szélsőségesek – törökök, kurdok, illetve azeri, dagesztáni és más kaukázusi területről származók – vegyülhetnek, akik a szerb–török könnyített beutazással élve eljutnak a déli magyar határ térségébe, ahonnan megpróbálnak Magyarországon keresztül az unió más tagállamaiba utazni.

Lényeges körülmény, hogy a pénzek küldéséhez az úgynevezett hawala rendszert használják az embercsempészek. Ennek a muszlim világban elterjedt szisztémának a lényege az, hogy ha valaki küldeni akar valahová egy bizonyos összeget, az megkeresi a legközelebbi hawaladart, és átadja neki a pénzt.

A közvetítő ezek után felhívja a kollégáját a másik városban vagy éppen másik országban, és közli vele, hogy kinek és mennyit kell kifizetnie. A címzettnek ezek után nincs más dolga, mint hogy felvegye a neki járó summát. Ez, a bankrendszert kikerülő módszer kiváló lehetőséget jelent a terrorizmus, a terroristák pénzelésére. 

2023. november 08. 09:24
Fotókon Donald Trump merénylője, egy videóban fenyegetőzött is
Azonosíthatták a Donald Trump elleni merénylőt. Az amerikai hatóságok információi szerint a 20 éves Thomas Matthew C...
Lefotózták a Trump fejéhez közelítő golyót a találat előtt
Trumpot a fülén találta el a lőszer, de már elhagyhatta a kórházat.
Trump-merénylet: „A mellettem lévő férfit fejbe lőtték, azonnal meghalt”
A szombati pennsylvaniai kampánygyűlésen történt, Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni támadásban megölt néző az...
Vérbefagyva találtak rá a nyíregyházi gyilkosra, kiderült, hogy miért ölhették meg
Megölték azt a nyíregyházi férfit, aki korábban maga is rablógyilkosság miatt ült 11 évet. Vérbefagyva feküdt a föld...
Felháborító, olimpiai jegyekkel vertek át aljas csalók egy magyar férfit
Közel 1,3 millió forintot fizetett ki.
Rendőrökre támadt az ámokfutó Dabason
Baltanyéllel vert szét egy rendőrautót a dabasi rendőr kapitányságnál egy középkorú férfi szombaton. Az őrjöngőt pró...
Négyen fulladhattak meg egy nap alatt
Négyen fulladhattak vízbe egy nap alatt az országban, két embert még keresnek. A Balatonban egy négyfős külföldi tár...
Hibázhattak a titkosszolgálatok
Óriásit hibázhattak a rendezvényt biztosító titkosszolgálat emberei a Trump elleni merényletet megelőző percekben, a...
Világszerte kiállnak Trump mellett
Imádkozik Trump elnök úrért, ezt írta Orbán Viktor az X nevű közösségi platformon és a facebook-on, a volt amerikai ...
Beszéd közben lőttek rá Donald Trumpra
Rálőttek Donald Trumpra, amikor beszédet mondott szombaton a pennsylvaniai kampánygyűlésén, Butlerben. A 20 éves mer...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.