Szijjártó Péter: Tíz milliárd forintos beruházással bővíti szadai gyárát a dél-koreai Sang-A Frontec

A kialakulóban lévő új világgazdasági korszakban azok az országok lesznek a győztesek, amelyek minél több elektromos autóipari beruházást tudnak magukhoz vonzani, Magyarország pedig élen jár ebben a versenyben.

Az MTI közleménye szerint Szijjártó Péter, a dél-koreai Sang-A Frontec új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a cég tovább bővíti az elektromos akkumulátorokhoz szükséges műanyag alkatrészeket gyártó üzemét Szadán. A tízmilliárd forint értékű projektet az állam 1,4 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva 55 új munkahely létrehozásához.

Beszédében mindenekelőtt kiemelte, hogy a kialakulóban lévő új világgazdasági korszakban minden a kiszámíthatatlanságról és a változásról szól, s ez alól talán egy kivétel van, a minden nehézség ellenére is töretlenül előrehaladó elektromos autóipari forradalom.


Aláhúzta: azok az országok fognak a győztesek közé tartozni az új korszakban, amelyek minél többet magukhoz tudnak vonzani az elektromobilitáshoz kapcsolódó beruházásokból. "Magyarország természetesen benevezett ebbe a versenybe. Ez kőkemény verseny, hiszen a világ szinte valamennyi országa részt vesz benne" - fogalmazott.

Majd rámutatott, hogy hazánk jó alapokról indul, ugyanis az elmúlt évtizedekben az európai autóipar fellegvárává vált, és az elektromos átállás terén is a "bajnokok" közé tartozik. Erre példaként hozta fel, hogy a magyar autóipar tavaly óriási csúcsot döntött, termelési értéke átlépte a 12 ezer milliárd forintot, ami 31 százalékos bővülés egy év alatt, és a lendület idén is kitart. A nemzetközi versenyképességet pedig jól demonstrálja a szektor 90 százalékos exporthányada, és ez azt jelenti, hogy Magyarország a világ 20. legnagyobb autóipari exportőre, miközben a lakosságszámot tekintve csak a 95. helyen áll.


Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az elmúlt években olyan politikai döntéseket hozott, amelyek nyomán az autóiparnak át kell állnia elektromos alapokra. A folyamatba több tízmilliárd eurót invesztáltak, épülnek a gyárak a kontinensen, és a versenyben Magyarország az élen jár, miután hazánk 2022-ben a világon a negyedik legtöbb elektromos akkumulátort gyártotta, az elmúlt 15 hónapban ez volt rendre az első számú exporttermék - tette hozzá.

"Ha nem sikerül magunkhoz vonzani az új autóipari korszak beruházásait, akkor az munkahelyek ezreinek elvesztésével és annak veszélyével jár" - figyelmeztetett. Ezzel kapcsolatban pedig üdvözölte, hogy Magyarország a nyugati autógyártók és a keleti elektromos akkumulátorgyárak találkozási pontjává vált.


Szavai szerint ez azért is fontos, mert az elektromos autóipar nem csak fejlett technológiát hoz magával az országba, nem csak jól képzett munkaerőre van szüksége, hanem nagyon komoly kutatás-fejlesztési, innovációs potenciált is jelent. A miniszter végül arra is kitért, hogy a dél-koreai vállalatok egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaság növekedésének fenntartásában, minthogy az elmúlt négy évben háromszor is a kelet-ázsiai országból érkezett a legtöbb beruházás hazánkba.

Ennek nyomán mára a dél-koreai cégek alkotják a negyedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, ami meglátszik a kétoldalú kereskedelmi forgalmon is, az ugyanis tavaly 37 százalékos növekedés után megközelítette a hétmiliárd dollárt, ami hatalmas rekordnak számít - tájékoztatott.

Képek forrása: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala

2023. május 05. 15:58
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Eltapsolta összes hitelét a kocsma pénzeszsákja, majd lóvá tette a rendőröket
A rejtélyes rablót a nyomozók nem találták.
Dömötör Csaba: Ez a brüsszeli politika legrosszabb arca
Az államtitkár elmondta, Magyarországot sok milliárdos büntetéssel sújtaná Brüsszel, ha nem fogadunk be menekülteket...
A tökéletes külső titka
Még a legszebb és legcsinosabb nőknek is készülniük kell a nyárra, azaz folyamatos energiabefektetés nélkül ők sem l...
Tények teljes adás, 2023. június 9., péntek
ÁLDOZATOK - Ketten meghaltak Gyöngyöstarjánban, miután elsodorta őket a patak megáradt vize. Hidakat és kerítéseket ...
Soha nem fogom abbahagyni!
81 éves, de nem áll meg, egy igazi örökmozgó a keszthelyi Bagyó Árpád, azaz Árpi bácsi. Megállás nélkül fúr, farag, ...
Egyre több a halott, temetőket mosott ki az árvíz Nova Kahovkánál, folytatódik Herszon támadása
Itt egy tok, amivel ipari környezetben sem vérzik el az iPad
Egykor csodacsapatok voltak, ma már csak focigyilkosok
Meghalt egy motoros az éjjel Szegeden
Az akciósan tízmillió forintos Suzuki Swift balladája