Szijjártó Péter: Nem szabad hinni a liberális politikai fősodornak, a globális többség békét akar Ukrajnában

Nem szabad hinni a transzatlanti világ liberális politikai és médiavilágának, ugyanis jól látható, hogy a globális többség, Magyarországhoz hasonlóan, mielőbb békét akar Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján közölte, hogy a második világháború vége óta most szembesül Európa a legsúlyosabb biztonsági és gazdasági kihívásokkal, ráadásul az eszkaláció veszélye magasabb, mint valaha, miközben a kontinens lakosai semennyiben nem felelősek az ukrajnai háború kirobbanásáért.

Az más kérdés, hogy vannak európai politikai vezetők, akik egyre súlyosbodó háborús pszichózisban szenvednek (...) Azt is világossá kell tennünk, hogy ez nem az európai emberek háborúja, viszont minden európai ember fizeti ennek a háborúnak az árát 

- fogalmazott.

Komoly problémának nevezte, hogy az Európai Unió "szankciós hisztériába" lovalta bele magát, illetve teljesen logikátlan módon hagyta, hogy a világ első számú katonai szuperhatalma, az Egyesült Államok olyan versenybe provokálja bele, amely arról szól, hogy ki szállít több fegyvert Ukrajnának. Kiemelte, hogy az EU versenyképessége "meredeken bezuhant", az energia ára többszöröse az Egyesült Államokban és Kínában fizetendőnek. Ennek kapcsán rámutatott, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény előnybe hozza a hazai cégeket, míg a brüsszeli bürokrácia olyan döntéseket erőltet, amelyek rosszak minden európai vállalat számára.

Ráadásul a háború itt zajlik, európai emberek halnak meg, és Európában jelentkeznek legsúlyosabban a háború hatásai 

- mondta.

Aláhúzta, hogy az elrendelt szankciókkal nem sikerült véget vetni a harcoknak, és nem sikerült térdre kényszeríteni Oroszországot, sőt az európai gazdaság nagyobb károkat szenvedett.

Egy évvel, három hónappal, két héttel a háború kitörése után, a tizenegyedik szankciós csomag vitája közben szerintem mindenki számára világos, hogy a szankciók bevezetéséhez társított két célkitűzésből mindkettő kudarcot vallott 

- jelentette ki.

Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy az eszkaláció mindig a szomszédokat érinti legsúlyosabban, ezért Magyarország különösen nehéz helyzetben van, már csak azért is, mert a háborúban magyar emberek is meghalnak.

És mi nem akarjuk, hogy több magyar ember meghaljon, ahogy azt sem akarjuk, hogy bármilyen más nemzetiségű ember meghaljon ebben a háborúban 

- mondta.

Ezért is követelünk azonnali tűzszünetet, követeljük azt, hogy béketárgyalások kezdődjenek, amelyek legalább a reményét kínálják, hogy egy fenntartható, hosszú távon biztonságot adó béke létrejöjjön a térségünkben

- tette hozzá.

Súlyos következménynek minősítette a világ ismételt blokkosodását is, amely teljesen ellentétes Közép-Európa érdekeivel, illetve felvetette azt a kérdést is, hogy a tízezerszámra Ukrajnába szállított fegyverek hol fognak kikötni a következő években.

Előbbiről kifejtette, hogy miközben nyugat-európai politikusok szét akarják választani az európai és a kínai gazdaságot, a legnagyobb vállalatok vezetői folyamatosan azt kérik, hogy hazánk győzze meg a kínai beszállítóikat a helyi beruházásokról. Utóbbiról szólva pedig hangsúlyozta:

a világnak számos olyan térsége van, ahol az Ukrajnába küldött fegyverek nagyon kicsi töredéke is súlyos katasztrófákhoz, biztonsági válságokhoz és instabilitásokhoz tudna vezetni.

A miniszter szerint a világ nagyobb, mint Európa, és a globális többség békét szeretne. 

Nem szabad tehát hinnünk a transzatlanti világ mainstream liberális politikai és médiavilágának, mert ott azt próbálják ránk tukmálni, hogy a világon azt gondolják mindenütt, mint amit itt, az európai és a transzatlanti térségben mondunk, hallunk vagy mondani és hallani akarunk 

- hangoztatta.

Mivel mi itt élünk Európában, itt élünk a transzatlanti térségben, ezért folyamatosan szembesülünk azzal a nagy nyomással, azzal a nagy támadással, amelyet a háborúpártiak indítanak ellenünk, és amely alatt a háborúpártiak tartanak minket 

- tudatta.

De a felszín alatt azért van mozgolódás, nincsen olyan külügyi tanácsülés, amely előtt legalább néhány kolléga ne jönne oda hozzám, hogy ugye, Péter, ki fogtok tartani, ugye kemény leszel, ugye nem fogod engedni? 

- mondta.

Majd mikor elmondom magamét a külügyi tanácson, akkor kapom egyből az sms-t az emojival, hogy szuper. Majd hallgatom a kollégát, és nem hiszek a fülemnek. Felolvassa azt A-tól Z-ig, bal felső saroktól a jobb alsóig, amit valaki a mainstreamből odaírt. Szóval ilyen helyzetben vagyunk, de ez nem kell, hogy a kedvünket szegje abból a szempontból, hogy mi kizárólag magyar nézőpontból tekintsünk erre az egészre

 - tette hozzá.

Nem akarunk és nem is tudunk sem amerikai szemüvegen, sem orosz szemüvegen, sem ukrán szemüvegen, sem brüsszeli szemüvegen keresztül nézni erre a helyzetre

 - szögezte le.

Kiemelte, hogy a békepártiság Magyarországon nem csupán a kormányzat álláspontja, hanem népakarat, amit a tavalyi választás eredménye is jól demonstrált.

Forrás: MTI/címlapfotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

2023. június 06. 12:47
Mennyire ismeri sztárjainkat? Ezzel a játékkal kiderítheti!
Tesztelje magát!
Holtan esett össze egy kisdiák Tiszadadán, tanárai próbálták megmenteni az életét
A gyerek már nem lélegzett, mikor mentőt hívtak.
Ön is viszi magával a telefont a WC-re? Súlyos következményekkel járhat, még ma érdemes leszokni erről
A gasztroenterológus óva inti az embereket a szüntelen mobilnyomkodástól.
Napi tény: A babák nem sírnak
Bár a legtöbben azt hiszik, hogy a kisbabák mást sem csinálnak egész nap, csak sírnak, ez nem igaz. Sőt, egyáltalán ...
Elgázoltak egy kutyát Borsodban, kegyetlen gazdái a szeméthez kötötték ki a sérült állatot segítség helyett - Fotók
A négylábúról készült fotók megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
Tiszta Amerika!
Egy kis magyar községben él, mégis úgy tölti a mindennapjait, mint egy igazi vérbeli amerikai, átvette a kaliforniai...
Magas a koleszterinem! Baj?
Magas a koleszterinszintje! Na ez az egyike azoknak a mondatoknak, amit nem szívesen hallunk az orvostól. Egyből fel...
Veszélyben a Föld?
A gyerekek jövője és a bolygó védelme, ezeket tartja szem előtt Vér Balázs, aki éppen ezért az alumínium csomagolás ...
Lehull a lepel
Vadonatúj, soha nem látott show indul a hétvégén, most lerántjuk róla a leplet! Ott voltunk a kulisszák mögött!
Tények teljes adás, 2023. szeptember 29., péntek
DRÁMA - Holtan esett össze egy 12 éves gyerek a tiszadadai iskolában, nem lélegzett, mentőt hívtak hozzá, tanárai pr...
Sergio Ramos bosszút állt a Real Madridon: megnyert egy meccset a Barcelonának
Nem vett melltartót a nyitott ruha alá Palvin Barbi - képek
A Hoffenheim Szalai Attila nélkül simán kikapott a Dortmundtól
Ukrajna meghátrált: itt a magyar vétó eredménye
Neymar tizenegyesből sem tudott betalálni, Ronaldo győztes gólt lőtt - videó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.