szijjártó péter
beavatkozás

Szijjártó Péter: Magyarország és Szingapúr sem kér a külső beavatkozásokból

Magyarország és Szingapúr között baráti, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés van, amelyhez hozzájárul, hogy a két ország rendkívül fontosnak tartja saját nemzeti szuverenitását, s nem kér a külső beavatkozásokból.

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a délkelet-ázsiai városállam hazánk legjelentősebb kereskedelmi partnere a térségben, a viszony pedig kifejezetten baráti.

"Két olyan országról, két olyan kormányról van szó, amelyek a saját nemzetük szuverenitását rendkívül fontosnak tartják. Két olyan ország, amely nem kér a külső beavatkozásokból. Két olyan ország, amely nem kér a kioktatásból, amely magabiztosan tudja mondani azt, hogy a saját polgáraik el tudják dönteni azt elég bölcsen, hogy milyen jövőt szánnak az országnak" - szögezte le.

Rámutatott, hogy a felek ezen szuverenista álláspontra alapozva támogatják a kölcsönös tisztelet visszatérését a nemzetközi politikába, illetve gyakran működnek együtt a nemzetközi szervezetekben. Szijjártó Péter kiemelte, hogy akárcsak Szingapúrban, Magyarországon is kivételes a politikai stabilitás, európai szinten legalábbis mindenképp egyedülálló.


"Ezt a szingapúriak értik, értékelik, és ez a szingapúri vállalatok magyarországi jelenlétében, a növekvő beruházásokban világosan látszik"
- vélekedett. Tudatta, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködésből hazánk már eddig is sokat profitált, de a szingapúri cégek is kifejezetten kívánatosnak tartják a kapcsolatok további fejlesztését.

Elmondta, hogy találkozott a Magyarországon beruházó hét legnagyobb szingapúri cég vezetőivel, akik mind elégedetten nyilatkoztak a működési környezetről, az alacsony adókról, a képzett munkaerőről, így újabb befektetéseket terveznek, különösen az elektromos autóipar területén.

"Magyarország kiváló találkozási pontjává vált a nyugati és keleti beruházásoknak. Különösen így van ez az autóipar, azon belül is az elektromos autóipar területén, hiszen a nyugati elektromos autógyártó vállalatok és a keleti elektromos akkumulátort gyártó vállalatok Magyarországon adnak randevút egymásnak, ezáltal garanciát adva arra, hogy Magyarországon a gazdasági növekedéssel hosszú távon kalkulálhatunk" - közölte.

Üdvözölte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte az egymilliárd dollárt, és a lendület kitart, amit jól mutat, hogy idén eddig 46 százalékos növekedést jegyeztek fel.


A magyar cégek 350 millió dollárt fektettek be a délkelet-ázsiai városállamban, a szingapúri vállalatok pedig több mint hétezer embert foglalkoztatnak hazánkban - tájékoztatott. A miniszter arról is beszámolt, hogy Délkelet-Ázsia legnagyobb élelmiszeripari vásárán megállapodást kötöttek nagy mennyiségű magyar mangalica és galambhús szingapúri exportjáról.

Mint mondta, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára Szingapúr nagy lehetőséget jelent, a városállam ugyanis diverzifikálni kívánja importforrásait.
"Szingapúr hatalmas lehetőséget jelent, ugyanis diverzifikálni kívánja importforrásait az élelmiszeripar tekintetében. Majdnem mindent importálnak, amit itt elfogyasztanak és a magyar élelmiszeripari termékekkel kifejezetten elégedettek, így azok nagyon komoly népszerűségnek örvendenek. A legkiválóbb, a legkomolyabb vásárlói körrel rendelkező prémium, élelmiszer értékesítő vállalatok itt Szingapúrban a jövendőben nagy mennyiségű mangalicát fognak importálni" - mondta.

A magyar élelmiszer-kivitel értéke tavaly meghaladta a hatmillió dollárt, ezen belül a húsipari export több mint egymillió dollárt tett ki. A miniszter kitért arra is, hogy a két ország között a turisztikai kapcsolatok is fejlődnek, idén eddig a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál már négyszer több látogató érkezett Szingapúrból Magyarországra. Érintette az űripari együttműködést is, azt hangoztatva, hogy mindkét fél érdekelt ezen szektor fejlesztésében, a különböző méretű műholdak gyártásában, Föld körüli pályára állításában, az ezekből kinyert adatok cseréjében - közölte az MTI.

Képek forrása: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala

2023. április 26. 12:55
Egyre bizarrabb viseletek hódítanak az utcákon, csokorba szedtük az extrém darabokat
Kanizsai-Silka Ágnes, az Agnes Silka tulajdonosa szerint a koronavírus óta hódítanak a konzervatív öltözködést kedve...
Négy embert, köztük két rendőrt gyilkolt meg a japán ámokfutó
A késsel és vadászfegyverrel felszerelkezett férfit Nakanóban fogta el és tartóztatta le a rendőrség.
Iskolás gyerekek okozták a Sydney-ben pusztító tüzet
A több mint százéves védett épületet 13 éves gyerekek gyújtották fel.
Díszdoktori címet kapott Karikó Katalin és Tom Hanks is a Harvardon
Összesen hat embert tüntettek ki a csütörtöki ünnepségen.
Ferenc pápa egészségügyi állapota miatt lemondták a pénteki audienciákat
A hírt Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője közölte.
A magyarok békességre vágynak
Szükség van olyan erős intézményekre, amelyek segítik a családokat - ezt mondta Novák Katalin a sepsiszentgyörgyi id...
Sisak, kesztyű és gyógyszer is volt Suhajda Szilárd sátrában
A hegymászó felkutatására indult serpák megtalálták Szilárd felszerelését.
Drónzáporral támadták Kijevet
Egy 41 éves férfi meghalt, egy nő pedig megsérült Kijevben, azután, hogy az orosz hadsereg minden eddiginél több dró...
Gyerekek kérdezhették a kormánytagokat
Milyen gyorsan tud futni Gulyás Gergely és milyen tanuló volt Szijjártó Péter - ezt is elmondták politikusok a rendk...
Egyre több a Lyme-kóros beteg
Majdnem húsz százalékkal több Lyme-kóros beteget diagnosztizáltak 2022 októberéig, mint az előző évben, ez a Nemzeti...
Elképesztő ünneplés, boldog szurkolók: így ünnepelte a Fradi a bajnoki címet - galéria
Először szólalt meg Gálvölgyi János, mióta kiengedték a kórházból
Olivier Giroud a BL-be lőtte a Milant a Juventus otthonában
A Fradi játékosai így ünnepelték a 34. bajnoki címet a szurkolókkal - videó
Egyiptom nemrégiben felfedezett ősi munkaműhelyeket, sírokat mutatott be