Szijjártó Péter: Magyarország energiabiztonsága nem garantálható a türk államok nélkül

Magyarország energiaellátásának biztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem garantálható a türk államok nélkül, kapcsolataink azonban nem pusztán "energiabarátságként" jellemezhetők.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) energetikai miniszteri találkozóján leszögezte, hogy Európa energiaválsággal néz szembe, és az idei év a tavalyinál is nehezebb lesz, egyrészt a mintegy 60 milliárd köbméternyi orosz földgáz kiesése, a kínai gazdaság újranyitása miatti keresletbővülés és az európai LNG-kapacitások korlátozottsága miatt.

"Mi Magyarországon az energiaellátás biztonságát soha nem ideológiai kérdésként kezeltük, hanem fizikai kérdésként. Soha nem diszkrimináltunk és soha nem is fogunk diszkriminálni politikai alapon egyetlen energiaforrást vagy szállítási útvonalat sem" - húzta alá. "Számunkra a diverfizikáció azt jelenti, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon vásárolhassunk energiahordozókat, nem azt, hogy a függőség irányát cseréljük ki egyikről a másikra" - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy Magyarország energiabiztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem garantálható a türk államok nélkül. Rámutatott, hogy hazánk hosszú távú szerződésekben garantált ellátása ma elsősorban Törökországon keresztül zajlik, tavaly 4,8 milliárd köbméter gáz érkezett a Török Áramlat vezetéken.

Az új források kapcsán a jelenlegi legreálisabb forgatókönyvnek Azerbajdzsán bevonását nevezte, és arról számolt be, hogy politikai megállapodás született arról, hogy már idén mintegy 100 köbméternyi gáz fog a dél-kaukázusi országból érkezni, később pedig hosszú távú szerződést fognak kötni a felek évi körülbelül kétmilliárd köbméter szállításáról.

"A mi barátságunk ezekkel az országokkal nem energiabarátság. Mi már akkor jóban voltunk, amikor azok, akik most odavannak egy fotóért Aliyev elnök úrral, legyintettek ránk nagyképűen és lekezelően, hogy miért építunk mi kapcsolatokat Azerbajdzsánnal" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a tranzit Törökországon keresztül fog folyni, erről politikai megállapodás született, és most már az érintett vállalatok tárgyalnak a részletekről. Emellett szükségesek bizonyos infrastruktúra-fejlesztések Délkelet-Európában, ezért Magyarország összefogott az ügyben Bulgáriával és Romániával, és április végén alá is írják a megegyezést.

A miniszter végül kitért az atomenergia kérdésére is, és úgy vélekedett, hogy Európában nagy polgári nukleáris áttörés látszik kibontakozni, miután hét tagállamban terveznek, építenek új blokkokat. Kiemelte: a TÁSZ-on belül nagy lehetősége nyílt a nukleáris együttműködésnek, hiszen Törökországban azonos technológiával és kivitelőzővel épül atomerőmű, mint Magyarországon, Kazahsztán és Üzbegisztán a világ vezető uránkitermelői között van, s minden egyes tagállammal megállapodás született a nukleáris képzésről.

"Így még jobban ki tudjuk majd használni azt a versenyelőnyt, hogy a nukleáris energia felhasználásával függetleníteni tudjuk magunkat a nemzetközi energiapiac teljesen eszement változásaitól és néha az egekbe szökő áraitól" - hangsúlyozta. Végül úgy összegzett, hogy jó döntés volt megfigyelőként csatlakozni a Türk Államok Szervezetéhez, ebből Magyarország eddig is sokat profitált, és így könnyebben garantálható az energiabiztonság is.

Szijjártó Péter újságírói kérdésekre válaszolva rámutatott, hogy ahogy az Európai Unió mindegyik tagállama, úgy Magyarország is hónapok óta megtalálható az úgynevezett barátságtalan államok orosz jegyzékében, ennek ellenére azonban zavartalanul, korrekt módon zajlik például az energetikai együttműködés is a felek között.

"Itt semmi újdonság nincsen, dacára annak, hogy mi ezen a listán rajta vagyunk, az energetikai együttműködésünk zavartalanul és korrektül zajlik." Kiemelte, hogy a hosszú távú orosz gázszállítási szerződés megbízható, a Gaprom megbízható partner, ez az évi 4,5 milliárd köbméter biztosítja hazánk ellátásbiztonságát hosszú távon. Mint közölte, az éves fogyasztás 9-10 milliárd köbméter, s ebből kétmilliárdot tehet ki a jövőben az azeri forrás.

Az ukrajnai háború kapcsán aláhúzta, hogy a kormány azonnali tűzszünetet, béketárgyalásokat sürget és tapasztalatokból tudható, hogy a tárgyalás gyakran vezet olyan helyzethez, amikor a háború végén lévő status quo különbözik a megállapodás eredményétől. Illetve leszögezte: Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Az MTI közlése szerint a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját illetően arról számolt be, hogy ez az Országgyűlés hatásköre, a kormány álláspontja világos. "Nem tartok célravezetőnek semmilyen nyomásgyakorlást senki részéről, inkább a tiszteletet javaslom mint magatartási formát mindenkinek" - fogalmazott.

Képek forrása: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala

2023. március 30. 16:53
Egyre bizarrabb viseletek hódítanak az utcákon, csokorba szedtük az extrém darabokat
Kanizsai-Silka Ágnes, az Agnes Silka tulajdonosa szerint a koronavírus óta hódítanak a konzervatív öltözködést kedve...
Négy embert, köztük két rendőrt gyilkolt meg a japán ámokfutó
A késsel és vadászfegyverrel felszerelkezett férfit Nakanóban fogta el és tartóztatta le a rendőrség.
Iskolás gyerekek okozták a Sydney-ben pusztító tüzet
A több mint százéves védett épületet 13 éves gyerekek gyújtották fel.
Díszdoktori címet kapott Karikó Katalin és Tom Hanks is a Harvardon
Összesen hat embert tüntettek ki a csütörtöki ünnepségen.
Ferenc pápa egészségügyi állapota miatt lemondták a pénteki audienciákat
A hírt Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője közölte.
A magyarok békességre vágynak
Szükség van olyan erős intézményekre, amelyek segítik a családokat - ezt mondta Novák Katalin a sepsiszentgyörgyi id...
Sisak, kesztyű és gyógyszer is volt Suhajda Szilárd sátrában
A hegymászó felkutatására indult serpák megtalálták Szilárd felszerelését.
Drónzáporral támadták Kijevet
Egy 41 éves férfi meghalt, egy nő pedig megsérült Kijevben, azután, hogy az orosz hadsereg minden eddiginél több dró...
Gyerekek kérdezhették a kormánytagokat
Milyen gyorsan tud futni Gulyás Gergely és milyen tanuló volt Szijjártó Péter - ezt is elmondták politikusok a rendk...
Egyre több a Lyme-kóros beteg
Majdnem húsz százalékkal több Lyme-kóros beteget diagnosztizáltak 2022 októberéig, mint az előző évben, ez a Nemzeti...
Bármelyik pillanatban elindulhat a háború eddigi legvéresebb csatája
Gigantikusra sikerült a 16K-s tévé
Riasztást adott ki a meteorológia, az egész országban lecsaphat a zivatar
Történelem-magyar szakos tanár volt a legismertebb magyar szakácskönyv szerzője
A végsőkig küzdött: döbbenetes részletek a keresésről, a Mount Everest lesz Suhajda Szilárd végső nyughelye