Szijjártó Péter: Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség EU-integrációját

Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját, a bővítési folyamat lassúsága könnyen okozhat instabilitást, ezért fel kell gyorsítani az eljárást.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Stasa Kosarac boszniai külkereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy hazánk számára mindig is rendkívül fontos volt a Nyugat-Balkán, és az ukrajnai háború nyomán még inkább megnőtt a régió jelentősége.

"Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke, nyugalom, biztonság legyen. Ennek előteremtéséhez a legjobb eszköz az európai uniós integráció és a gazdaság fejlesztése"
- húzta alá.

"Ezért Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját, és támogatást biztosítunk a Nyugat-Balkánon a gazdaság fejlődéséhez is" - tette hozzá. Szijjártó Péter elégedetlenségének adott hangot a csigalassúságú bővítési folyamattal kapcsolatban, amely szavai szerint "könnyen okozhat instabilitást és könnyen vezethet oda, hogy a Nyugat-Balkán esetleg máshova igazodik".


"Sajnos Brüsszelből rendszeresen kioktatás érkezik a Nyugat-Balkán irányába ahelyett, hogy a kölcsönös tisztelet hangján beszélnének. Sok esetben Brüsszelben inkább a Nyugat-Balkánról, és nem a Nyugat-Balkánnal beszélnek, mindez elég nagy felelőtlenség" - fogalmazott. Rámutatott, hogy Magyarország határozottan támogatja a regionális stabilitás szempontjából lényeges Bosznia-Hercegovina csatlakozását, magyar szakértők segítik a folyamatot, ráadásul hazánk a gazdasági fejlődést is próbálja elősegíteni.

Hangsúlyozta, hogy a kormány gazdaságfejlesztési programot indított a boszniai Szerb Köztársaságban, amelynek keretében 768 helyi gazdát és vállalkozást támogattak 11 millió euró értékben, amiből az érintettek magyar mezőgazdasági eszközöket vásárolhattak. Megállapodás született arról, hogy június elején újabb támogatási kört hirdetnek, ezúttal 17 millió euró értékben, amelyből ismét magyar mezőgazdasági gépeket vásárolhatnak a helyi termelők - jelentette be.

A miniszter üdvözölte, hogy tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérte a 600 millió eurót, s ezzel rekordot döntött. Mint mondta, ennek további bővítése érdekében fontos az is, hogy magyar vállalatok lehetőséget kaptak a részvételre a bosznia-hercegovinai naperőmű-telepítésekben. "Sajnos, a háború következményei itt, a háború szomszédságában súlyosak. A gazdasági hatásokat itt a közelben hatványozottan is érezzük, ezért mindketten abban vagyunk érdekeltek, hogy a háború minél előbb véget érjen" - szögezte le.


Kiemelte, hogy a felek különös jelentőséget tulajdonítanak az energiabiztonságnak, és ebben mindkét ország esetében fontos szerepet játszik a Török Áramlat földgázvezeték. Úgy vélekedett, hogy a térség energiaellátásának garantálása érdekében az EU-nak fel kellene adnia végre azt a passzivitást, amelyet a délkelet-európai energetikai infrastruktúra kapacitásnövelése és modernizálása ügyében tanúsít.

"Ez európai ügy. Az nem megy, hogy Brüsszelből meg akarják határozni, hogy honnan vegyünk földgázt vagy kőolajat, közben pedig nem segítenek abban, hogy az infrastruktúrát fejlesszük" - hangoztatta.

"Ha az Európai Unió nem járul hozzá pénzügyi forrásokkal a délkelet-európai energiaszállítási hálózat felújításához, modernizálásához, kapacitásnöveléséhez, akkor semmilyen jogalapja nem lesz arra, hogy beleszóljon, hogy az itt lévő országok honnan, kitől vásárolnak milyen energiahordozókat" - közölte az MTI.

Képek forrása: MTI/Bruzák Noémi

2023. május 26. 12:31
251 centiméter hosszú és 111 kilogramm, egy órán át tartott a nemesnádudvari víziszörny fárasztása
Óriásfogással büszkélkedhet egy helyi horgász.
Egy helyre vezényelte csapatait a NATO és Oroszország
Több ezer orosz katona indult el.
Második világháborús légibombát találtak a II. kerületben
Második világháborús magyar légibombát találtak a főváros II. kerületében, a Szeréna úton; a robbanóeszköz kiemelésé...
Fekete gólyát fotóztak Sirokban
A szokatlan madarat hétköznapi rokonával kapta lencsevégre a siroki polgármester.
Holttestet mosott partra a Duna Kisoroszinál
A női holttest hétfőn került elő.
Cuki hódot mentettek a tűzoltók, még verset is írtak neki
A megmentők rímbe szedték az esetet.
Hiúz érkezett és a teve is nevet kapott
Karakál érkezett a Gyöngyösi Állatkertbe, amit már születése óta a gondozók nevelnek. A kölyköt Dzsidzsi-nek nevezté...
Kifütyülték a német kancellárt
Kifütyülték a német kancellárt egy pártrendezvényen, a tüntetők azt skandálták Olaf Scholznak, hogy háborúpárti és h...
Több száz hektáron ég az erdő Berlin mellett
Több száz hektáron pusztít erdőtűz a németországi Brandenburg tartományban, Berlin közelében.
Háborús propaganda brüsszeli pénzből
Az Európai Parlament fizetett Facebook hirdetésben követel fegyvereket Ukrajnának. Vagyis háborús propagandát folyta...
Válogatott játékosokkal erősít a Vasas
A Xiaomi 14 már novemberben elhozza a legújabb csúcslapkát
Megalázó helyzetbe került Pásztor Anna
Megtalálták Suhajda Szilárd felszerelését a Mount Everesten
Augusztusig nem lehet bolygatni a partifecske és gyurgyalag telepeket