Szijjártó Péter keményen visszavágott a 444 riporterének - Videó

A külgazdasági és külügyminiszter felvilágosította a 444 munkatársát, hogy bűncselekményt követ el - írja a Magyar Nemzet.

Ön most a nyilvánosság előtt szeretne engem belevinni abba, hogy egy titkosszolgálati működéssel kapcsolatos dokumentumot kommentáljak. Ezt nem gondolja komolyan, ugye?

 – tette fel a kérdést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 444.hu hírportál riporterének.

A tárcavezető Facebook-oldalán tette közzé azt a videófelvételt csütörtökön, melyen a híroldal munkatársa készített vele interjút. Szijjártó Péter a videó legelején úgy fogalmazott, „én csak egyet tudok mondani önnek nemzetbiztonsági kockázatok okozása nélkül, hogy ahhoz nekünk itt hozzá kellett szoknunk, az elmúlt időszakban, hogy több földrajzi irányból is próbáltak befolyásolási kísérleteket végrehajtani, és hogy ezeknek ki milyen konkrét formáját választotta, az azért elég változatos volt”.

A külügyminiszter kijelentését követően a 444 riportere elővett egy papírt a zsebéből, melyet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója, Szabó Hedvig altábornagy írt.


Szijjártó Péter ezután megkérdezte az újságírót, hogyan került hozzá a dokumentum, mire a válasz csupán annyi volt, „forrásvédelem van”. A tárcavezető hozzátette, ebben nem szeretne részt venni, tekintve, hogy amit a riporter csinált, sérti a nemzeti érdekeket.

„Csinálja, csak engem ne vigyen bele, az a kérésem” – hangsúlyozta. A 444 munkatársa végül Szijjártó Péter javaslatára zsebre dugta a papírt, majd megpróbálta feltenni kérdését a külügyminiszternek, melyben továbbra is utalt a – feltehetőleg titkosított – dokumentumra.

„Nagy mennyiségben törték föl az orosz titkosszolgálatok, az FSZB és a GRU Szabó Hedvig altábornagy tájékoztatása szerint a külügynek a rendszereit” – kezdte mondandóját a riporter, hivatkozva a korábban bemutatott levélre.

Szijjártó Péter azonban tudatta az újságíróval, a nála lévő levelet nem neki írták. Válaszában a riporter elmondta, a levelet Szijjártó Péter államtitkárának címezték.

És az én államtitkárom adta ezt oda önnek?

– tette fel kérdését a külügyminiszter. A 444 munkatársa viszont már nem akarta elárulni, kitől kapta a dokumentumot, Szijjártó Péter viszont tudatta vele, éppen bűncselekményt követ el. A riporter szerint viszont nem minősített adatról van szó, még az sem zavarta, hogy a levelet nemcsak nem neki írták, de fel sem hatalmazták, hogy nyilvánosságra hozza tartalmát. Minderre a riporter nem igazán tudott reagálni, egyből visszatért az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatos kérdésére, majd kampányhazugsággal vádolta meg a tárcavezetőt.

Még egyszer mondom, én nemzetbiztonsági kérdéseket nem fogok sem önnel, sem mással nyilvánosság előtt megvitatni

– szögezte le Szijjártó Péter.

Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

Hozzátette: a behatolási kísérletek ellen történek lépések az illetékes szervezetek részéről. Egyúttal óvatosságra intette a sajtót, mondván, vannak olyan, az országon kívülről erők, amelyek abban érdekeltek, hogy magyar nemzeti érdekeket, valamint nemzetbiztonsági érdekeket sértsenek.

„Nem javaslom, hogy ennek eszközeivé váljanak” – hangsúlyozta. A 444 riporterének azonban mindez még mindig nem volt elég, rákérdezett arra is, fel tudták-e mérni, milyen adatokat loptak el az oroszok.

„Akinek ez a dolga, nyilván fel tudta” – válaszolta a külügyminiszter. Ezután az újságíró egy elképesztő kérdéssel állt elő: mégpedig azzal, hogy az ellopott adatok hozzá tudtak-e járulni az Ukrajna elleni háború megindításához. Szijjártó Péter már mosolyogva válaszolta:

Ne legyen nevetséges! Hogyan járultak volna már hozzá, de most komolyan? Van egy hihetőségi határ, nem? Nem javaslom, hogy átlépje.

A 444 újságírója ezután a kétfaktoros hitelesítésre tért rá, kötelező-e a külügyminisztériumban. A tárcavezető tudatta vele, kollégái „megfelelnek minden olyan kötelezettségnek, ami a biztonságos működésünkhöz szükséges”. A feszültséget azonban még tovább tudta fokozni az újságíró, kiteregetve azt, hogy a 444 birtokában van egy másik olyan dokumentum, mely szintén sérti Magyarország nemzetbiztonságát, mégpedig egy olyan terv, melyben a külügyminisztérium rendszerének biztonsági rendszerének biztonságosabbá tételéről írnak.

A riporter elismerte, nem titkosszolgálattól kapta a dokumentumot, álláspontja szerint a külügyminiszternek el sem kell árulnia, hogyan jutott hozzá. Egyedül annyit tudott válaszolni ismét, hogy végzett forrásvédelmet és a sajtóhoz eljutnak bizonyos írások. Úgy tűnik, a 444 nem igazán volt tisztában a helyzet biztonsági kockázataival.

Óvatosak legyenek szerintem ezekkel, mert ezek jogszabályilag nagyon kényes területek

– búcsúzott Szijjártó Péter a 444 riporterétől.

2024. május 16. 12:39
Hírt adtak Robert Fico állapotáról - a kommunikáció lehetőségei korlátozottak
Egyelőre nem szállítják át Pozsonyba a szlovák miniszterelnököt.
Megbénult az európai légi közlekedés, betörtek a müncheni reptérre
Mintegy 60 járatot törölni kellett.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Menczer Tamás: Ez történik!
Videót tett közzé Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a hivatalos Facebook-oldalán, amelyben az or...
Önkormányzati választás: Több településen már tudni az eredményt
Valahol már most eldőlt a verseny.
Tények teljes adás, 2024. május 18., szombat
ELFOGÁS - Kommandósok fogták el egy csepeli drogtanya mellett Kaiser Edét. A móri mészárlás miatt tévesen elítélt fé...
Pünkösdi nyitva tartás: Így tervezze a bevásárlást
Várhatóan sokan az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást.
Végleg eltűnt a Twitter, egy korszak lezárult
Nincs többé.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.