Szijjártó Péter: Fontos szerepe lesz az azeri földgáznak Magyarország energiabiztonságának garantálásában

A megnövelt azerbajdzsáni földgázkitermelésnek fontos szerepe lehet Magyarország és Közép-Európa energiabiztonságában, ennek azonban előfeltétele a térségbeli infrastruktúra fejlesztése, amihez pedig szükséges az európai uniós támogatás.

2023. január 24. 15:40

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az azeri gazdasági miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán jelentősége a súlyos energiaválság miatt megnőtt Európa szempontjából. A diverzifikáció ugyanis rövid és közepes távon leginkább a dél-kaukázusi országban kitermelt földgáz mennyiségének fokozásával lehetséges.

"Mindenki számára világossá vált, hogy az úgynevezett diverfizikációról már nem elég beszélni, hanem az valós fizikai kényszerré vált. Ha Európa nem tud újabb energiaforrásokat szerezni, ha nem tud újabb energiaszállítási útvonalakat építeni, akkor az energiaellátás nem lesz biztonságban" - figyelmeztetett.

Aláhúzta: hazánknak érdeke, hogy minél előbb be tudja vonni az azerbajdzsáni forrásokat az ellátásba, de ehhez Délkelet- és Közép-Európában is komoly infrastrukturális fejlesztésekre van szükség. Szijjártó Péter kijelentette, hogy újabb interkonnektorokat kell építeni, illetve növelni kell a szállítási kapacitásokat, ehhez pedig szükség van európai uniós támogatásokra, forrásokra is.


Ezért tájékoztatása szerint Magyarország Bulgáriával, Romániával és Szlovákiával közösen az Európai Bizottsághoz fordult annak érdekében, hogy Brüsszel a kérdést prioritásként kezelve adjon támogatást a térség energiabiztonságának garantálásához szükséges fejlesztésekhez.

Üdvözölte, hogy Azerbajdzsán 2027-re meg kívánja duplázni az Európába irányuló vezetékkapacitást, s fontos feladatnak nevezte az ahhoz szükséges szerződéses és fizikai környezet előállítását, hogy a gázt a déli földgázfolyosóból el lehessen hozni a kontinens középső részébe. "Ebben a helyzetben világossá fog válni, hogy az Európai Unió csak beszélt-e eddig a diverzifikáció és Közép-Európa ellátásbiztonságának fontosságáról, vagy lépni is hajlandó ebben az irányban" - közölte.

A miniszter rámutatott, hogy a politikai elköteleződés mindkét irányból megtörtént, és a kormány azt reméli, hogy az azeri földgáz a lehető legrövidebb időn belül hozzájárulhat a hazai ellátásbiztonsághoz, aminek céljából a vállalatközi tárgyalások már megkezdődtek.
Úgy vélekedett, hogy ehhez jók az alapok, minthogy Magyarország és Azerbajdzsán között már most is stratégiai partnerség van, ráadásul ezt az együttműködést Ilham Aliyev azeri elnök e havi látogatásán kiemelt stratégiai partnerségi szintre fogják emelni.


A kormány a különböző európai támadások és kritikák ellenére sem hajlandó feladni az energiaellátás biztonságát, amelynek terén a jövőben Azerbajdzsánnak is fontos szerepe lesz - jelentette ki. Kiemelte, hogy amikor a kormány tizenegy-tizenkét éve a magyar-azeri együttműködés fejlesztéséről kezdett tárgyalni, akkor "az ellenzék képviselői elmondtak minket az európai egység mindenfajta elárulójának, (.) de ehhez képest most azt látjuk, hogy vezető európai politikusok egymásnak adják a kilincset Bakuban, s megvesznek azért, hogy közös képen szerepeljenek az azerbajdzsáni elnökkel".

"Nagyot változott a világ az elmúlt évtizedben, mi mindenesetre most is azt az álláspontot képviseljük, mint korábban" - közölte az MTI.

Fotók: MTI/Mónus Márton

A karádi tó jéghideg iszapjába ragadt egy férfi, videón a helikopteres mentőexpedíció
A sérült azt sem tudta pontosan, hogy hol van.
Pofonosztás volt az egri wellness szállodában, a nyakmasszírozóra túl nagy érdeklődés volt
A vendégek az egyik nyakmasszírozón vesztek össze, majd egymásnak estek.
Földrengés volt Iránban, többen meghaltak
Legalább hárman meghaltak és több mint 800-an megsérültek a hét végén az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban tört...
Kettős tragédia volt vasárnap éjszaka, mindkét férfi szörnyethalt
Egyikük még csak 29 éves volt.
Saját bajtársukhoz riasztották a mentőket, próbálták újraéleszteni Sándort, de hiába
Kollégái rendkívül segítőkész és jószándékú embernek ismerték.
Tények Plusz adás, 2023. január 30., hétfő
FELMENTETTÉK A GYILKOST - Nem megy börtönbe az a férfi, aki egy sebészollóval mészárolta le betegtársát a Honvéd kór...
Viharos széllökések éjjel a hegyekben lehetnek
időjárás-jelentés, 2023. január 30., hétfő
Tények teljes adás, 2023. január 30., hétfő
GYILKOSSÁG – 40 ezer forintért öltek meg egy 54 éves férfit Furtán. A támadók pénzt akartak, megverték a férfit és á...
Bele is halhat, aki nem veszi komolyan
Fáradtság, furcsa közérzet, rosszullét. Ezek közül bármelyik utalhat autoimmun-betegségre. Amik kialakulásának okát ...
Vallomás: megviselte, hogy csúfolták
Tegye fel a kezét, akit sohasem bántottak; verbálisan. És az jelentkezzen, akit sohasem zavart ez: a negatív megjegy...
Ezért érdemes a téli hónapokban minél több gyömbérteát fogyasztani
Dollárbaloldal: lebuktatta Korányi Dávidot a saját felesége, Mihalik Enikő
Elképesztő káosz, több tömegkarambol is történt a csúszós utakon reggel
Salma Hayek hatalmas melleit nézhette a teljes násznép - fotó
200 nap múlva kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság