Szijjártó Péter: Donald Trump modelljét kellene alkalmazni az ukrajnai háború kapcsán

Donald Trump modelljét kellene alkalmazni az ukrajnai háború kapcsán, ugyanis a közel-keleti béke előmozdítása érdekében az amerikai elnök közvetítésével megkötött megállapodások során kulcsfontosságú volt, hogy a szembenálló felek tárgyaljanak egymással - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

2022. október 28. 16:08

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve arról számolt be, hogy az elmúlt évtizedek sikertelen próbálkozásai után Trump nevéhez fűzödik az első eredményes kezdeményezés, amely valóban közelebb vitt a közel-keleti békéhez. Szavai szerint az úgynevezett Ábrahám-megállapodások tető alá hozása során az volt a kulcs, hogy az amerikai kormány el tudta érni, hogy olyan országok építették újra a kommunikációs csatornáikat, amelyek hosszú évtizedekig nem tárgyaltak egymással, mivel háborúban vagy legalábbis nagyon súlyos konfliktusban álltak. "Ez a kulcs Ukrajnában" - szögezte le. "A békéhez teljesülnie kell annak az előfeltételnek, hogy a háborúban álló felek beszéljenek egymással, a kommunikációs csatornák újra jöjjenek létre, tárgyalás nélkül soha nem lesz béke" - tette hozzá. "Donald Trump modelljét kellene alkalmazni az ukrajnai háború kapcsán is, tehát orosz-amerikai tárgyalásokra van minél előbb szükség" - vélekedett. "Ukrajnában is akkor lesz béke, ha beszélnek egymással azok, akik egymással szemben állnak" - mondta.


Szijjártó Péter aláhúzta, hogy az ENSZ létrehozásának célja az volt, hogy elősegítse a békét világszinten, így ezt kell napjainkban is szem előtt tartania a világszervezetnek. És miután az ENSZ Közgyűlésének jelenleg magyar elnöke van, így hazánknak is lehetősége van hozzájárulni a szembenálló felek közötti párbeszéd megindításához - mutatott rá. A miniszter ezután hangsúlyozta, hogy Európa ma a második világháborút követő időszak legsúlyosabb biztonsági válságával néz szembe "Ha még egy biztonsági kockázattal kellene egyszerre szembenéznie az európai kontinensnek, akkor azt már nem gondolom, hogy tudná kezelni" - fogalmazott. Majd közölte, ezért is nagyon fontos, hogy sikerüljön előrelépést elérni a Közel-Kelet biztonsága terén, a térség instabilitása ugyanis azonnali hatással van Európa biztonságára is, például a terrorfenyegetés és az illegális migrációs hullámok révén. "A közel-keleti béke és stabilitás Európa alapvető érdeke" - mondta.

Szijjártó Péter ennek kapcsán érintette a globális élelmezési krízis kérdését is, amely jelentős részben az ukrajnai fegyveres konfliktus következménye, mivel a megszakadt ukrán és orosz gabonaszállítások nyomán a világ számos pontján élelmiszerellátási válság alakult ki. Ahol pedig élelmezési problémák lépnek fel, ott felüti a fejét az erőszak, a terrorizmus, és emiatt újabb bevándorlási hullámok indulhatnak meg - figyelmeztetett.

Hozzátette: ezért is fontos lépés, hogy nemrég átadták Fényeslitkénél, a magyar-ukrán határon azt a vasúti átrakodóterminált, amelynek kapacitása a kétszerese az eddigi legnagyobb ilyen létesítménynek Európában. Itt így óránként 800 tonna gabonát tudnak átrakni, amely folytathatja útját az észak-adriai kikötőkbe, onnan pedig a világpiacra.

Forrás: MTI/a címlapfotó illusztráció: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

Darabokra törte a szögletzászlót a kapus fején egy szurkoló, mentő vitte el - Videó
Előbb a nézőtéren, majd a pályán szakadt el a cérna, a bíró félbeszakította a mérkőzést.
Éles fegyverrel lövöldözött egy szlovák férfi Keszthelyen
A 35 éves férfi egy parkolóban sütötte el a lőfegyverét többször.
Hét gyerek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő
Válogatott módszerekkel bántalmazta a rábízott óvodás és iskolás gyerekeket a nő. 
Kegyetlenül megvert két rendőrt egy szlovák férfi Miskolcon
Az egyik rendőrt páros lábbal fejbe is rúgta az agresszív férfi.
Nagyon-nagyon fáj, így beszélt Zalatnay Sarolta egykori szerelméről, Csapó Gáborról
Az énekesnő a hétfői Mokkában emlékezett meg egykori szerelméről, a 72 éves korában meghalt olimpiai bajnok vízilabd...
Felsegítette és kirabolta a nyugdíjast
Segítségnyújtást színlelve rabolt ki egy földre esett idős férfit egy tolvaj Miskolcon. Ezt egy térfigyelő kamera is...
Be akart zárni a tulaj, ezért megszúrták
Letartóztatták a rendőrök azt a fiatal férfit, aki késsel szurkálta meg ismerősét a Borsod megyei Tolcsván. A támadá...
39 órán át verte a párját, végül megölte
Két napon keresztül szinte folyamatosan verte a párját egy budapesti férfi, a nő végül a kórházban belehalt a sérülé...
Nem megy börtönbe a gyújtogató unoka
Nem kell börtönbe mennie annak a férfinek, aki felgyújtotta nagyszülei házát Perkupán. A férfi mindezt bosszúból tet...
Rosszkor volt rossz helyen, durván lezúztak egy vétlen autóst Kiskunlacházán - Videó
Egy harmadik autó kamerája rögzítette a balesetet. 
Nagyon beteg Köllő Babett
Megnyitotta első kocsmáját az egyik gyorsétteremlánc
Nagy bejelentést tett a Magyar Nemzeti Bank a fogyasztóbarát lakáshitelekről
Ezt mondták édesanyjuknak a döntő előtt Csobot Adél kisfiai
Új taktikákat és fegyverrendszereket teszteltek már a 17. században