Szijjártó Péter: Az energiaellátás biztonságban van, az orosz szállítók teljesítik szerződéses kötelezettségeiket

Magyarország energiaellátása biztonságban van, a földgáztározók töltöttsége mára az éves fogyasztás 62 százalékát fedezni tudja, és az oroszországi szállítók elkötelezettek amellett, hogy továbbra is eleget tegyenek szerződéses kötelezettségeiknek. A kormány fenntartja észszerű politikáját, a nemzeti érdek érvényesítése az egyetlen szempont - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában.

A tárcavezető először is természetesnek nevezte azt, hogy részt vesz az Orosz Energiahét konferencián, illetve tárgyalásokat folytat az energetikai együttműködés jövőjéről, ugyanis hazánk ellátása továbbra is fizikailag lehetetlen orosz források nélkül - közölte az MTI.

Hangsúlyozta, hogy az energiaellátás nem politikai kérdés, miután "sajtótájékoztatókkal, dörgedelmes nyilatkozatokkal és politikai megnyilvánulásokkal" fűteni nem lehet, hanem annak a kérdése, hogy hol van energiaforrás és szállítási útvonal.

Egyértelmű, hogy Magyarországot az oroszországi energiahordozók nélkül nem lehet fizikailag ellátni elég kőolajjal vagy elég földgázzal, és a nukleáris iparunk működőképességéhez is szükség van az orosz technológiára és fűtőanyagra

- szögezte le.

Majd arról számolt be, hogy Oroszország és minden orosz vállalat teljesíti szerződéses kötelezettségeit. "Az idei esztendőben az összes eddig leszerződött földgázmennyiséget, kőolajmennyiséget és nukleáris fűtőanyagot megkaptuk" - jelentette ki.

Szijjártó Péter ezután kiemelte, hogy zavartalan a kőolajszállítás Ukrajnán keresztül, s reményét fejezte ki, hogy ezt a szállítási útvonalat "senki nem fogja ellehetetleníteni, sem pénzügyi, sem politikai, sem fizikai eszközökkel".


A földgázellátás kapcsán üdvözölte, hogy e téren is rendben zajlik a tranzit. "És hogy az energiaellátás biztonsága érdekében hozott magyar intézkedések mennyire eredményesek, azt mutatja a tény, hogy kis híján 100 százalékos, nagyjából 96 százalékos a magyarországi tárolók töltöttsége, ami azt jelenti, hogy a magyarországi éves földgázfogyasztás 62 százaléka, tehát kis híján kétharmada be van tárolva" - jelentette ki.

Ezzel szemben tájékoztatása szerint az Európai Unióban ennek az átlagos szintje mindössze 29 százalék. "Tehát míg Magyarországon kis híján az éves fogyasztás kétharmadát, 62 százalékot tudunk fedezni a betárolt földgázból, addig Európában kevesebb mint az éves fogyasztás egyharmada, 29 százaléka tud megvalósulni abból a mennyiségből, amelyet betároltak" - világított rá.

Majd figyelmeztetett, hogy folyamatosan újabb és újabb kísérletek vannak a magyar-orosz energetikai együttműködés ellehetetlenítésére. Ilyen az a "tisztázatlan hátterű és egyelőre nehezen megérthető tartalmú" bolgár jogszabály, amelynek értelmében drámaian megemelnék az orosz földgáz tranzitdíját, és amennyiben ezt nem fizetik be, akkor a szállítást is leállítanák.

Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan. Hogy egy európai uniós tagállam veszélyeztesse egy másik európai uniós tagállam földgázellátását, az egészen egyszerűen ellentétes az európai szolidaritással, az európai szabályokkal

- szögezte le. Valamint elmondta, hogy a kormány kapcsolatba lépett a bolgár és a szerb vezetéssel, s lépéseket tesz azért, hogy Bulgária ne alkalmazhasson olyan törvényeket, amelyek nehéz helyzetbe hoznák hazánkat és Szerbiát.

A miniszter jó hírnek nevezte, hogy megkezdődött a fizikai építkezés is a paksi bővítéssel kapcsolatban. Aláhúzta, hogy nemzetközi projektről van szó, amelyet az is jól példáz, hogy a résfalazást amerikai cég végzi, ez pedig mutatja, hogy az atomenergiában még mindig széles körű a nemzetközi együttműködés.

"Ha ez nem így lenne, akkor az Egyesült Államok nem vásárolt volna rekordmennyiségű, 416 tonnányi uránt az idei esztendő első felében Oroszországtól" - hangoztatta.

Tehát a paksi beruházás egy nagy nemzetközi összefogás és nukleáris ipari együttműködés keretében új lendületet kapott, és továbbra is reális az, hogy a következő évtized legelején a hálózatra tudjuk kapcsolni az atomerőmű két új blokkját

- tette hozzá.

"Magyarország fenntartja az észszerű politikáját, továbbra is az egyetlen szempont a nemzeti érdekek érvényesítése, és az, hogy Magyarországon az energiaellátás biztonságban legyen" - összegzett.

Szijjártó Péter a nap során orosz részről tárgyalt többek között Alekszandr Novak és Gyenyisz Manturov kormányfő-helyettessel, továbbá Mihail Murasko egészségügyi és Oleg Matytsin sportminiszterrel.

Címlapfotó: Facebook/Szijjártó Péter hivatalos oldala

2023. október 13. 16:02
Holttestet találtak Kecskeméten a Párkány utcában, láthatatlan gyilkos ölt az éjszaka
A tragédia pontos okait még vizsgálják.
Rémálommá vált egy esküvői ceremónia, kártérítést kapnak a családok
Felkavaró videó látott napvilágot a történtekről.
Íme 8 dolog, ami boldogabbá tehet téged - Te tudtad ezeket?
Keressük boldogságunk kulcsát az apró dolgokban!
Közúti fuvarozók: az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére".
Döbbenetes fotó készült a csernobili erőmű alatt, egy fotós többször visszatért a katasztrófa helyszínére
Egyik képe rémisztő.
Fürdőruhában futottak Budapest utcáin
Fürdőruhában, énekelve és táncolva kocogtak végig a mikulások Budapest belvárosán. A Gozsdu udvarból indultak és a k...
Hatan meghaltak, mindent letarolt a szél
Eddig már hatan meghaltak, köztük egy gyerek is, és legalább 20-an megsérültek, amikor több forgószél is végigsöpört...
Magyarok is meghalhattak a balesetben
Magyar rendszámú autó csapódott egy csatornába Hollandiában, a sofőr meghalt. Hajnalban vették észre, hogy egy kocsi...
4 milliót gyűjtöttek beteg kislányoknak
Három kislányt támogatott idén a Reménység alapítvány és a hetednapi adventista egyház. Elena és Laura betegen szüle...
Énekléssel és imákkal gyújtották meg
Rengetegen voltak a második adventi gyertyagyújtáson országszerte. Sok helyen, például Szombathelyen is már szombat ...
Bognár György az Origónak: Ezzel a győzelemmel bennmaradtunk
Nagy Alexa érzéki táncát, szexi, színpadi zuhanyzását imádta a zsűri - videó
Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt, Orbán Viktor is jelen volt
Korda György most látta először Majka valódi arcát - videó
Ezt mondta Dibusz Dénes a Fradi rangadója után

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.