Szijjártó Péter: a kormány támogatja a beruházásokat az egészségügyi innováció területén

A kormány továbbra is minden támogatást meg fog adni a beruházásokhoz az egészségügyi innováció területén, ahogyan az a tumordiagnosztikát forradalmasító megoldások kidolgozására irányuló projekt esetében is történt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Patológiai Innovációs Inkubátor Kft. központjának megnyitó ünnepségén arról számolt be, hogy az átadással az első projekt megvalósítása is kezdetét veszi, amelynek keretében mesterséges intelligencia alapú orvosi berendezést fejlesztenek a daganatos betegségek, elváltozások gyorsabb és precízebb diagnosztizálása érdekében.

A brit-japán tulajdonosi háttérrel rendelkező cég másfél milliárd forintos beruházásához az állam 190 millió forint támogatást nyújtott, így segítve húsz új kutatás-fejlesztési munkahely létrejöttét.

Beszédében Szijjártó Péter leszögezte, hogy az államnak fontos feladata azon feltételek és környezet biztosítása, amely megfelelő ösztönző az innovációhoz, amely lehetővé teszi az eredményes fellépést a súlyos betegségekkel, illetve világjárványokkal szemben is.

"Ezért is nagy dolog, ami itt Józsefvárosban, a Práter utcában történik, (...) amelynek nyomán még jobb körülmények jönnek létre, és még jobb eredményeket várunk az egészségügyi kutatások és fejlesztések terén" - fogalmazott.

Rámutatott, hogy a rák a második vezető halálozási ok világszerte, s Magyarországon is 364 ilyen haláleset jut százezer emberre mind a mai napig.


Kiemelte: az egészség a legértékesebb egyéni és közösségi vagyontárgyunk. "Minél egészségesebb egy nemzet, minél egészségesebbek az emberek, annál erősebb az ország, hiszen minél egészségesebbek az emberek, annál jobban tudnak teljesíteni" - mondta.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy láttuk, milyen az, amikor betegségek, járványok ütik fel a fejüket, ráadásul az egészségügyi válsághelyzetek gazdasági problémákat is magukkal hoznak.

"És ahogy elnézzük a világ egészségügyi trendjeit, azt hiszem, felkészültnek kell lennünk arra nézvést, hogy az elmúlt években tapasztalt nehézségekkel a jövőben is szembesülhetünk" - figyelmeztetett.

"Az egészségügy vagy annak ellentéte, a járvány is globális folyamattá alakult, amely nincs tekintettel országhatárokra, nincs tekintettel nemzetekre, társadalmakra, gazdasági helyzetre" - húzta alá.

A miniszter frusztrálónak nevezte, hogy bár bizonyos halálos betegségek hosszú évtizedek óta jelen vannak és ismertek, mégsem sikerült máig tökéletes ellenszereket kifejleszteni.

"Zajlik egy versenyfutás, de most nem az időeredményért, nem egy éremért, nem egy sportdicsőségért zajlik, hanem az életért gyakorlatilag. A kutatás, az innováció, a fejlesztések futnak versenyt a továbbra is halálos betegségekkel, és itt a győzelmet nem éremben, hanem megmentett emberéletekben mérik" - jelentette ki.


Szijjártó Péter üdvözölte, hogy a japán tulajdonosi háttérrel rendelkező brit befektetők a digitális mikroszkópok fejlesztésében élenjáró, magyar 3DHISTECH Kft.-t választották partnernek, ami kiváló példa a két ország közötti együttműködés sikerességére.

"Talán kevesen tudják, de Kínában az első covidos eset biopsziás patológiai diagnózisát a digitalizáció területén éppen a 3DHISTECH eszközeivel tudták elvégezni Sencsenben, Kínában" - mondta, rámutatva, hogy a kormány már korábban is biztosított támogatást a cég fejlesztéseihez.

"Mi, magyarok, büszkék vagyunk arra, hogy az egészségügyi kutatásokban a világ élvonalába tartozunk" - hangsúlyozta.

Leszögezte: "az egészségügyi innovációba történő beruházás és annak állami támogatása mindig indokolt, mindig jó döntés, és ezért a kormány ebben a tekintetben is minden további támogatást biztosítani fog".

Közölte, a további sikerekre jó előjel, hogy tíz évvel ezelőtt a bruttó hazai termék (GDP) kevesebb mint egy százaléka ment kutatás-fejlesztésre, míg mára ez az arány 1,6 százalékra nőtt, ráadásul egy jelentősen magasabb GDP mellett. A bővülés abban is testet ölt, hogy több mint 90 ezer ember dolgozik ma valamilyen kutatóhelyen hazánkban - mondta Szijjártó Péter.

MTI

2023. március 23. 10:45
Rengeteg fotelszakértőt szült Suhajda Szilárd tragédiája, Pintér László üzent a bírálóknak
A hegymászó szakújságíró a hétfői Mokkában világossá tette, először tájékozódniuk kellene azoknak, akik Suhajda Szil...
Karóval szétverte, majd megfojtotta a terhes nőt a nyírkátai rém - videóval
A 34 éves asszony a férfi kisbabájával volt állapotos. A gyilkos a felismerhetetlenségig szétverte az áldozat fejét.
Méteres lángokkal égett egy kocsi a 8-as főúton, durva videó érkezett
Az utasok mindenüket hátrahagyva menekültek.
Izomautóval ölt egy részeg fiatal nő Kiskunhalasnál - videóval
Többször is próbálták újraéleszteni a férfit, de nem sikerült.
Csontokat találtak a veszprémi patak medrében - Fotók
Kirándulók bukkantak a csontvázra Veszprémben.
HM: Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában
Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hét...
80 éves férfit öltek meg Budapesten, keresik a gyilkos Dzsenifert
Körözést adtak ki a XVI. kerületben megölt idős férfi ügyében.
Halálra éheztette 6 éves kisfiát egy nő, hetekre egy szekrénybe zárta
Tiszta csont és bőr volt a kicsi.
Videón ahogy brutálisan kiütik a bokszolót, oxigénmaszkra volt szüksége
Korábbi mérkőzésén pedig eszméletlenül zuhant ki a szorítóból.
Tények Plusz adás, 2023. május 29., hétfő
BÚCSÚZIK AZ ÉDESAPA - Exkluzív interjút adott a Tények Plusznak Suhajda Szilárd édesapja. A gyászoló férfi megtörten...
Elindult az eddigi egyik legnagyobb szabású kínai űrmisszió
Erről tudnia kell: kijött a régen várt rendelet az energetikai tanúsítványról
Nem sikerült a történelmi fordítás az NBA keleti döntőjében
A nemzeti szuverenitás és a schengeni határok megvédéséről írt a horvát államiság ünnepén Orbán Viktor
Lóga Máté: Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén