Szijjártó: Magyar cégek már több mint 350 millió dollárt fektettek be Szingapúrban

A nagy földrajzi távolság ellenére is adottak a feltételek a magyar-szingapúri gazdasági együttműködés további fejlesztéséhez, ehhez a kormány minden szükséges támogatást megad - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szingapúrban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-szingapúri információs technológiai üzleti fórum megnyitóján abbéli reményét fejezte ki, hogy az eddigi sikertörténetek lökést adnak majd újabb vállalatközi együttműködéseknek, és így kölcsönösen előnyös megállapodások köttethetnek a mostani rendezvényen, ahol a megjelent cégek az információs technológia, a mesterséges intelligencia és a digitális átállás krémjét képviselik.

A Magyarország és Szingapúr közti kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte az egymilliárd dollárt, és a lendület kitart, amit jól mutat, hogy idén eddig 46 százalékos növekedést jegyeztek fel.

A magyar cégek 350 millió dollárt fektettek be a délkelet-ázsiai városállamban, a szingapúri vállalatok pedig több mint hétezer embert foglalkoztatnak hazánkban - tájékoztatott.

Beszédében kiemelte, hogy Magyarország tízmilliós lakosságú, tengerparttal és számottevő természeti erőforrásokkal nem rendelkező államként elsősorban az emberek teljesítményére támaszkodhat, ezért fontos a jelenleg is zajló dimenzióváltás, az elmozdulás a tudásalapú gazdaság felé.

Aláhúzta, hogy a kormány az előző évtized elején nagyszabású iparosításba kezdett annak érdekében, hogy nagyszámú új munkahely jöjjön létre.

Az új cél azonban a hangsúly áthelyezése a mennyiségről a minőségre, a hozzáadott érték és a gazdaság általános technológiai szintjének növelése - tette hozzá.

Majd a keleti nyitás sikereit méltatta, hangsúlyozva, hogy miközben Magyarország helye politikailag a nyugati szövetségi rendszerben, a NATO-ban és az Európai Unióban van, a kormány jó időben felismerte, hogy a keleti országok szerepe gyorsan fog erősödni, s ezért "két lábon kell állni".

Számunkra nem jelent újdonságot az együttműködés a globális Kelettel

- közölte, rámutatva, hogy a hatóságok keményen dolgoztak a keleti vállalatok beruházásainak elnyeréséért.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy Magyarországon a rendkívül nehéz körülmények ellenére is rendre megdőlt a beruházások rekordja az utóbbi években, ami szavai szerint négy tényezőnek köszönhető.

Fontos az európai szinten is egyedülálló politikai stabilitás, ami egyébként Szingapúrra is jellemző.

Nagy előny hazánk központi elhelyezkedése a kontinensen, valamint, hogy itt kell fizetni a legalacsonyabb adóterheket. De a leglényegesebb a képzett munkaerő, ami a felsőoktatás átszervezésével, a duális szakképzés kiépítésével még inkább vonzó lehet a külföldi cégek számára - sorolta.

Leszögezte, hogy Magyarország a keleti és nyugati vállalatok beruházásainak találkozási pontjává vált, különösképpen a világ talán egyik leggyorsabban fejlődő iparágában, az elektromos autóiparban.

Tudatta, hogy a magyar ipar 63 százaléka high-technek számít a nemzetközi sztenderdek szerint. Illetve üdvözölte, hogy tíz év alatt kevesebb mint 1 százalékról 1,6 százalékra emelkedett a kutatás-fejlesztés részesedése a bruttó hazai terméken (GDP) belül, míg az e területen regisztrált munkahelyek száma 97 százalékkal bővült ugyanezen időszakban.

A miniszter arról számolt be, hogy ugyan nagy a földrajzi távolság Magyarország és Szingapúr között, a két ország kormánya elvégzett minden házi feladatot, mindent megtett az együttműködés elősegítése érdekében: nincsenek nyitott politikai kérdések, az illetékes nemzeti hatóságok szoros kapcsolatban vannak, élénk a felsőoktatási együttműködés.

Forrás: MTI

2023. április 26. 15:18
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Megcsúszott a 17 éves sofőr, meghalt egyik utasa
Az autóban négyen utaztak, egyikük nem élte túl a tragédiát.
Perceken múlott az idős nő élete, ismerőse talált rá
Az idős nő otthonában esett össze.
Szijjártó: a Türkmenisztánból származó földgáz enyhítheti az európai energiaválságot
Újabb források bevonására van szükség az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szakciók okozta energiaválság...
Évekig titkolták traumáikat
Két sikeres és erős ember, akik nyíltan vállalják: megküzdöttek a démonaikkal. A gyönyörű Dj Vokság Virág kiskorában...
Barátnők, de irigyek egymásra
Visszavonulása óta először állt kamerák elé Tóth Andi. Őszintén beszélt a róla szóló pletykákról és botrányokról. El...
Elek Gábor megszólalt a jövőjéről
A TV2 stúdiójában alázta meg Curtis Majkát - videó
Elhagyhatta az országot az RTL Klub szexbotrányba keveredett sztárja
A bronzérmes Debrecen ott lehet a Bajnokok Ligája következő szezonjában
Évek óta zaklatja egy nő a magyar színészt