politika
felsőoktatás

Szijjártó: fontos, hogy a magyar felsőoktatás vonzó legyen a külföldi hallgatók körében is

A kormánynak stratégiai célja, hogy a magyar felsőoktatás nemzetközi szinten is versenyképes legyen, márpedig ehhez arra van szükség, hogy hazánk a külföldi hallgatók körében is vonzó legyen.

2023. január 13. 15:09

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Mahmut Özert török oktatási miniszterrel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a kormány 2010 óta nagy erőkkel dolgozik a felsőoktatás nemzetköziesítésén, ennek eredményét pedig jól mutatja az is, hogy Magyarország a török diákok körében mára a 12. legnépszerűbb külföldi tanulási célponttá vált.

Kiemelte, hogy idén több mint ezer török hallgató tanul hazánkban, tizenhat magyar egyetem rendelkezik török partnerekkel, közöttük folyamatos az oktatók és hallgatók cseréje, két intézményben működik turkológia szak, míg az Ankarai Egyetemen hungarológiát lehet tanulni.
Hozzátette: az együttműködést a tervek szerint kiterjesztik a középfokú oktatásra is, ami a szakképzés színvonalának javulását vonhatja maga után.

A felek felsőoktatási együttműködési megállapodást írtak alá a 2023-2025 időszakra vonatkozóan, és ennek keretében a kormány évi 150-ről 200-ra növeli a török hallgatóknak adható ösztöndíjas helyek számát, s a jelen kor kihívásaira reflektálva ebbe az orvosi és a nukleáris képzés területe is belekerül.

Szijjártó Péter stratégiai jelentőségűnek nevezte a magyar-török kapcsolatot, különösen napjainkban, az ukrajnai háború időszakában. "Amikor minden szempontból bizonytalan környezet vesz minket körül, a kiszámítható partnerségnek és az erős regionális hatalommal rendelkező országokkal való megbízható együttműködésnek nagyon komoly jelentősége van" - szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy Törökország volt eddig az egyetlen olyan ország, amely az ukrajnai gabonaszállítás újraindításáról szóló megállapodás tető alá hozásával "reménnyel kecsegtető lépéseket tudott tenni a béke irányába".

"Arra kérjük Törökországot, hogy folytassa közvetítési erőfeszítéseit, segítsen a nemzetközi közösségnek abban, hogy a háború minél előbb véget érjen, és a háború jelentette nehézségeket, megpróbáltatásokat végre a hátunk mögött hagyhassuk" - fogalmazott.

"Magyarország már eddig is nagy árat fizetett a háború miatt. Azt szeretnénk, ha a szomszédságunkban minél előbb béke lenne" - közölte.

A miniszter az Erasmus-üggyel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy úgy látja, az Európai Bizottságon "a hungarofóbiának újabb tünetei kezdenek megjelenni", az alapítványi tulajdonú magyar egyetemeknek szánt források felfüggesztését pedig "minden alapot nélkülöző, felháborító és visszautasítandó döntésnek" minősítette.

"Mi soha nem fogjuk azt engedni, hogy a magyar diákok, egyetemi hallgatók legyenek a kárvallottjai bármilyen brüsszeli döntésnek, ezért ha nem sikerül tisztázni ezt a furcsa helyzetet, akkor a magyar költségvetésből fogjuk fedezni a magyar diákok ösztöndíjait" - szögezte le.

"A kettős mérce egészen brutális kifejeződésének tartom, hogy miközben nyugat-európai egyetemek vezetőségeiben ott ülnek a kormányzati tisztséget és felelősséget viselő személyek, (...) addig Magyarország esetében ezt problémaként tüntetik fel, miközben az összeférhetetlenségi szabályok megalkotásánál teljes egészében az Európai Bizottság iránymutatásai szerint jártunk el" - mondta.

A horvátországi olajszállítások tranzitdíjainak tervezett radikális megemeléséről szólva elmondta, hogy átmeneti, három hónapra szóló megállapodást kötött a Mol ez ügyben, és remélhetőleg ezen idő alatt sikerül tisztességes megegyezésre jutni. Ha nem, akkor a kormány a kérdést európai síkra fogja terelni - hangsúlyozta.

Képek forrása: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala

Felfoghatatlan tragédia: Mentőt hívtak két tinihez, az egyikük a kórházban meghalt
A 15 éves lány életét már nem tudták megmenteni, egy 16 éves fiút pedig jelenleg is kórházban ápolnak.
Lövöldözés volt egy társasházban, a kiérkező rendőrökre is rálőttek
A férfi a gyanú szerint felfegyverkezve akart rátörni szomszédjára, majd a kiérkező rendőrökre is tüzet nyitott.
Pofonosztás volt az egri wellness szállodában, a nyakmasszírozóra túl nagy érdeklődés volt
A vendégek az egyik nyakmasszírozón vesztek össze, majd egymásnak estek.
Földrengés volt Iránban, többen meghaltak
Legalább hárman meghaltak és több mint 800-an megsérültek a hét végén az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban tört...
Kettős tragédia volt vasárnap éjszaka, mindkét férfi szörnyethalt
Egyikük még csak 29 éves volt.
Tények reggel teljes adás, 2023. január 30., hétfő
AKCIÓ - Idősek vagyonára vadásztak egy illegális idősotthonban Kecskeméten, most számolták fel, egy család vezette e...
Szerdától büntetnek a magyar autópályákon, akár 300 ezres csekket is kipostázhatnak
Még van ideje elkerülni a bírságot.
Többfelé fagyos az idő
időjárás-jelentés, 2023. január 30., hétfő, reggel
Légicsapás ért egy fegyvereket szállító konvojt Szíriában, többen meghaltak
A hírt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja jelentette hétfőn.
Álságos kettős mérce: amit Brüsszel felró a magyar kormánynak, a balos spanyol vezetésnek elnézi
A jobboldal szerint alkotmányellenesek azok a reformok, amelyek árán Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfő elé...
Megcsalásról árulkodik Vajna Tímea új posztja
Czomba Sándor: Januárban még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma
Megöltek egy férfit Furtán
Hihetetlenül szexi hálóingben őrjítette meg a rajongóit Jakabos Zsuzsanna - képek
10 millió dollárt hagy Pamela Andersonra a volt férje 12 nap együttélés után