Szijjártó: ez nem a mi háborúnk

Ez nem a mi háborúnk, Magyarország ki akar maradni belőle - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter az orosz-ukrán fegyveres konfliktusra utalva, miután a NATO keleti szárnyához tartozó országok külügyminisztereivel tárgyalt csütörtökön Pozsonyban.

2022. március 31. 12:32

Szijjártó Péter a közmédiának nyilatkozva kijelentette: Magyarország ragaszkodik ahhoz a döntéshez, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába, területén nem enged át fegyvereket, illetve ellenzi az orosz kőolaj és földgáz importjára vonatkozó szankciók bevezetését. A magyar kormány érti - tette hozzá -, hogy a fegyverszállítás Ukrajna érdeke, "de ez ellentétes a mi érdekünkkel".

Partnereivel, vagyis az úgynevezett bukaresti kilencekhez tartozó államokkal, Bulgáriával, Csehországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal, Litvániával, Romániával és Szlovákiával együtt Magyarország elítéli a katonai agressziót, és békében és biztonságban szeretne élni - ismertette a tanácskozáson megfogalmazott közös álláspontot a közmédiával Szijjártó Péter.

Hozzátette: a tanácskozáson megismételte a magyar álláspontot, miszerint az orosz-ukrán háború nem Magyarország háborúja és a magyar kormány mindent meg kíván tenni azért, hogy a magyar embereket megvédje ettől a háborútól.

Elmondta: partnereinek is beszámolt arról, hogy a magyar kormány tudomása szerint folyamatos az egyeztetés az ukránok és magyar baloldal között.

 


"Tudjuk azt, hogy megegyezés született, miszerint a baloldal azonnal elkezdené fegyverek szállítását Ukrajnába. Ez számunkra elfogadhatatlan, ellentétes Magyarország és a magyar emberek érdekeivel, Magyarország biztonsági érdekeivel" - közölte a miniszter.

Ugyanis a fegyverszállítás a háborúba történő belesodródás veszélyét hordozná magában - fűzte hozzá.

Közlése szerint értik, hogy Ukrajnának az az érdeke, hogy olyan baloldali kormány legyen Magyarországon, amely megkezdi a fegyverszállítást, a magyar érdek viszont az, hogy biztonságban legyenek a magyar emberek - jelentette ki.

Emlékeztetett: továbbra is erőteljes nyomást tapasztal annak elérésére, hogy az Európai Unió vezessen be szankciókat az orosz kőolaj és földgázszállításokra, ám ez "vörös vonal" Magyarországnak.

Tudja - folytatta - hogy a magyar baloldal megszavazná ezeket a szankciókat, de a kormány nem hajlandó erre, mert akkor a háború árát a magyar emberekkel fizettetnék meg.


A szankciók ugyanis súlyos veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását és a gazdaság működését - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Partnereinek arról is beszámolt - mondta -, hogy Magyarországon az ország történetének legnagyobb segélyprogramját hajtják végre. Több száz tonna élelmiszert és higiénés eszközöket tartalmazó szállítmányt juttattak el Ukrajnába, és már 548 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra.

Végül Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország tiszteletben tartja azon országok döntését, amelyek szállítanak fegyvert Ukrajnába. Cserébe elvárják, hogy más államok tartsák tiszteletben a fegyverszállításokat kizáró magyar álláspontot.

MTI

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Gyermekeik életéért harcolnak
Egytől egyik nagybetűs hősök, akiknek az élete akkor vett teljes fordulatot, amikor kiderült, hogy kisbabájuk nem eg...
Tények teljes adás 2022. május 28., szombat
GYEREKGYILKOS - Korábban is bánthatta lányait az aszódi gyerekgyilkos - a 14 éves lány gyámügyi védelem alatt állt, ...
Kísérleti gyógyszerrel utazik az időben
Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy visszapörgetné az időt, és valamit nagyon másképp csinálna az életéb...
Túlhajtotta magát
Két végén égeti a gyertyát, pedig megmondták már neki, hogy jobban figyeljen magára. Oszvald Marika komoly egészségü...
20 milliárdot sem sajnált az esküvőre
Ma már vannak, akik 10-20 millió forintot sem sajnálnak az esküvőjükre, de hamarosan láthatják, hogy van olyan is, a...