Szijjártó: Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért nagy szükség van Kenya támogatására

Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért óriási szükség van a terrorellenes harcban és a menekültek ellátásában részt vevő Kenya támogatására, amelyhez Magyarország is nagyban hozzájárul - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nairobiban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kenyai kollégájával, Wycliffe Musalia Mudavadival közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulóját, és ezt a viszonyt mindig is a kölcsönös tisztelet jellemezte, aminek a jelentősége különösen felértékelődött napjainkban, a háborúk és az erősödő terrorveszély korában.

Rámutatott, hogy a terrorizmus fenyegetése súlyos árnyékként vetül Afrikára, és ez a migráció egyik fő kiváltó oka is, ezért hazánk nagyra becsüli Kenya szerepét a terror elleni küzdelemben és a menekültek ellátásában.

"És minél sikeresebb Kenya a terrorellenes harcban és a menekültek ellátásában, annál nagyobb biztonságban vagyunk mi Európában" - szögezte le.

Hozzátette, hogy Európa biztonsága Afrika stabilitásával kezdődik, ezért nagy szükség van azokra az államokra, amelyek hozzájárulhatnak a térség megerősítéséhez, ezért Kenya is támogatást érdemel.

Tájékoztatása szerint Magyarország nemcsak szavakban, hanem tettekben is segítséget nyújt Kenyának, minthogy a hazai biztonsági helyzet is annál jobb, minél stabilabb és fejlettebb az ország.


Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy hazánk hatmilliárd forintnyi kötött segélyhitel-programot indít a kelet-afrikai országban, amelynek keretében magyar vállalatok két központot állítanak fel az öntözési rendszer és a halászat modernizációja érdekében, ezáltal javítva az élelmiszerellátás biztonságát.

Bejelentette, hogy a kormányzat 200 millió forintos pénzügyi támogatásról döntött egy mezőgazdasági oktatási és kutatási központ létrehozásához, amellyel magyar vetőmagokkal korszerűsíthetnék a kenyai agrárszektort.

Közölte, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem három megegyezést is aláírt kenyai kutatóintézetekkel és cégekkel a mezőgazdasági együttműködés fejlesztése érdekében.

Ezt követően üdvözölte, hogy Kenya atomerőmű építéséről határozott, ami segíteni fog a károsanyag-kibocsátás csökkentésében és a zöld célok elérésében.

Tudatta, hogy a felek nukleáris oktatási és képzési együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében Magyarország részt fog venni kenyai szakemberek felkészítésében, és a hatóságok készek a szabályozási tapasztalatok átadására is.

Érintette az idei magyar európai uniós elnökség kérdését is, a támogatásáról biztosítva Kenya "igazságosabb, kiegyensúlyozottabb nemzetközi politikai rendszerre" vonatkozó igényét. Arról beszélt, hogy Magyarország is egyetért ebben a célkitűzésben, miután "napjainkban a politikai rendszer inkább egymás kioktatásáról és bírálatáról szól az együttműködés helyett".


Hozzáfűzte, hogy tavaly aláírták az EU-Kenya gazdasági partnerségi megállapodást, Magyarország pedig mindent meg fog tenni a mielőbbi hatályba lépés érdekében az elnökségi féléve során.

A miniszter az Education Hungary iroda bővítésének ünnepélyes bejelentésén közölte, hogy az alapító Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola, illetve Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mellett a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem is csatlakozott a programhoz, amelynek keretében átfogó segítséget nyújtanak a magyarországi képzési lehetőségek iránt érdeklődő diákoknak.

Kiemelte, hogy a magyar felsőoktatásban jelenleg 290 ezren tanulnak, közöttük 40 ezer külföldi, és sok kenyai is, akik az így megkapott versenyképes tudás birtokában hozzájárulhatnak hazájuk fejlődéséhez.

Aláhúzta, hogy hazánk évente kétszáz kenyai diák számára biztosít felsőoktatási ösztöndíjat, és nagyon népszerű a program, hatalmas a túljelentkezés, ezért fontolóra fogják venni a keretszám bővítését, ha továbbra is ekkora lesz az érdeklődés.

Leszögezte, hogy Afrika lakosságának a 60 százaléka 25 év alatti, így rendkívül lényeges az oktatási együttműködés.

Kifejtette, hogy Magyarország kis ország, amelynek erősségét nem a katonai vagy gazdasági ereje adja, hanem tudományos és kulturális teljesítménye, így hazánk ezen a területen is támogatást próbál biztosítani Afrika fejlődéséhez.

"Tudjuk, hogy önöknek itt, Afrikában nem kioktatásra vagy jótanácsokra van szükségük, hanem konkrét segítségre, konkrét együttműködési programokra a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján" - összegzett.

MTI

2024. március 27. 13:12
Horror Mezőnyárádon: Akasztás volt az erdőben
Felkavaró helyszíni képek készültek.
Most érkezett: Többen kizuhantak egy csepeli panelházból
Lesújtó tragédia történt.
Budai Gyula magyarázatot vár Karácsony Gergelytől a hídpénzbotrányról
Budai Gyula felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, nyilatkozzon arról, hova tűnt el 1,5 milliárd forint a ...
Nacsa Lőrinc: Folytatjuk a támogatói aláírások gyűjtését a béke mellett!
Június 9-én létfontosságú választás lesz. A választás tétje egyszerű: háború vagy béke? - szögezte le legújabb videó...
Hidvéghi Balázs: Jelenleg Gyurcsány Ferencnek van főpolgármestere, a budapestieknek pedig nincs
Hétfőn is folytatódik a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra kampánya az online és közerületi...
Bevállaltuk és bejött!
18 éve minden erről szólt, minden címlap velük volt tele és mindenki arról beszélt, hogy Varga Feri elhagyja a csalá...
Végleg feladtam a reményt
"Feladtam minden reményt, nem hiszem, hogy valaha édesanya lehetek." Drámai mondat Vajna Timitől, egy tulajdonképpen...
Ezt mondtad a hátam mögött?
Most szembesülnek csak vele, hogy ki mit mondott, gondolt róluk a forgatás alatt, a hátuk mögött. Idegesek a Házassá...
Tények teljes adás, 2024. április 22., hétfő
SZÖRNYŰ - Megkínozta, felakasztotta a kutyáját egy férfi Mezőnyárádon, nem kellett neki az állat, egy erdőben kivége...
Esküszöm, hogy nem én írtam!
Kedves Hölgyek, Lányok, Asszonyok! Lehet, hogy egyszer Kamarás Iván vagy Kökény Attila fog udvarolni Önöknek. Ez tök...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.