Szijjártó: el kell kerülni az európai-kínai gazdasági együttműködés sérülését

Tragikus következményekkel járna a gazdasági együttműködés megroppanása az Európai Unió és Kína között, ezért Magyarország minden ilyen kezdeményezést visszautasít - közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

2022. október 20. 11:38

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a II. Hungarian Battery Day című konferencián mindenekelőtt a jelenlegi rendkívüli körülményeket megemlítve, hangsúlyozta, hogy példátlan módon, kevesebb mint három év alatt, kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság.

Nyitóbeszédében leszögezte, hogy új korszak kapujában áll a világ, így rengeteg bizonytalansággal kell számolni, egy dolog ugyanakkor biztos, napjaink legmeghatározóbb gazdasági folyamata, az autóipari forradalom töretlenül halad előre.
A magyar gazdasági teljesítmény mintegy 30 százalékát a gépjárműipar adja, így ez hazánk számára sok feladatot jelent, de egyben óriási lehetőséget is - emelte ki.

Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy az európai gazdaság recesszió felé halad, a kormány célja pedig, hogy Magyarország ebből kimaradjon és lokális kivétel lehessen. Szavai szerint ehhez a lehető legtöbb beruházást kell vonzani, márpedig az elektromobilitás ezen a téren is hatalmas lehetőségeket tartogat, a kormány ezért az elmúlt öt évben 44 beruházáshoz nyújtott finanszírozást ebben a szektorban.

"Világossá tettük 2010 óta, hogy a stratégiánk az, hogy mi legyünk a találkozópont a nyugati és a keleti befektetők és gazdaság között" - fogalmazott.

Példaként hozta fel, hogy Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van mind a három nagy prémium német autómárkának gyártóbázisa, miközben hazánk jelenleg a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, míg az exportban a ranglista ötödik helyén áll.

 

Hozzátette: a világ hat vezető elektromos akkumulátorgyártója közül kettő már jelen van, a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházást meghirdető kínai CATL esetében pedig ez épp folyamatban van.
"Az, hogy tavaly és idén is megdőlt a beruházási rekord, jól mutatja, hogy egyelőre sikerül kimaradni a recesszióból" - húzta alá.

A miniszter kitért a keleti nyitás stratégiájára is, amelynek sikerét szerinte a beruházások dinamikus bővülése is alátámasztja.
Méltatta a magyarországi beruházási környezetet, az alacsony adókat, a különböző anyagi ösztönzőket, illetve a biztonságos energiaellátást. Mint közölte, utóbbira a kormány különösen nagy hangsúlyt fektet, azt nem ideológiai vagy politikai, hanem egyszerű fizikai kérdésként kezeli, még ha ez "időnként rendkívül éles vitákat is generál".

Az ukrajnai háború negatív következményeit említve rámutatott, hogy az Oroszország és az Európai Unió közötti együttműködés szálait sorra vágják el, azonban fontos lenne elkerülni, hogy ez a legnagyobb kereskedelmi partnernek számító Kína esetében is megtörténjen.

"Mi, akik a józan ész alapján működünk és sokkal kevésbé vergődünk az ideológiai vagy politikai megközelítések csapdájában, mindent megteszünk annak érdekében, hogy visszautasítsuk az olyan kezdeményezéseket, amelyek az európai-kínai gazdasági együttműködés tönkretételére irányulnak" - mondta.

Forrás: MTI

Darabokra törte a szögletzászlót a kapus fején egy szurkoló, mentő vitte el - Videó
Előbb a nézőtéren, majd a pályán szakadt el a cérna, a bíró félbeszakította a mérkőzést.
Éles fegyverrel lövöldözött egy szlovák férfi Keszthelyen
A 35 éves férfi egy parkolóban sütötte el a lőfegyverét többször.
Hét gyerek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő
Válogatott módszerekkel bántalmazta a rábízott óvodás és iskolás gyerekeket a nő. 
Kegyetlenül megvert két rendőrt egy szlovák férfi Miskolcon
Az egyik rendőrt páros lábbal fejbe is rúgta az agresszív férfi.
Nagyon-nagyon fáj, így beszélt Zalatnay Sarolta egykori szerelméről, Csapó Gáborról
Az énekesnő a hétfői Mokkában emlékezett meg egykori szerelméről, a 72 éves korában meghalt olimpiai bajnok vízilabd...
Megtörtént a csoda
Egy évvel ezelőtt még az egész ország abban reménykedett, hogy sikerül összegyűjteni a terápiához szükséges 730 mill...
Híres slágerek titkos üzenetei
Most pedig jöjjenek azok a dalszövegek, amelyeket olykor kívülről fújunk, kiabálunk a koncerteken, vagy épp a házibu...
Sírás és nevetés, egyre nő a feszültség
Egyszer fent, egyszer lent. Tartja a mondás. Valahogy így jellemezi Pápai Joci is a Sztárban Sztár leszek! nyolcadik...
Bántották a lányát, agyvérzést kapott
Sokkot kapott, földre rogyott Szorcsik Viki, amikor megtudta, hogy agyvérzést kapott az édesanyja. Az asszony rosszu...
Mentő vitte el Mucsi Zoltánt - videóval
A színész fontos dologra hívta fel a figyelmet ezzel.
Felokosították az ágyhoz való fejtámlát
Fantasztikus fotókat küldött az Orion a Hold túlsó oldaláról - galéria
Szenvedve is megtanult nyerni ez a brazil válogatott
Visszatérhet a vb-re az aranylabdás sztárcsatár - de vajon örül-e neki a csapata?
Ronaldo és a portugálok már ma továbbjuthatnak