Szijjártó: Egy patrióta fordulat az EP-választáson kihatással lehetne az ukrajnai háború menetére is

Még nem várható Európában a fősodorbeli álláspont változása az ukrajnai háborút illetően, mert akkor el kellene ismerni az eddigi hibákat, ehhez felhajtóerőt a patrióta fordulat hozhatna a jövő évi európai parlamenti választáson - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Győrben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Győri Szent Mór Bencés Perjelség pódiumbeszélgetésén először is azon "horgonyokról beszélt, amelyek egy-egy nemzet hajóját a tengerfenékhez kötik, hogy a történelem nagy és hullámos viharai ne vigyék túlságosan messze onnan, ahol biztonságban vannak".

Leszögezte: "ha végigtekintünk a magyar nemzet történelmén, akkor szerintem egyértelmű, hogy mi nagyrészt azért tudtunk megmaradni azoknak, akik vagyunk, mert a keresztény hitünk végig megtartott minket" - húzta alá.

Érdemes csak végiggondolni, hányfajta hódoltságban és hányfajta megszállás alatt éltünk, s hányfajta hosszú, évtizedes-évszázados hódoltságból vagy megszállásból jöttünk ki úgy, hogy erősebbek voltunk a végén, mint voltunk az elején

- tette hozzá.

Ennek kapcsán a történelmi egyházak, s azon belül is a bencések szerepét méltatta az ország jövőjének építésében, a fiatalok nevelésében, a nemzet megtartásához szükséges értékek átadásában.

Szijjártó Péter ezután sikeresnek minősítette az egyetemek modellváltását, rámutatva, hogy nem lehet gazdaságpolitikát felsőoktatás nélkül csinálni, márpedig a kormányzat célja a munkaalapú társadalom, bizonyos iparágak fenntartása, a megfelelő szakemberek képzése.

Ezért fontos, hogy az ország oktatási rendszere, benne a felsőoktatás is kiszolgálja ezeknek a nemzeti gazdaságstratégiai céloknak az érvényesülését

- figyelmeztetett, és üdvözölte, hogy a Győri Egyetem mára az ország egyik legjobbjává vált.

Érintette az autóipar elektromos átállásának ügyét is, amelyről mára megszülettek az Európai Unióban a "nem túl megalapozott" politikai döntések, ugyanakkor a kiváló járműveket gyártó európai vállalatok teljesen függővé váltak a keleti akkumulátoroktól, ezért szavai szerint érthetetlenek az európai-kínai gazdasági kötelékek szétválasztását célzó törekvések, amelyek sikerre vitele kiütéssel érne fel.

Arról számolt be, hogy Magyarország a keleti és a nyugati beruházók fontos találkozási pontjává vált a keleti nyitás stratégiájának eredményeként, és hazánk ezáltal nélkülözhetetlen szereplővé vált.

Ezzel kapcsolatban az akkumulátorgyárok építése elleni tiltakozásokra is kitért, és hangsúlyozta, hogy nem az a kérdés, hogy létesülnek-e ilyen üzemek, pusztán az, hogy hol.


"Hol épülnek az elektromos akkumulátorgyárak, hol hoznak létre ezek munkahelyeket, hova visznek ezek beruházásokat, hova visznek ezek technológiát, hol segítenek abban, hogy legyen az embereknek munkahelye, a családoknak megélhetése?" - sorolta.

"Ezért versenyez mindenki az elektromos autóipari beruházásokért. Amikor külföldről jön a tiltakozás finanszírozása, az azért van, mert az adott országba akarják vinni ezeket a gyárakat" - mondta, elítélve azokat, akik megpróbálják kihasználni a környezetükért aggódó emberek legitim félelmét az újtól.

A miniszter beszélt a nukleáris energia, a paksi bővítés fontosságáról is, elutasítva az ideológiai vitákat ebben a kérdésben. Megismételte, hogy a kormány nem fog támogatni semmilyen EU-s szankciót ezen szektor ellen, és arra is felhívta a figyelmet, hogy nem orosz, hanem nemzetközi projektről van szó.

Rámutatott, hogy miközben az Egyesült Államok két és félszer annyi uránt vásárolt idén Oroszországtól, mint tavaly, az amerikai vezetés nyomást gyakorolt az EU-ra a nukleáris szankciók elfogadása céljából. 

Ahogy azt mondani szokták oldottabb körökben, azért hülyének minket ne nézzenek

- mondta.

Az ukrajnai háború ügyében ismét tűzszünetre és béketárgyalásokra szólított fel, és kiemelte, hogy már egyre több ország osztja ezt az álláspontot a világon, egyrészt mert képmutatónak gondolják az európai viselkedést, a konfliktus "tüzelését", másrészt a negatív kihatások, például a magas infláció miatt.

Ahelyett, hogy ezt a háborút fogtuk volna, aztán izoláltuk volna itt, Európában, globalizáltuk. Egyelőre még csak a hatások globálisak, most már azért kell imádkozni, hogy maga a háború fizikailag ne legyen globális

- jelentette ki.

Majd elhibázottnak nevezte az európai válaszokat, mind a biztonság-, mind gazdaságpolitikát illetőleg, ezért nem is várható szerinte a kontinensen a fősodorbeli álláspont változása, ugyanis akkor el kellene ismerni a korábbi tévedéseket, ami elszámoltatással járna.

Úgy vélekedett, hogy a globális változás két felhajtóerőből származhat, az amerikai elnökválasztásból és az európai parlamenti választásokból, ha sikerülne patrióta fordulatot elérni. E ponton inspirálónak minősítette a szlovákiai választás eredményét, és hangsúlyozta, hogy a kormány a Robert Fico vezette erőnek szurkolt, amely bár szocialista párt, hasonló álláspontot képvisel számos meghatározó kérdésben, például a migráció, a gender és a háború terén.

Forrás: MTI

2023. október 03. 08:11
Karácsonyi kvíz: Most letesztelheti, mennyire rajong az ünnepért!
Csak pár másodpercet vesz igénybe.
Megrázó fotók: meghalt egy ember a Lurdy háznál
Rendőrök érkeztek a helyszínre.
Leszakadt egy erkély a VI. kerületben, ketten életveszélyesen megsérültek
Éppen falat bontottak az épület belső udvarában, amikor leszakadt az egyik erkély, és maga alá temetett két munkást.
Elképesztő piruettet vettek fel az M3-ason, egy sofőr nyári gumival korcsolyázott – Videó
Biztosan akadnak, akiket ez sem győz meg az abroncscseréről.
Óriási lángok csaptak fel az Auchan egyik raktárában, fiatalokat gyanúsítanak a gyújtogatással
A tűzoltók számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy gyújtogatás történt.
Egyre jobban van a lezuhant színésznő
"Jobban vagyok már. Lassan, de biztosan gyógyulgatok" - ezzel a hírrel jelentkezett először a balesete óta a Nemzeti...
Egyre jobban terjed a skarlát
Egyre jobban terjed a skarlát-fertőzés a gyerekek között. Idén több mint háromszor annyi beteg van, mint tavaly ilye...
100-al gázolta halálra a kerekesszékest
Száguldozó sofőr okozott halálos balesetet Vámosújfaluban. A férfi a furgonjával 100-al ment a faluban, amikor az id...
Ablakon kilógva törölte a szélvédőt
Kézi ablaklehúzóval tisztította az autó ablakát egy férfi a 6-os úton, Dunaújváros közelében. Menet közben, a jobb e...
Ön látja, mi van a képen? Sokan már feladták a találgatást
Többeknek tört már bele a bicskája egy optikai csalódásba.
Megdöbbentő felfedezés: valóban gyógyít a macskadorombolás
Ezek az autópályák válnak fizetőssé 2024-ben
Horrorbaleset az M1-es autópályán
Az ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter Brüsszelben
Egy "élő bőr" védi a Kínai Nagy Falat az eróziótó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.