Szijjártó: Az Öböl-térség felértékelődött a globális stabilitás szempontjából

Az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután bahreini kollégáját fogadta kedden Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Abdel-Latif az-Zajánival közös sajtóértekezletén mindenekelőtt arról számolt be, hogy soha korábban nem látogatott bahreini külügyminiszter hazánkba, és a vizit jelentőségét hangsúlyozta, kitérve az Öböl-térség fontos és egyre fontosabb globális szerepére.

Aláhúzta: Bahrein és Magyarország közös álláspontot képvisel abban a tekintetben, hogy mindketten azt szeretnék, ha minél előbb véget érne a háború Ukrajnában.

"Békét akarunk, mielőtt ez a globális hatásokkal járó regionális háború globális háborúvá válna. Ezt mindannyian szeretnénk elkerülni" - szögezte le.


"Ezért is képviselünk közös álláspontot, amikor azt mondjuk, hogy minden olyan intézkedés, minden olyan döntés, minden olyan nyilatkozat, amely a háború meghosszabbításának vagy eszkalációjának veszélyével jár, az ellentétes a nemzeti érdekeinkkel és ellentétes a béke mielőbbi megteremtésére irányuló célkitűzéssel" - mondta.

Majd hozzátette, hogy mindkét ország a konfliktus tárgyalásos rendezését, a kommunikációs csatornák nyitva tartását pártolja.

Szijjártó Péter aláhúzta: "ma a nemzetközi politikában a háborús retorika uralkodik, itt a transzatlanti térségben ennek a háborús retorikának a fölényét szoktuk meg, de higgyék el nekem, hogy ha kilépünk ebből a körből, akkor azt látjuk, hogy nagyon sokan szólnak, nagyon hangosan és határozottan a béke hangján, (...) és nekünk ezt kell erősítenünk."

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy Bahrein is azon arab államok között volt, amelyek az úgynevezett Ábrahám-megállapodások keretében normalizálták a kapcsolataikat Izraellel.

Ezt rendkívül fontos és bátor lépésnek nevezte a globális stabilitás és béke szempontjából, és reményét fejezte ki, hogy mások is követni fogják a példát, mivel szavai szerint ez az egyetlen olyan terv az elmúlt évtizedekből, amely a siker reményével kecsegtet a közel-keleti béke megteremtését illetően.


Ezután röviden érintette a kétoldalú gazdasági kapcsolatok témáját is, és emlékeztetett, hogy tavaly a gazdasági vegyes bizottság első ülésén megállapodás született az energetikai együttműködésről.

Ennek keretében a Mol két technológiával jelenik meg a közel-keleti ország piacán, ami azért is fontos, mert a magyar vállalat így jó pozíciókat szerezhet a világ olajkitermelésében meghatározó régióban.

A miniszter végül átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Abdel-Latif az-Zajáninak, amiért országa az ő közvetítésével rendelkezésre bocsátotta a koronavírus-járvány idején a kínai Sinopharm-vakcina felhasználásának addigi teljes dokumentációját.

"Emlékszünk, hogy az Európai Bizottság olyan megállapodást kötött az oltóanyag-gyártókkal, amelyek ellehetetlenítették a tagállamok egyenkénti tárgyalását nyugati oltóanyagok beszerzése érdekében, és mivel az Európai Bizottság rendkívül lassan tudott beszerezni oltóanyagokat - az átláthatóságot némiképpen korlátozható módon később kitörölt európai bizottsági elnöki sms-ekben zajlott a tárgyalás - ezért fontos volt, hogy mi tudjunk lépni valamit, hogy ne csak tétlenül nézzük, hogy emberek tízezrei betegednek meg naponta, emberek ezrei kerülnek kórházba, és emberek százai halnak meg naponta csak azért, mert nincsen oltóanyag" - mondta a miniszter.


Hozzátette: a keletről érkezett oltóanyagok felhasználását megelőzően visszaigazolásra volt szükség, hogy azok hatékonyak és megmenti az emberek életét. "Bahrein már előttünk járt, mert Bahreinben már elkezdték használni a kínai oltóanyagot, a Sinopharmot, amit Magyarország ismert."

Kiemelte, hogy ennek nyomán megindulhatott az oltóanyag engedélyezési folyamata hazánkban is, és így több mint egymillió ember életét és egészségét sikerült biztonságba helyezni.

Ennek híján - mondta - csak hetekkel vagy hónapokkal később kezdődhetett volna meg az immunizáció, ami több ezer ember életét követelte volna.

"Azt szokták mondani, hogy az igazi barát a bajban ismerszik meg. Amikor igazán bajban voltunk, akkor megtudtuk, hogy kik az igazi barátaink: Bahrein királyság külügyminiszterének segítsége nélkül, emberek tízezreinek, százezreinek az élete maradt volna veszélyben, ki tudja, milyen kimenetellel abban az időszakban" - zárta a miniszter.

Forrás/Fotók: MTI

2023. január 31. 16:53
Hátborzongató videón a gyilkosság, élő adásban ölte meg férjét a bosszúszomjas feleség
A felvétel még most is elérhető a közösségi oldalakon.
Cigit, mobilt, energiaitalt adott tizenéves fiúknak szexért két egri férfi, felvették az együttléteket
Gyermekprostitúció kihasználása és szexuális visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi...
Lesújtó értéket kaptak, kórházba került Tóth Gabi kislánya
Az énekesnő érezte, hogy valami nincs rendben.
Vérfürdőt rendezett a volt férj, a gyerekeit is kivégezte, öt embert ölt meg
A férfi a szörnyűségek után öngyilkos lett.
Megkínoztak egy kutyát Szákszenden, szürreális halálról árulkodik a boncolás
Az idegenkezűséget mégis kizárták.
Újabb iskolai lövöldözés, egykori diáklány rendezett halálos vérfürdőt
Az iskola korábbi diákja volt a Nashville-i iskolai lövöldöző, aki három diákot és az iskola három dolgozóját, köztü...
A bugyijába nyúlt és erőszakoskodott, ápoló zaklatta a beteg kislányt - videóval
Felkavaró!
Marco Rossi: Ez egy hosszú sorozatnak első lépése volt
Marco Rossi szövetségi kapitány nem álmodott ilyen jó Eb-selejtezős rajtról, mint amit a bolgárok 3-0-s legyőzésekor...
Magyarország segélyszállítmányt küld a földrengés szíriai károsultjai számára
Üzenetet küld a világűrbe a pápa
A Vatikán a világűrbe készül eljuttatni egy digitális minikönyvet, amely Ferenc pápának 2020-ban, a koronavírus-vilá...
Kórházban van Barta Sylvia
Megőrült az időjárás, így havazott Budapesten - videó
Így esik a hó Svábhegyen - videó
Fiatal fiúkat erőszakoltak meg pedofilok Egerben – videó
Rémisztő videó mutatja, mennyire veszélyes lehet a középső sáv, a kamionos óriásit mentett