Szijjártó: az EP jobboldali fordulata és Donald Trump újraválasztása esélyt kínál a háború lezárására

Jelenleg semmi nem kínál jobb esélyt az ukrajnai háború lezárására az Európai Parlament (EP) esetleges idei jobboldali fordulatánál és Donald Trump előző amerikai elnök újraválasztásánál - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pilisen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a városban tartott kampányeseményen először az ukrajnai háborúról beszélt, rámutatva, hogy hazánk több mint két éve szembesül közvetlenül annak minden súlyos negatív következményével, ráadásul magyarok is halnak meg a harcokban a kárpátaljai közösség tagjai közül.

Kiemelte, hogy nem látszik sok esély a konfliktus rövid időn belüli lezárására, aminek részben az is oka, hogy az európai politikai vezetők nagy többsége "háborús pszichózisban" szenved, a sajátjaként éli meg a háborút, úgy látja, hogy Ukrajna Európát és a demokráciát védelmezi, miközben ez nincs így.

"Mert az Európai Unióért, a NATO-ért nem kell küzdeniük az ukránoknak, ugyanis sem az Európai Uniót, sem más európai országot, sem a NATO-t senki nem támadta meg" - szögezte le.


Ennek kapcsán pedig arra figyelmeztetett, hogy a nyugati válaszok eszkalációs veszéllyel járnak, például a fegyverszállítások is csak kiterjesztik időben és térben a harcokat, miközben láthatólag egyik fél sem tud felülkerekedni a másikon.

Továbbá kitért a világháborús kockázatokra is azon friss javaslatokkal összefüggésben, amelyek a szavai szerint próbálják "belenyomni" a NATO-t a háborúba.

Döbbenetesnek nevezte emellett, hogy egyes európai vezetők nem riadnak vissza még attól sem, hogy atomfegyverek használatára hivatkozzanak.

Hangsúlyozta: a harctéren nincs megoldás, a rendezésre kizárólag diplomáciai úton kerülhet sor, sajnos azonban ma nincs olyan szereplő, aki pártatlan közvetítőként rákényszeríthetné a szemben álló feleket a tárgyalásokra.

Majd úgy vélte, hogy Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása változtathatna ezen a helyzeten. "Ha Donald Trump nyerni tud, és ha esetleg itt június 9-én valamilyen mértékű jobboldali fordulatot el tudunk érni az európai parlamenti választásokon, annál jobb esélyt jelenleg semmi nem kínál a háború lezárásához" - fogalmazott.


Szijjártó Péter a pódiumbeszélgetésen érintette a Magyarországnak járó EU-források befagyasztását is, és kijelentette, hogy nem könyöradományokról van szó, ezek a pénzek az európai emberek munkájából állnak elő, így a magyarokéból is, a támogatásokról pedig a piac megnyitásáért cserébe egyeztek meg.

"Ők ide jöhettek, gazdasági sikereket csinálhattak, profitot vihetnek el, nekünk meg járnak a források. Tehát ez egy sok éves vagy évtizedes megállapodásnak nagyon durva felrúgása, ami zajlik. Ráadásul az okok, amikre hivatkoznak, meg egyszerűen nevetségesek" - közölte, emlékeztetve arra, hogy az utóbbi tizennégy évben több kormánypárti, mint ellenzéki politikus ellen indított eljárást az ügyészség, ami jól demonstrálja az igazságszolgáltatás egyesek által hiányolt függetlenségét.

Illetve azt mondta, hogy Európában Magyarországon a legszabadabb a média, mivel itt a legszínesebb a paletta, nincsen az a "véleményterror", mint a kontinens nyugati felében, hanem mindent meg lehet írni és mindennek az ellenkezőjét is.

És kitért a gyermekvédelmi törvényt érő bírálatokra is, kiemelve, hogy Brüsszelben ma főbenjáró bűn, ha valaki kimondja, hogy a család apából, anyából és gyerekekből áll, és az apa férfi, az anya nő.


"Mindezek miatt nem kapjuk meg az európai uniós forrásokat. Azért mégiscsak méltatlan a helyzet. Én azt gondolom, hogy itt Brüsszel nagyon súlyos jogsértésben van. Nagyon súlyos jogsértésben van. Ezért valakinek vállalnia kell a felelősséget, hogy euró tízmilliárdok Magyarország fejlesztésére nem érkeztek meg" - jegyezte meg.

A miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy hazánk bizonyította a gazdasági életképességét ezen források nélkül is, a koronavírus-járvány után például több ember dolgozott, mint előtte.

"A magyar gazdasági megoldások bizonyították, hogy igenis képesek rá, hogy eredményesek legyenek, hogy Magyarország a válságokból erősebben jöjjön ki" - húzta alá.

Végül a Kínával folytatott együttműködés kapcsán a világpolitikában uralkodó képmutatást emlegette, mondván, hogy a kelet-ázsiai országból folyó beruházásokért rendkívül éles verseny zajlilk Európában, különösen az elektromos autóipar területén, mert az akkumulátorgyártással foglalkozó vállalatok közül a tíz legnagyobb mind keleti cég, amelyek a nyugati járműmárkákat is kiszolgálják.

"Tehát kínai elektromos akkumulátor a német elektromos autóba. Jelenleg így néz ki az európai zöld autóipari átállási realitás" - közölte.

MTI/Fotók: MTI/Bruzák Noémi

2024. május 14. 08:10
Hírt adtak Robert Fico állapotáról - a kommunikáció lehetőségei korlátozottak
Egyelőre nem szállítják át Pozsonyba a szlovák miniszterelnököt.
Megbénult az európai légi közlekedés, betörtek a müncheni reptérre
Mintegy 60 járatot törölni kellett.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Menczer Tamás: Ez történik!
Videót tett közzé Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a hivatalos Facebook-oldalán, amelyben az or...
Önkormányzati választás: Több településen már tudni az eredményt
Valahol már most eldőlt a verseny.
Tények teljes adás, 2024. május 18., szombat
ELFOGÁS - Kommandósok fogták el egy csepeli drogtanya mellett Kaiser Edét. A móri mészárlás miatt tévesen elítélt fé...
Pünkösdi nyitva tartás: Így tervezze a bevásárlást
Várhatóan sokan az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást.
Végleg eltűnt a Twitter, egy korszak lezárult
Nincs többé.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.