Szijjártó: a visegrádi együttműködésből mind a négy tagország sokat profitál

A visegrádi együttműködésből mind a négy tagország sokat profitál, annak kézzelfogható, az emberek mindennapi életében is érezhető pozitív hatásai vannak - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban.

2022. december 06. 17:16

A tárcavezető a V4-ek külügyminiszteri találkozóját követő sajtóértekezleten kiemelte, hogy a visegrádi együttműködés a "magyar külpolitika szívének egyik közepe", amely mindegyik fél számára előnyös.

"Amióta a visegrádi csoport létezik, azóta mi, akik abban részt veszünk, többet tudtunk elérni, mintha egyénileg, külön-külön próbálkoztunk volna ugyanazzal" - szögezte le.

Kiemelte, hogy gazdasági és biztonsági szempontból is fontos eredményei vannak ezen partnerségnek. Példaként hozta fel, hogy 35 milliárd euróval tavaly megdőlt a Magyarország és a három másik tagállam közötti kereskedelmi forgalom rekordja, s ez idén további 30 százalékkal bővült.

"Ez világosan mutatja, hogy a visegrádi országok közötti gazdasági együttműködés növeli Közép-Európa gazdasági erejét" - fogalmazott.
Szijjártó Péter ugyanakkor a V4-es együttműködés eddigi legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy "nagy vitában, komoly ellenszéllel szemben" sikerült meggátolni a kötelező európai uniós letelepítési kvóták bevezetését.

"Ha ezt nem tudtuk volna elérni, akkor itt Közép-Európában meg úgy általában Európában is tízezres számban érkezhetnének és élhetnének illegális migránsok" - mondta.


Aláhúzta, hogy a bevándorlás jelentette kihívás a mai napig fennáll, azonban Magyarország védi az EU külső határait, csak idén körülbelül 255 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg. Ennek kapcsán köszönetét fejezte ki a visegrádi országoknak, amiért segítségképpen rendszeresen küldenek rendőröket, határőröket.

"Mindannyiunk érdeke, hogy az illegális migrációt feltartóztassuk fizikai és politikai formában egyaránt. És örülök annak, hogy ezen a hazám, hazáink szempontjából kulcsfontosságú területen a visegrádi csoport kiválóan működik" - közölte.

A miniszter újságírói kérdésre reagálva értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy szlovák kollégája élesen bírálta korábbi találkozóját a szlovák ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártot vezető Robert Fico volt kormányfővel.

Mint mondta, több mint nyolc éve külügyminiszter, és sok mindent látott már, de olyat még nemigen, hogy azért kritizáljanak valakit, mert nem kizárólag a kormányzó párt, hanem az ellenzék képviselőivel is találkozik.

"Arra szeretném kérni, hogy tanulmányozza, legyen kedves, hogy Európában eddig hány külügyminiszter találkozott ellenzéki képviselőkkel a hivatalos látogatása során, és akkor majd meg tetszik lepődni" - közölte.

Az Ukrajnának nyújtandó közös EU-s támogatást illetően pedig kiemelte, hogy a kormány nem vétózott meg semmilyen anyagi segítségnyújtást, sőt azt határozottan támogatja, csak kétoldalú alapon, és nem közös hitelfelvétellel.

Szavai szerint elvi álláspontról van szó, mivel Magyarország szerint az Európai Unió jövője nem a közös adósság irányában van.

MTI

A karádi tó jéghideg iszapjába ragadt egy férfi, videón a helikopteres mentőexpedíció
A sérült azt sem tudta pontosan, hogy hol van.
Pofonosztás volt az egri wellness szállodában, a nyakmasszírozóra túl nagy érdeklődés volt
A vendégek az egyik nyakmasszírozón vesztek össze, majd egymásnak estek.
Földrengés volt Iránban, többen meghaltak
Legalább hárman meghaltak és több mint 800-an megsérültek a hét végén az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban tört...
Kettős tragédia volt vasárnap éjszaka, mindkét férfi szörnyethalt
Egyikük még csak 29 éves volt.
Saját bajtársukhoz riasztották a mentőket, próbálták újraéleszteni Sándort, de hiába
Kollégái rendkívül segítőkész és jószándékú embernek ismerték.
Robotterápiára gyűjtenek a beteg fiúnak
Újra az ország segítségét kéri egy bükkösdi édesanya. A hatéves kisfia, Áron történetét már a Tényekben is láthatták...
Lejár a határidő, hárommillió autóst érint
Kedd éjféltől megbüntetik azokat az autósokat, akik még nem vásároltak 2023-as pályamatricát, a határidő tehát hamar...
Szexre kényszerítette a nőket a házaspár
Akár 15 évre is börtönbe kerülhet az a házaspár, akik lányokat kényszerítettek szexmunkára Budapesten. A férfi többs...
A drog miatt támadt volt osztálytársára
A sok drog miatt torzulhatott el az elméje - ezért késelte meg volt osztálytársát egy férfi az újpesti piacon. Annyi...
„Egy élő és két halott utast húztak ki”
"Két halottat és egy élő embert húztak ki a kollégáim a vízből" - ezt mondta a bíróságon az a magyar matróz, aki a V...
Hamarosan kezdődik a világ legnépszerűbb társkereső műsora a TV2-n
Megint Dárdai Pál lehet a Hertha vezetőedzője
Okostévének is jó a Samsung gigantikus gamermonitora
Edzője döbbenetes kijelentést tett Cristiano Ronaldóról
Ijesztő titka volt a 17. századi arisztokratának a fogai megőrzésére