Szijjártó: A jelenlegi válság lehetőséget biztosít az európai integrációs folyamat felgyorsítására

A jelenlegi válság lehetőséget nyújt a Nyugat-Balkán európai integrációs folyamatának felgyorsítására, ez nem csak Magyarország nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke lenne, hanem európai érdek is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai integrációért felelős új szerb miniszterrel, Tanja Misceviccsel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szankciók miatt a kontinens súlyos biztonsági, gazdasági és energiaellátási krízissel szembesül.

Aláhúzta: ezért is lenne fontos, hogy mielőbb véget érjen a fegyveres konfliktus, de van olyan módszer, amely segíthetne az Európai Uniónak a helyzet javításában még a mostani nehéz körülmények között is, ez pedig a bővítési folyamat felgyorsítása.


"A nyugat-balkáni térség integrációja nem csak Magyarország nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke, hanem európai érdek is. És azt gondoljuk, hogy a mostani válság egyfajta lehetőséget is biztosít arra, hogy az európai integrációs folyamatot felgyorsítsuk" - tette hozzá.

Majd rámutatott, hogy Szerbia felvétele a régió legnagyobb államaként kulcsfontosságú lenne, ezért a közösségnek meg kellene nyitnia mind a tizenhárom olyan csatlakozási fejezetet, amelynek esetében ez eddig nem történt meg.

Szijjártó Péter a folyamatot elfogadhatatlanul lassúnak minősítette, és szavai szerint ez Brüsszel és az eljárást "tudatosan lassító", "képmutató" tagországok szégyene. "Mindazok, akik lassítják a bővítést, azok valójában az Európai Uniót gyengítik" - fogalmazott.

Márpedig - mint kiemelte - Szerbia hozzáadna az Európai Unió fizikai, gazdasági és energiaellátási biztonságához, amit Magyarország példája is bizonyít.

A fizikai biztonságról szólva arról számolt be, hogy a migrációs nyomás egyre nő, és "naiv illúzió" lenne azt gondolni, hogy csökkenni fog, mivel a kiváltó okok is mind súlyosbodnak. Ezért az együttműködés Belgráddal minden eddiginél kritikusabb fontosságú a határok védelme szempontjából.

"Magyarország természetesen meg fogja védeni a határát, még úgy is, hogy nem kap ehhez semmifajta segítséget Brüsszelből. Megvédjük a határunkat, nem engedjük be az agresszív migránsokat, s emellett segítünk Szerbiának is abban, hogy a védelmi vonalat minél inkább délre toljuk" - mondta.

A miniszter a gazdasági területtel kapcsolatban emlékeztetett, hogy tavaly 68 százalékos bővülés után elérte a hatmilliárd eurót, és ezzel rekordot döntött a magyar-szerb kereskedelmi forgalom értéke.

"Készen állunk arra, hogy a határ menti gazdaságfejlesztési programokra az európai uniós forrásokat lehívjuk" - közölte.


Az energiabiztonsággal összefüggésben pedig leszögezte, hogy Magyarország 2022-ben nagyjából ötmilliárd köbméternyi földgázt importált Szerbián, az egyetlen olyan vezetéken keresztül, amely 100 százalékos kapacitással üzemel a mai napig Kelet és Nyugat között.

"Ha Szerbia nem lenne megbízható tranzitország a földgázszállítás tekintetében, akkor Magyarország nagyon nagy bajban lenne" - fogalmazott.

"Minél szorosabb az együttműködés Szerbiával, minél szorosabban együttműködünk a migráció elleni küzdelemben, minél szorosabb a gazdasági együttműködésünk, minél szorosabb az energiaellátás terén folytatott együttműködésünk, Magyarország annál jobb helyzetben van" - összegzett.

"És ha Szerbiával az Európai Unió is szorosabban együttműködne a fizikai biztonság, az energiaellátás biztonsága és a gazdaság terén, akkor az Európai Unió is jobb helyzetbe kerülhet" - tette hozzá.

Forrás: MTI

2023. február 21. 15:35
Hátborzongató videón a gyilkosság, élő adásban ölte meg férjét a bosszúszomjas feleség
A felvétel még most is elérhető a közösségi oldalakon.
Cigit, mobilt, energiaitalt adott tizenéves fiúknak szexért két egri férfi, felvették az együttléteket
Gyermekprostitúció kihasználása és szexuális visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi...
Lesújtó értéket kaptak, kórházba került Tóth Gabi kislánya
Az énekesnő érezte, hogy valami nincs rendben.
Vérfürdőt rendezett a volt férj, a gyerekeit is kivégezte, öt embert ölt meg
A férfi a szörnyűségek után öngyilkos lett.
Megkínoztak egy kutyát Szákszenden, szürreális halálról árulkodik a boncolás
Az idegenkezűséget mégis kizárták.
Rémálom a szülés utáni depresszió
Nagyon sok édesanya átéli a szülés utáni depressziót. Ennek ellenére ez a lelki probléma még mindig tabunak számít, ...
A család csodálatos ereje
Hétfő este ismét a magyar válogatottért szurkolhatnak a futball rajongók, a csapat ugyanis Bulgária ellen lép pályár...
Tények teljes adás, 2023. március 27., hétfő
SZÁGULDÁS - Egy kétgyerekes édesanya a vasárnapi nyírcsaholyi baleset áldozata. Szemből tarolta le egy felelőtlen so...
Bőröndbe rejtett kutyatetemet mosott partra a Duna
Az állatra kirándulók találtak rá.
Megválik örökségétől Vajna Tímea
Megválik az örökségétől Vajna Tímea. A pletykák szerint Andy Vajna özvegye fel akarja számolni az összes magyarorszá...
Így lövetett gólt Ádám Martinnal Szoboszlai, nézze meg! - videó
Nevetséges török bíró: ezt a 11-est miért nem adta meg a magyaroknak?
Nézze meg Szoboszlai Dominik csodagólját! - videó
A Fradi nem tudta lezárni az Erste Liga-döntőt
Így ünnepelte Szoboszlai és Sallai a csodagólt, nézze meg, nevetni fog!- fotó