Székely himnuszt énekeltek, büntetés várhat rájuk

Óriási botrányt kavart egész Romániában az, hogy a székely hokisok a magyar válogatott tagjaival együtt elénekelték a saját himnuszukat.

2022. május 10. 10:31

Forrtak az indulatok a román sajtóban hétfőn, miután kiderült, hogy a román jégkorong-válogatott – három játékos kivételével – a riválisokkal közösen énekelte el a székely himnuszt vasárnap, a magyarországi meccs után, a szlovéniai divízió I/A jelű világbajnokságon - írta meg a Főtér.

A román válogatott egyébként többnyire székelyföldi (csíki és gyergyói) játékosokból áll, így egyáltalán nem meglepő, hogy a tét nélküli mérkőzésen mindenki szerette volna elénekelni a saját himnuszát.

A nyíltan magyarellenes Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség parlamenti képviselője azért akadt ki, mert kiszúrta a közönség soraiban Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki szerinte a magyar válogatott szurkolói közt követte a mérkőzést a csíkszeredai jégkorongcsapat mezében.

"Ez az alak a román és nem a magyar kormány tagja, a román államtól kapja a fizetését. A viselkedésével megsértette a román nemzetet” – jegyezte meg bejegyzésében a román politikus.


A Gazeta Sporturilor napilap, amely Románia legnagyobb és legolvasottabb sporttal kapcsolatos kiadványa egész egyszerűen felháborítónak nevezte az ügyet.

A közös éneklés miatt kitört botrányból a román kormány egyik magas rangú tagja, Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes sem maradhatott ki, így felült a magyarellenes vonatra.

A szociáldemokrata párti politikus próbálta magát a tolerancia bajnokaként beállítani, majd páros lábbal szállt bele a romániai hokiválogatott magyar tagjaiba.

„Temesváriként tökéletesen megértem, milyen egy multikulturális és többnemzetiségű közösségben élni, amelyben mindenkit tisztelnek. Azonban képtelen vagyok megérteni és tolerálni a román válogatott jégkorongozóinak gyalázatos gesztusát, akik a Székelyföld úgynevezett himnuszát énekelték. Ez sértés és a tisztelet szégyentelen hiánya Romániával, a románokkal és a trikolórral szemben. És remélem, a dolgok nem maradnak büntetlenül. Arra kérem a Román Jégkoronszövetséget, a sportminisztériumot és az összes felelős tényezőt, hogy tegyen sürgős lépéseket a lehető legsúlyosabb szankciók meghozatalára a minősíthetetlen gesztus után. Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keresnie a piros-sárga-kék mezben! Számunkra ezek a színek jelentenek mindent! Tisztelet a három ROMÁN játékosnak, aki félreállt, és nem vett részt ebben a komédiában!” – írta Grindeanu.

A jégkorongszövetség elnöke, Alexandru Hălăucă a jelek szerint készségesen teljesíteni kívánja a miniszterelnök-helyettes követelését: összehívja a szövetség vezetését, hogy a lehetséges büntetésekről tárgyaljanak, amiért a román hokiválogatott tagjai vigyázzban álltak, amíg a magyar szurkolók a himnuszt énekelték. A lehetséges büntetésekről ugyanakkor nem tudott nyilatkozni.

A közös éneklésről készült videó alább tekinthető meg:


A magyar együttes jövőre egyébként a legjobbak között folytatja, míg a romániai csapat kiesett a csoportból.

45 percen múlt élete, szívműtétje volt
Az utolsó pillanatban mentették meg Bodrogi Gyula életét. A legendás színész napok óta köhögött és levegőt is alig k...
Pszichológushoz küldte a felesége
Rubint Réka egy nagyon erős asszony; mindenféle értelemben. Életmentő műtét, haláleset és sztrók: néhány olyan pánik...
Rettegnek a perverz kukkolóktól
Egyesek gyűlölik, ha megbámulják őket mondjuk az edzőteremben vagy az utcán... A férfiak között vannak, akik nyíltan...
Egy kést ajándékozott volt férjének
Úgy megtépte az exfeleségét, hogy még a fejbőréből is kiszaladt egy darab. Ezt állítja Johnny Depp és Amber Heard eg...
Helikopterezve győzte le a tériszonyát
Több milliárd forint és több tízezer lóerő lepte el a festői szépségű Etyek egyik zöld gyepét. A legerősebb és a leg...
Sztrókja után kezdték el új életüket
A sztrókja után kezdett új életet, végre a családi fészkük is kész lett és a családjával már a második babát tervezi...
4 éve házasok, folyamatosak a botrányok
4. házassági évfordulóját ünnepli a hercegi pár: Meghan és Harry. A pár élete azonban nem lehetett sokáig derűs és f...
Férje a támasza a gyászban Pamelának
Néhány hete még nem sejtette Hódi Pamela, hogy hamarosan végzetes tragédia árnyékolja be az életüket, és ő marad egy...
Alig volt meg az eljegyzés, szakítottak
Újra egyedülálló lett a híres edző, Shane Tusup. Hosszú Katinka volt férje és egyben korábbi edzője tavaly ősszel jö...
Halálos veszély: Iskolai zaklatások
Fagyállót ivott egy nyolcadikos fiú, állítólag az egyik tanára miatt volt annyira elkeseredve, hogy élni sem volt ke...