gazdaság

Századvég: A baloldal rezsipolitikája drasztikusan megnövelné a magyar családok kiadásait

A Századvég elemzése szerint az embargópárti baloldal rezsipolitikája ellehetetlenítené a rezsicsökkentés meg a benzinárstop fenntartását, és átlagosan havi 79 ezer forinttal növelné a háztartások kiadásait - állapította meg a Századvég legfrissebb elemzésében.

2022. június 10. 10:34

A kutatásban annak jártak utána, hogy a rezsicsökkentés hiányában, tehát a világpiaci árak érvényesülése esetén, májusban hogyan alakultak volna a magyarok közüzemi kiadásai. A Századvég számításai szerint ha kivezetnék a hatóságilag rögzített rezsiárakat, akkor a villamosenergia-tarifák a jelenleginek több mint háromszorosára, a földgázszolgáltatások ára pedig az öt és félszeresére emelkedne. A piaci árak bevezetése így összesen négy és félszeres költségnövekedéshez vezetne egy átlagos magyar háztartásban - írták. A gyakorlatban ez azt jelentené - folytatták -, hogy rezsicsökkentés nélkül egy átlagos magyar háztartás 9 ezer forintos villamosenergia-kiadása 30 ezer forintra, a 13 ezer forintos földgázszámlája 71 ezer forintra nőne. Így a havi rezsiszámla 22 ezer forintról 101 ezer forintra emelkedne, ami havonta 79 ezer, éves szinten több mint 948 ezer forint többletköltséget okozna egy átlagos magyar háztartásnak. Hozzátették, hogy ha a benzin és gázolaj esetében sem érvényesülhetne a hatósági ársapka, a magyaroknak a 76 literes, átlagos havi üzemanyag-fogyasztásukból kiindulva júniusban átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetniük az üzemanyagért.


Az elemzésben kiemelték, hogy a piaci árak bevezetése okozta árnövekedés fokozottan hátrányos lenne a családos, különösen a nagycsaládos háztartásokra nézve, hiszen minél többen alkotnak egy háztartást, annál nagyobb az energiafogyasztás. A rezsicsökkentési program hiányában egy egytagú háztartás havi kiadása az áram és a gáz tekintetében 16 ezer forintról 72 ezer forintra nőne, egy négytagú háztartás esetében a díj havi 28 ezerről 126 ezer forintra emelkedne, egy nyolctagú - például többgenerációs - családnak pedig 138 ezer forinttal kellene magasabb díjat fizetnie, ha nem érvényesülnének a hatósági rezsiárak - közölte a Századvég.


A kutatásban felhívták arra is a figyelmet, hogy a rögzített árak leépítésével háztartások százezreinek kellene anyagi okokból lemondani otthona kellő mértékű fűtéséről, világításáról és műszaki eszközeik használatáról. Ha a villamosenergia és a földgáz ára a piaci árszabás következtében a négy és félszeresére növekedne, annak következményeként a jelenlegi 4,2 százalékos energiaszegénységi ráta - a Századvég számításai szerint - körülbelül az ötszörösére, majdnem 22 százalékosra emelkedne, vagyis minden ötödik ember energiaszegénnyé válna Magyarországon. Ez 900 ezer háztartást, azaz körülbelül 2,1 millió embert érintene. A Századvég hangsúlyozta: a közelmúltban több baloldali politikus és véleményformáló tüntette fel pozitív színben Brüsszel energiaembargós javaslatait, valamint a balliberális pártok és politikusok hosszú ideje támadják a rezsicsökkentést és a benzinárstopot, így az embargópárti vélemények a korábbi politikájuk szerves folytatásaként értelmezhetők; politikájuk jelentősen növelné a családok terheit.

MTI / Címlapfotó: illusztráció (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Ahol kenguru a házőrző
Az emberi kíváncsiság nem ismer határokat. Ez az utóbbi időszakban a háziállat-tartásban is megmutatkozik. Azaz magy...
Belépő a paradicsomba
Van egy nagyon jó barátom, Szabolcs, ügyvéd amúgy, aki minden évben fél évet Balin tölt a feleségével. Ez így elsőre...
Életmentő az adrenalin injekció
Nemrég az egész országot megrázta a hír, hogy egy 7 éves kisfiú rosszul lett, majd meg is halt Újpesten, miután evet...
Csalók áldozatai lettek
Őket is átverték, csakúgy, mint az életében egyszer szinte mindenkit, amikor éppen építkezik, felújít, vagy egyszerű...
Brutális helyszíni fotók érkeztek az M7-esen történt halálos balesetről
Meghalt egy nő abban a balesetben, amely az M7-es autópályán történt Lepsénynél Budapest felé vasárnap délelőtt.
Emberek ezreit menekítik ki az árvíz miatt Sydneyben
Több ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására hétfőn Sydney hatóságai, miután a három napja tartó súlyos es...
Huszonhárom SMA-beteg gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban
Huszonhárom gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban - ír...
Ismét fokozódik a kánikula
A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai S...
13 éve tűnt el a kislány, megtalálták a holttestét - videó
Egy 13 éve eltűnt tinédzser lány holttestét találták meg Diósjenőn, egy ház udvarán elásva.
Fegyveres mészárlás történt egy koppenhágai bevásárlóközpontban
Több halottja is van a koppenhágai Fields bevásárlóközpontban történt vasárnapi lövöldözésnek - közölte a dán főváro...