Szankcionálható lesz a migráció manipulációs eszközként való használata

Olyan intézkedéseket fogadott el az Európai Unió a fehérorosz-lengyel migránsválsággal kapcsolatban, amelyek alapján szankcionálható lesz a migráció manipulációs eszközként való használata - közölte sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

2021. november 15. 17:08

A tárcavezető arról számolt be az EU külügyi tanácsülésének szünetében, hogy a fő napirendi pontok mind a migráció kérdése körül forognak, ugyanis a közösség példátlan nyomással néz szembe, miután a déli és délkeleti irány mellett már kelet felől is "komoly ostrom alatt áll".

Kiemelte, hogy emiatt rendkívüli visegrádi miniszteri értekezletet is tartottak, amelyen Csehország, Magyarország és Szlovákia is felajánlotta támogatását Lengyelországnak, amennyiben bármilyen közvetlen segítségre lesz szüksége.

Rámutatott, hogy amikor Magyarország volt hasonló helyzetben 2015-ben, akkor a többi visegrádi állam ugyanígy segítséget nyújtott a határvédelemben. "Ezen sikerre, illetve a barátságra és a testvériségre alapozva is állunk lengyel barátaink rendelkezésére" - fogalmazott.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a fehérorosz helyzettel kapcsolatban megszavazott határozat alapján az EU büntetőintézkedéseket rendelhet el azon személyek és szervezetek ellen, akik és amelyek manipuláció eszközeként használják a migrációt. A konkrét szankciós listáról viszont később döntenek.

A dél felől érkező migrációs nyomás kapcsán hangsúlyozta, hogy a kivándorlás támogatása helyett javítani kell az életkörülményeket a nehéz helyzetben lévő afrikai országokban. " Hogy se gazdasági, se biztonsági okai ne legyenek a menekülésnek, az újabb illegális migrációs hullámoknak" - húzta alá.

 
Leszögezte: Magyarország kiveszi a részét ezen erőfeszítésekből, például a jövő év első felétől legkorábban 2023 végéig maximum 80 katonával részt vesz a mali hadsereget támogató európai erők (Takuba) működésében a térségbeli biztonság megerősítése, s ezáltal a bevándorlási nyomás csökkentése érdekében.

A tárcavezető ezt követően a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának felgyorsítását sürgette. Szavai szerint a kormány "egyértelmű elvárása", hogy az EU még idén megindítsa a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, valamint megnyisson legalább két tárgyalási fejezetet Szerbiával.

"Ha ezt valakik gátolják, akkor viselniük kell a felelősséget azért a történelmi károkozásért, amely ebben a térségben elő fog állni" - figyelmeztetett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország csakis akkor fogja támogatni a Keleti Partnerségben részt vevő országok valamelyikének közeledését az EU-hoz, amennyiben annak vezetése tiszteletben tartja a nemzeti közösségek jogait, így például Ukrajna a kárpátaljai magyarság jogait.

Végezetül rámutatott, hogy Azerbajdzsán a jövőben fontos szereplő lehet a kontinens gázellátása szempontjából. Ehhez azonban szerinte infrastrukturális beruházásokra és a kitermelés növelésére lenne szükség, aminek előfeltétele az ezen irányú európai kereslet bővülése.

"Ha ezt nem tudjuk összerakni, akkor onnantól kezdve senkinek nem lesz joga (.) bírálni minket amiatt, hogy Oroszországgal hosszú távú gázvásárlási megállapodást kell kötni" - jelentette ki.

MTI/A fotó illusztráció (MTI)

A Fidesz előnye továbbra is jelentős, a kormánypártiak inkább oltáspártiak
A Fidesz előnye továbbra is jelentős, a baloldalnak pedig nemcsak a megosztottsága okoz nehézséget – derült ki a Tár...
Elindult a féltékenykedés a Nagy Ő-ben
Elindult a kőkemény féltékenykedés a lányok között: Annabella nem tudja elviselni, hogy Dávid más lánnyal is flörtöl...
Megrázó és sokkoló kisfilmet adott ki a rendőrség
31-en haltak meg idén a főváros útjain figyelmetlenség és mulasztások miatt.
Amerikai nagytőkés csoportok embere Bajnai Gordon
Bajnai Gordon gyakorlatilag az amerikaiak embere, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal pedig minden pénzt külföldről ...
Egy többszörösen körözött gyilkost fogott el a TEK
Emberölés, lőfegyverrel visszaélés, garázdaság és lopás miatt köröztek.
Varga Mihály: újabb jelentős előtörlesztés a magyar adósságfinanszírozásban
Az adósságfinanszírozás újabb eredményeképpen ezúttal a forint kötvény piacon sikerült Magyarországnak jelentős, 130...
Közelít Magyarország felé az omikron vírusváltozat
Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közöl...
Várhelyi Olivér: az EU és a Nyugat-Balkán összetartozik
A nyugat-balkáni régió gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból az Európai Unióhoz (EU) tartozik, közösek a t...
Szijjártó: az Európai Unió csak akkor lehet erős, ha a tagállamok visszakapnak bizonyos kompetenciákat
Akkor lehet esély az Európai Unió ismételt megerősödésére, ha a hatáskörök döntő többsége tagállami kompetencia lesz...
Újabb magyar település betlehemét gyalázták meg
Két tizenéves megrongálta a léhi betlehemet vasárnap. Ez már a második ilyen eset a közelmúltból. Nemrég Gyöngyösön ...