Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország

Magyarország jelenleg az egyik, ha nem a legbiztonságosabb hely a bolygón - jelentette ki a honvédelmi miniszter Budapesten csütörtökön.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az V. Budapesti Demográfiai Csúcs nyitónapján a Háború és béke - a biztonság aspektusai a családok szemszögéből című beszélgetésen hangsúlyozta: az emberek itt biztonságban voltak, vannak, és egyre inkább azért is érkeznek ide, hogy ezt a biztonságot élvezzék, de ezen folyamatosan dolgozni kell, a kormányzat munkájának nagy része, hogy ennek a módját megtalálja.

A honvédelmi miniszter szólt arról is, hogy a magyar családok "enyhe, elhúzódó sokkhatás alatt állnak" az orosz-ukrán háború kitörése óta, a mai generációknak "példátlan kihívásokkal" kell szembenézniük a fegyveres konfliktussal összefüggésben, és Magyarország ki akar maradni a háborúból, álláspontja szerint azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Kiemelte, a Krím félsziget annexiója, a koronavírus-járvány, a Brexit, a nyugati országokban elkövetett terrortámadások "aláásták az általunk ismert világot", és növelték az emberek bizonytalanságát.


Úgy fogalmazott: "Ezek mind összeadódtak, és a végső sokkot természetesen a háború kitörése okozta, hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak az egyén, hanem a családok, a közösség lelke és elméje is érintett legyen."

A miniszter véleménye szerint Magyarország két nagy blokk kereszttüzében áll a kultúra, a tudomány, a politika kapcsolódási pontjaként, és úgy érzi, a blokkok közé ragadt, ezért is emlegeti, hogy "a háborúnak meg kell állnia".

A legnagyobb kihívás, hogy biztonságban maradjunk és a család egységét megtartsuk

- jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf feltette a kérdést, miként lehet a nemzeti ellenállóképességet erősíteni, és a társadalom minél szélesebb rétegének a tudatosságát erősíteni arra vonatkozóan, hogy "ez az új realitás, ez az új valóság", és "bár borzalmasan hangzik", szükség esetén a társadalom egy részének vagy mindenkinek részt kell vennie egy biztonsági, vagy akár háborús erőfeszítésben.

Kitért arra, hogy ebben sokat segít a "mindennapi hazafiság", a fegyveres erők átszervezése, a katonák magyarországi és nemzetközi segítsége katasztrófahelyzetekben, mentéseknél, az egyenruha megbecsültségének növelése, valamint a néhány iskolákban kísérleti jelleggel elindult honvédelmi oktatás.

Szükség van a családokra és a családok tudatosságára, hogy a biztonságuk a saját kezükben is van, és ha (...) együtt járunk ezen az úton, akkor sikerülni fog

- mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

II. Efrém Ignác, a Szír Ortodox Egyház pátriárkája annak a véleményének adott hangot, hogy "a háború nem olyan, amit Isten szeretne erre a világra".
A háború sok szempontból összezúzza a családokat, ezért mindent meg kell tenni a békéért - jelentette ki.

Kitért rá, hogy Szíriában a fiatalok a 7-9 évnyi katonai szolgálat miatt a legértékesebb éveiket vesztették el, nem tudtak családot alapítani, munkát vállalni, beteljesíteni reményeiket, vágyaikat, sokan segélyből élnek vagy kivándoroltak, utóbbiak egy részét az út során kirabolják, vannak, akik meghalnak az út során.

A háború következtében csak a fiatalok közül több százezren hagyták el az országot, ami amellett, hogy nagy erőforrás-veszteség, felveti a hátrahagyott idős szülők ellátásának problémáját is - mutatott rá.

Jelezte, nőtt a válások száma, mert a kivándoroltak új életet kezdenek, vagy elhúzódik a családegyesítés, az otthon maradottak feladják a reményt.

Az egyház foglalkozik a hátrahagyottakkal az egészségügyi ellátás, az oktatás és a munkahelyteremtés tekintetében, de erőforrásai korlátozottak, ezért a külföldi szervezetek, köztük a Hungary Helps Program komoly támogatást jelent - tette hozzá.

II. Efrém Ignác hangsúlyozta, hogy a remény fontos, de nem elég, "együtt kellene járnia bizonyos intézkedésekkel" egy szankciókkal sújtott, rossz gazdasági helyzetű országban, ahol magas infláció, alacsony bérek nehezítik a megélhetést.


A békéért, az együttműködésért kell dolgozni, de egyedül Magyarország és a Vatikán beszél a békéről, a többiek inkább fegyvereket küldenek - mondta.

Christiaan Alting von Geusau, a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának holland elnöke arról szólt, hogy kormányok világszerte próbálják pénzügyileg segíteni a családokat, de pusztán pénzzel nem lehet megoldani a problémákat, koherens családpolitikára is szükség van.

"Néhány évtizeddel ezelőtt ideológiai háború indult a természetes családmodell ellen, amelyben mindenfajta fegyvert bevetnek" - jelentette ki.

Hozzátette, ezt csak akkor lehet megfordítani, "ha visszavesszük a kezdeményezés jogát az oktatásban", és jó példával járnak elöl azok, akiknek van családjuk.

Christiaan Alting von Geusau szerint a nyugati társadalmakban a jog uralma helyett az érzések világába léptek át, a tudományon és a bizonyítékokon alapuló intelligens vitakultúra szükséges ahhoz, hogy "visszaállíthassák az alapvető jogok helyes értelmezését".

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő azt mondta, hogy minden a Közel-Keleten kezdődött: a nagy monoteista vallások, a családi értékek, "és a megváltás is" a Közel-Keletről jön majd.

Magyarázata szerint azért, mert a közel-keleti élet alapvető eleme a törzs, a törzs alapja pedig a család. Emellett a Közel-Kelet "importálta az összes ideológiai hulladékot a Nyugatról: kommunizmust, fasizmust, szocializmust, de a woke-ideológiával kapcsolatban azt mondta, ezt tartsák a saját otthonaikban, ne hozzák a Közel-Keletre".

Forrás: MTI

2023. szeptember 15. 08:06
Újabb magyar siker: Krausz Ferenc kapja a fizikai Nobel-díjat
Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fiziku...
Mennyire ismeri a magyar hírességeket? Ezzel a játékkal kiderül
Tesztelje magát!
Diákjától esett teherbe a szexi tanár néni, gigantikus melleit naponta több ezren nézik - fotókkal
A fiatal anyuka közösségi oldalán mutogatja idomait.
Fűnyírás közben elütötte egy repülő, meghalt a háromgyermekes édesanya
A 27 éves nőt a gép egyik szárnya sodorta el landolás közben.
Napi tény: Egy felhő több száz autó súlyát teszi ki
Pehelykönnyűnek tűnnek, de fajtájuktól és méretüktől függően hatalmas súlyúak lehetnek. Már egy átlagos felhő is töb...
Budapesti Fidesz: A főpolgármester azért emelhette meg a budapesti tömegközlekedés jegyárait, mert már megígérte a "hatalmas prémiumot" a BKK és BVK vezetőinek
"Most már értjük, hogy miért mondott ellent magának Karácsony Gergely, amikor nyáron megemelte a budapesti tömegközl...
Hamarosan jönnek az uniós pénzek
Brüsszel nem tud újabb kifogásokat találni, ezért hamarosan megérkezhetnek az uniós pénzek Magyarországra. Erről a F...
Bringának álcázta magát egy autós a Kerepesi úton, videón, ahogy testet ölt a hanyag elegancia
Nem ért rá, húzott egy merészet.
Nem keresik tovább a túlélőket
Nem keresik tovább a túlélőket annak a templomnak a romjai között, ami a hívekre omlott Mexikóban. Legalább 30 ember...
Testkamerákat kapnak a rendőrök
Igazoltatás, elfogás, autós üldözés vagy életmentés. Ezeknek az eseteknek a testkamerás rögzítése a külföldi rendőri...
Rubint Réka párkereső műsorba szerepel - videó
Tiszta erővel ütötte arcon a székbírót a megvadult teniszező - videó
Ez Magyarország szexfővárosa - a helyiek nagyon meglepődtek, mennyire perverz helyen élnek
Őket fogjuk nézni hónapokig a tévében - képgaléria
Dokumentumfilm, amely megváltoztathatja a farkasokkal kapcsolatos ellenérzéseket

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.