Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Embert várunk a vasra!

Embert várunk a vasra! - mondta a honvédelmi miniszter, amikor pénteken Szentesen bejelentette: jelentkezőket toboroznak a Lynx, azaz Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, megemelt illetménnyel, amely belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a nemzeti ellenálló-képesség növelése és a haderő folyamatos fejlesztése korszakhatárhoz ért. A Magyar Honvédség átfegyverzése a legmodernebb, NATO-kompatibilis high-tech eszközökkel szemeink előtt valósul meg - fogalmazott.

Megszülettek a megfelelő szervezeti és személyi döntések is ahhoz, hogy modern, magas harcértékű, jól vezetett és elszánt haderő biztosítsa a magyar emberek vagyonát, életét és kultúráját, természetesen a NATO részeként, annak támogatásával - hangsúlyozta a miniszter a honvédségi nyílt napon tartott sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, megkezdődik a frissen rendszerbe álló legújabb csúcstechnológia mellé a megfelelő személyi állomány toborzása is.

Azokat a fiatalokat, akik egy valóban értelmes és fontos, nehéz fizikai és szellemi kihívást jelentő mesterségben, a katonaszakmában akarják kipróbálni magukat, várják a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár Hiúz páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljába: Lynx vezetőket, toronylövészeket és az ezekkel a járművekkel szállított lövész katonákat keresnek - fogalmazott.


A honvédelmi tárca vezetője elmondta, miniszteri jogkörével élve, a kiemelt feladathoz kiemelt illetményt állapított meg. A belépő őrvezetői kezdő illetmény havi bruttó 737 ezer forint lesz, ami a 25 év alattiak számára akár nettó 600 ezer forint lehet. Az egész zászlóaljnak - újaknak és a régieknek - "az egész beosztási láncon fel a zászlóalj parancsnokig" erre a szintre emelik az illetményét - közölte.

Azt, hogy ki lehet a zászlóalj tagja - akár másik alakulatból kerül ki vagy a most induló kampány hatására lép a honvédség kötelékébe - a dandárparancsnok fogja meghatározni - tudatta a politikus.

A belépés folyamatát is leegyszerűsítik: aki be akar lépni, az a https://iranyasereg.hu/lynx/ oldalon jelentkezhet, majd szeptember 11-én kell megjelennie Hódmezővásárhelyen a Kinizsi-dandárnál, ahol az egészségügyi vizsgálatot követően hároméves szerződést tud kötni, a kiképzés pedig szinte azonnal elindul.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, mindenki jól jár: a Kinizsi dandárnak lesz egy a legkiválóbbakból teljesen feltöltött és Lynx-el felszerelt zászlóalja. A már most a dandárnál szolgálók érzik a megbecsülést, de a motivációt is, hogy elérjék, a Lynx zászlóaljhoz tartozzanak, az újonnan belépők pedig az egyik legjobban felszerelt gyalogsági alakulatánál kezdhetik meg "a legszebb mesterség gyakorlását".


De legjobban a magyar emberek járnak, mert valóban ütőképes magyar haderő épül, amelyet komolyan kell venni mindenkinek, közel és távol - hangsúlyozta a politikus.
Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kifejtette, a Lynx a világ egyik legkorszerűbb harcjárműve. A páncéltest védelmet nyújt az aknák és az "improvizált robbanóeszközök" ellen. Az aktív páncélzat pedig biztosítja a páncéltörő fegyverek elleni védelmet, a túlélőképességet növelik a ködgránátvetők, és a fejlett önvédelmi rendszer részei a lézer- és radardetektáló eszközök is.

A Hiúz harcjármű fegyverzete sem elhanyagolható, fő fegyvere a programozható, lőszer kilövésére alkalmas, 30 milliméteres automata gépágyú, s ezzel párhuzamosítva egy 7,62-es géppuska található a toronyban. A 45 tonnás jármű akár 60 kilométer/óra sebességgel képes haladni, hatótávolsága meghaladja a 400 kilométert.

A vezérőrnagy közölte, 2029-ig 218 Hiúz harcjármű kerül a honvédség állományába, ebből az első 46 a Rheinmetall németországi gyárában készül, a további 172 már a magyarországi gyárból kerül ki.


A most induló kampány célja, hogy a korszerű fegyverekhez olyan "vitézeket" toborozzon, akik értő módon, elhivatottan és ha kell, önfeláldozóan tudják azokat használni - mondta a tábornok.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár úgy fogalmazott, a mai összekuszálódott világban rendkívül fontos, hogy megfelelő haditechnika álljon egy ország rendelkezésére. Ezért Magyarország kormánya mindent megtesz - mondta.

A technikai lehetőségek megvannak, most már a humánerőforrás megerősítése a legfontosabb - hangsúlyozta a politikus, aki bízik abban, hogy a térségből nagyon sokan jelentkeznek a hódmezővásárhelyi alakulathoz.

Forrás: MTI/ Fotók: MTI/ Rosta Tibor

2023. augusztus 11. 16:16
Finom és a fogyókúrába is tökéletesen beilleszthető, most lerántjuk a leplet egy sokoldalú zöldségről
Az utóbbi hónapokban felszedtél egy kis felesleget? Ne aggódj, ezt a növényt TÖKéletesen beillesztheted a diétádba i...
Ellepték a rendőrök a belvárost, kiderült, mi történt
Több mint 100 egyenruhás jelent meg az utcákon.
A szingli mérlegekre rámosolyoghat a szerencse – eláruljuk, mire számíthatnak a csillagjegyek
Sok meglepetést tartogat október első hete a csillagjegyek számára. Van, akinek a pénzügyeire kell odafigyelnie, más...
Feladjuk a leckét! Íme egy elsősöknek szánt matekfeladat, Ön meg tudja oldani?
Több ezer internetező próbálja megfejteni a rejtélyes házi feladatot, eddig nem túl sok sikerrel.
Kiderült, mi van Zimány Linda telefonján
Elébe ment a kíváncsiskodóknak.
Borzalmas, mit találtak egy budapesti társasház kukájában, egy szomszéd figyelt fel a hangokra
Egy nő ellen büntetőeljárás indult.
Csúnyán elbántak egy diákkal egy borsodi iskolában, életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt vádat emelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség.
A boszniai szerb elnökkel tárgyalt Orbán
A boszniai szerb elnököt fogadta Orbán Viktor a Karmelita kolostorban. A találkozón elsősorban Bosznia-Hercegovina e...
Két túrázót ölt meg a medve
Egy túrázó házaspárt és kutyájukat is szétmarcangolta egy medve Kanadában. Az állat Albertában, a Banff Nemzeti Park...
Két holttestre és egy kutyatetemre bukkantak, sikerült azonosítani az áldozatokat
Lezárták a környéket.
Karikó Katalint ünnepli műsoraival a közmédia
Elkezdődött Tápai Szabina és Kucsera Gábor válópere
A bolygó legszexibb nőjének nevezik a hatalmas mellű műsorvezetőt - képek
A klímaváltozás 15 váratlan hatása
Szájába köpnek és kínoznak folyamatosan egy beteg embert

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.