Súlyos amerikai szivárogtatás: Zelenszkij merényletet tervezett Magyarország ellen

Az USA kémei lehallgatták az ukrán elnököt, a Washington Post most megszerezte a jelentéseket. Ezekből derült ki, milyen durva támadást tervezett Zelenszkij – ahogy ő fogalmaz – "Orbán Viktor ipara" ellen - írta vasárnap a Világgazdaság

Zárt ajtók mögött az ukrán elnök agresszív ösztönöktől vezéreltté válik, ami éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt eljátszott nyugodt, sztoikus államférfival – erről a The Washington Post ír. A patinás amerikai lap USA-hírszerzési dokumentumok alapján jutott erre a következtetésre, amelyek hitelességét a Pentagon nem vitatja.

Olyan titkos jelentésekről van szó, amelyek korábban nem szivárogtak ki és a Discord üzenetküldő platformon terjedtek. Innen jutott hozzá a Washington Post is.

A most nyilvánosságra hozott információk részei a Pentagon-iratok néven ismert adatcsomagnak, amelyet a 21 éves Jack Teixeira osztott meg a közösségi médiában.


Mi áll a frissen kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentumokban az ukrán elnökről?

A titkos iratokból kiviláglik, hogy Ukrajna vezetője finoman szólva is veszélyes irányba terelné a háború lefolyását:

- orosz falvak elfoglalására tett javaslatot, hogy kiszélesítse a befolyását Moszkvánál,
- egy olyan csővezeték lebombázását akarta elérni, amely NATO-tagállamba szállít orosz olajat (erre később visszatérünk – a szerk.),
- és nagy hatótávú rakétákra szerezne be, amelyekkel Oroszország nemzetközileg is elismert határain belüli célpontokat támadhatna.

Mindegyik pont egyértelműen a már eleve drámai orosz-ukrán háború eszkalációjához vezetne. Zelenszkij terveit részletesen tartalmazzák a titkosszolgálati anyagok, amelyek az ukrán elnöknek a legfőbb segítőivel és katonai vezetőkkel folytatott belső kommunikációját dolgozták fel.

Kár szépíteni: az amerikai kémek lehallgatták Zelenszkijt, így jutottak hozzá a ritka betekintést engedő információkhoz.


Mit tervezett Zelenszkij Magyarország ellen?

A Washington Post beszámolt egy olyan feljegyzésről is, ami az idén február közepén készült és a Julia Sviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes, illetve Zelenszkij közötti megbeszélést rögzítette. Ezen az ukrán elnök nem kevesebbet vetett fel, mintsem hogy

Ukrajna robbantsa fel a Magyarországnak orosz kőolajat szállító Barátság csővezetéket.

"Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, ami erősen az orosz kőolajra épül" – idézte a vonatkozó dokumentum tartalmát az amerikai újság.

Ugyanakkor hozzátették: az ominózus beszélgetés részletezésénél az USA hírszerzés tisztviselői hangsúlyozták, hogy az ukrán elnök "a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg".

Ennek valószínűségét némiképp erősítheti, hogy ilyen típusú minősítés az amerikai kémektől nem kíséri azokat a beszámolókat, amelyekben Zelenszkij további merész katonai akciókat indítványoz, tehát ez alapján valóban egyedi kirohanásnak minősíthető.

Csakhogy a képet árnyalja, hogy az ukrán kormány már tavaly tavasszal is azzal fenyegette meg a magyar kormányt, hogy "bármi történhet a Barátság vezetékkel", amennyiben nem partner az Oroszországgal szembeni szankciók maradéktalan elfogadásának. Vagyis sokkal inkább úgy tűnik, hogy az ukrán elnök szavait nem feltétlenül a pillanatnyi harag szülte.

Fotó: Volodimir Zelenszkij/Instagram

Miért rendkívül durva Zelenszkij fenyegetése Magyarországgal szemben?

Mindenesetre tény, hogy Ukrajna első embere egy NATO-tagállam ellen vetett fel súlyos károkozásra alkalmas szabotázs manővert, ami túlzás nélkül példátlan, pláne, hogy Ukrajna éppen NATO-tagságra ácsingózik. Egyedül az Északi Áramlat csővezetéken elkövetett terrortámadáshoz hasonlítható, de arról ezidáig nem lehet tudni, hogy ki tervelte ki és ki hajtotta végre.

Az a cselekmény is olyannyira szélsőséges, hogy talán nem is véletlen, hogy 2022 szeptembere óta senki nem is vállalta magára az elkövetését és kölcsönösen egymásra mutogatnak a felek.

A Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. A csővezeték déli ágán – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – keresztül évi maximálisan közel 8 millió tonna orosz olaj érkezik.

Ennek kiesése súlyos problémát okozna a magyar gazdaságban, nem hiába kapott a magyar kormány mentességet az orosz kőolajra vonatkozó tilalom alól.

Még úgy is lenullázódhatna a magyar ipar, hogy egyébként a hazai tartalékok több hónapra elegendők, illetve az Adria vezetéken lehet pótolni az esetlegesen kieső mennyiség egy részét, bár ez közel sem ennyire egyszerű folyamat.

Egy biztos: a Washington Postban megjelent, Zelenszkijnek tulajdonított kijelentések alkalmasak arra, hogy még inkább lerontsák Magyarország és Ukrajna egyébként is terhelt viszonyát.

Egyúttal jócskán okot adnak a gyanakvásra a Barátság vezeték körüli anomáliák kapcsán, amelyek igencsak gyakoriak. Legutóbb éppen pár napja, május 10-én derült ki, hogy támadás érte csővezetéket a brjanszki töltőállomáson.

2023. május 14. 09:39
Kettős gyilkosság Újpesten, megölte édesanyját és édesapját
A 37 éves férfit elfogták.
Holtan találtak rá szobájában egy fiatal lányra, őrült kihívás miatt végzett magával
Senki sem sejtette, mit művel odabent a tini.
Apa-fia fotót posztolt Stohl András, olyanok, mint két tojás
Megnőtt a kis Bandika.
Gyerekeket várnak Tóth Gabiék, felejthetetlen dologra készül az énekesnő és párja
Akár százan is lehetnek rövidesen.
Jégeső és tuba tarolta le Magyarországot - Videó
Videók érkeztek az országban uralkodó állapotokról.
Tények Plusz adás, 2024. május 24., péntek
EZ VÉRLÁZÍTÓ! - Sokkoló videón, ahogy összevernek egy kisfiút a diákok egy tanteremben Nagykónyiban, öten felváltva ...
Esetleges lövedék miatt vizsgálták meg az iráni elnök helikopterének roncsait
Nem találtak lövedék vagy más gyanús tárgy ütötte nyomokat az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, Irán északnyuga...
Ez nagyot ment!
Egy óriási katonai terepjáró, a Star Wars hősei és a legnagyobb képregényhősök. Berobbant a hétvégén a Comic Con, ah...
Mutasd, mennyit kaszálsz!
50 millió, 100 vagy esetleg 500? Mennyit kaszálnak a magyar sztárok egy évben? Persze ami mindenkit érdekel: kik kas...
Kérlek, gyógyulj meg!
"Csak egészséges legyen a gyerekem!" Ezért imádkozott nap mint nap Rita is, sajnos hiába. Kisbabája több születési r...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.