háború

Sokan meghaltak a Harkiv megyei Merefa elleni tüzérségi támadásban

Az eddigi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 25-en sérültek meg a Harkiv megyében lévő Merefa város elleni orosz tüzérségi támadásban - közölte csütörtökön a kelet-ukrajnai megye ügyészsége.

2022. március 18. 07:52

A korábban megjelent hírek szerint csütörtökre virradóan az orosz erők tüzérségi támadást indítottak a település ellen, és szétlőttek egy iskolát és egy kultúrházat - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. A Harkiv megyei ügyészség közölte, hogy a 25 sérültből tíz állapota súlyos. Még tart a romok eltakarítása. Az ukrán ügyészek büntetőeljárást indítottak a háborús normák és szabályok megsértése miatt, valamint szándékos emberölés gyanújával.

Közben az ukrán belügyminisztérium Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnökre hivatkozva azt közölte, hogy két rendőr meghalt, egy pedig megsebesült, miközben civileket evakuáltak a fővárostól északnyugatra fekvő településekről. A közlemény szerint orosz harckocsik nyitottak tüzet a menekülők konvojára a bucsai járásban, Irpinynél pedig Grad típusú sorozatvetőből indított rakéta talált el egy rendőrautót.

Fotó: Kharkiv Oblast Police

Nyebitov szavai szerint az orosz csapatok az evakuálásra megnyitott "zöldfolyosók fedezékében rejtőztek el" és onnan támadtak, így az evakuálások Kijev megyében jelenleg "ellenséges tűz alatt" folynak. Hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők sikeres támadása után Irpiny, Hosztomel és Nemisajeve irányában az ukrán hadsereg előrenyomult, de még heves harcok dúlnak a térségben. Közölte, hogy Kijev megyében "partizánakciók is megfigyelhetők", állítása szerint "a városok és falvak utcáin orosz katonák és ukrán civilek holttestei hevernek". Nem sokkal később a Kijev megyei rendőrség jelentette, hogy az orosz erők nehéztüzérségi lövedéke eltalált egy többemeletes lakóházat a főváros északi határa közelében, a vishorodi járásban fekvő Novi Petrivci faluban. Ennek következtében az eddigi információk szerint egy kétéves kisgyermek meghalt és négyen megsérültek. A ház teljesen összeomlott, a környező lakóházakban is károk keletkeztek. Az Ukrajinszka Pravda megjegyezte, hogy Novi Petrivci településen van a Mezsihirja nevű bírtok, amely a 2014-ben a kijevi Majdan-tüntetésekkor Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán államfő egykori elnöki rezidenciája volt.

Közben az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat arról számolt be, hogy Kijev egyik külső kerületében lövedékek becsapódása miatt két ember meghalt, tűz ütött ki egy raktárépületben és két személygépkocsi kigyulladt. Szerhij Hajdar, Luhanszk megyei kormányzó közölte a Facebookon, hogy a régióban lévő Szeverodoneck településen egy gyermekes anyák számára létesített menedékhelyet vettek tűz alá az orosz erők. Azt írta, hogy senki sem sérült meg.

MTI

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Elsírta magát az orvosnál, csúnyán megbüntették
Pénzbüntetéssel sújtottak egy beteget, aki ritka betegsége miatt segítségért fordult orvosához. Drágán fizetett azér...
Az irigyeik azt hiszik, nem is dolgoznak
Az igazán gazdag családok ritkán engedik meg, hogy tévéstáb férkőzzön a magánéletükbe, bemutassa káprázatos otthonuk...
Tények teljes adás, 2022. május 20., péntek
GYÁSZ - Nyilatkozott a Tényeknek a csütörtöki kecskeméti horrorbaleset egyik áldozatának nővére. A férfinak négy gye...
Zámbó Krisztián megelégelte az egyedüllétet, kezébe vette az irányítást
Zámbó Jimmy fia nagyot csalódott.
Víz nélkül kell élnie kiütései miatt
Egy esti zuhanyzás is égő, elviselhetetlen tünetekkel járhat. Az ismert mondás, miszerint " Víz az élet forrása.", n...