Salvini szerint a jobboldal nyeri az olasz választást, és öt évig marad kormányon

Jobboldali kormánnyal Olaszország komolyabb és stabilabb ország lesz Európában Matteo Salvini a Liga vezetője szerint, aki hat pontos választási ígéretet írt alá a nagygyűlésen, melyet pártja a Pó-folyó forrásánál tartott vasárnap.

2022. szeptember 19. 08:57

Matteo Salvini kijelentette, hogy teljes az összhang a Liga és szövetségesei, vagyis a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) között.

"Én, Silvio és Giorgia majdnem mindenben ugyanazt a nézetet képviseljük, a következő öt évben jól fogunk együtt dolgozni, megígérem!" - hangoztatta Salvini egy héttel a szeptember 25-i parlamenti választások előtt.

Hozzátette, hogy a jobboldallal Olaszország "komoly, stabil és következetes" kormányt tud felmutatni, mellyel Olaszországot nagyobb tisztelet övezi majd külföldön az eddig Rómára jellemző politikai megosztottság helyett.

Salvini a lombardiai Pontida mezejére hívta pártja tagjait és szavazóit, a Pó-folyó forrásához, ahol 1990-től az Északi Liga, majd 2018-tól az utódpárt Liga tartja nagygyűléseit. A párt adatai szerint százezren gyűltek össze. A színpadot borító óriásplakáton a párt jelszava volt olvasható: "hiszek Olaszországban, hiszek a Ligában".

Salvini és a párt vezető politikusai, köztük a Liga tartományi kormányzói több pontos választási ígéretet írtak alá elkötelezve magukat a rezsicsökkentésre és az atomenergia ismételt használatára, a régiók autonómiáját ígérték, adó - és nyugdíjreformot, az illegális bevándorlókkal érkező hajók leállítását, és a Matteo Salvini belügyminisztersége alatti migrációs-biztonsági törvények ismételt hatályba helyezését, valamint az igazságügyi rendszer módosítását. Ígéretet tettek a közszolgálati rádió-televízió előfizetés eltörésére is.

Salvini nem zárta ki, hogy a választások után az államfő őt kérheti fel a kormányalakításra.


Salvini a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Enrico Letta kijelentéseire is reagált, aki Magyarország provinciájának nevezte Pontidát. "A baloldaliak szenvedélye a földrajz, ma Magyarországgal, korábban Oroszországgal vagy Finnországgal hasonlítgattak össze bennünket". A Liga vezetője megjegyezte, az országok demokratikus választását tiszteletben kell tartani. Kifejtette, elképzelése szerint Olaszország nem akkor válik főszereplővé Európában, ha Párizs és Berlin döntéseiben segédkezik.

"Nem értek egyet Európának a Magyarországra vonatkozó döntésével" - hangoztatta Giorgia Meloni a RAI3 televízió vasárnapi politikai műsorában az Európai Parlamentnek a magyar jogállamiságra vonatkozó szavazására utalva, melyet az olasz jobboldali párt frakciója nem támogatott.

Megismételte az utóbbi napokban többször hangoztatott kijelentéseit, miszerint Magyarországot és az ukrajnai menekültek befogadásában élen járó Lengyelországot "nem Oroszország felé kell taszítani, hanem magunkkal kell tartani". Úgy vélte, a jelenlegi háborús helyzetben nem szabad megosztani Európát.

Meloni hangoztatta, hogy minden ország kormányfője önállóan dönt, és ő is ezt fogja miniszterelnökként tenni kizárólag az olasz érdekeket tartva szem előtt.

"A nemzetállami érdekek képviselete nem az Európai Unióból való kilépést jelenti (..) nem Európa iránti ellenségességről van szó, hanem a nemzeti érdekek védelme jobb képviseletéről Európán belül" - mondta az Olasz Testvérek elnöke. Példaként hozta fel az országok lakosságát védő nemzeti törvények előjogát az európai törvényekkel szemben.

A centrista Akció nevű pártot vezető Carlo Calenda szintén a közmédiának nyilatkozva kizárta hogy a következő miniszterelnök Giorgia Meloni lehet annak ellenére, hogy a felmérések szerint az Olasz Testvérek a legnagyobb párt, a jobboldali koalíció pedig mintegy húsz ponttal vezet a baloldal előtt.

Újdonságnak számít, hogy Carlo Calenda bejelentette, támogatja az illegális bevándorlás leállítását szolgáló hajóblokádot. "Nagyobb szigorra van szükség a határok ellenőrzésében" - jelentette ki.

MTI/Fotó: Metteo Salvini Hivatalos Facebook oldala

Hátborzongató, ahogy a kamionos bosszúból le akarta szorítani a fővárosi autóst - videó
A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a közúti veszélyeztetetés miatt folytatott nyomozást.
Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely beismerte alkalmatlanságát
Karácsony Gergely főpolgármester beismerte alkalmatlanságát - írta Facebook-oldalán a budapesti Fidesz csütörtök
Vérfürdő az oviban, tömegmészárlást rendezett egy volt rendőr
Legalább 36-an meghaltak egy lövöldözésben - köztük túlnyomórészt gyerekek -, miután egy volt rendőr tüzet nyitott e...
14-szer szúrta meg fogorvosát a balassagyarmati férfi, videón a támadás
A két fél között egy fogászati beavatkozás miatt robbant ki a pereskedés Balassagyarmaton. Az 57 éves férfi ellen vá...
Robot segít a műtétekben a debreceni urológián
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) urológiai klinikáján végeztek robotasszisztált v...
Tények teljes adás, 2022. október 6., csütörtök
HORRORBALESET – 15 éves fiú halt meg egy brutális balesetben Gamásnál, Somogyban. Társaival részegen ültek egy furgo...
Tények röviden, 2022. október 6., csütörtök
Tények röviden adás
Nagy területen csökken a fátyolfelhőzet
időjárás-jelentés, 2022. október 6., csütörtök
Könyörtelen állatkínzásról rántották le a leplet Pusztaszabolcson
Egy lakossági bejelentés vetett véget az állatok szenvedésének.
Pikáns üzenetekkel zaklatják
Teljesen leépült fizikailag, tönkrement a térde és a vérnyomása is az egekben volt. Nádas György a poklot is megjárt...
Erre ügyeljen, ha szabadtéri programot tervez a hétvégén!
A Soros Alapítvány egyik vezére elkapta a majomhimlő és a gonorrhoeát a New York Pride-on
A magyar válogatott focista megint szenzációt okozott a Konferencia-ligában
Simán nyert az Arsenal, Mourinho csapata megint kikapott az El-ben
Folytatta menetelését a West Ham a Konferencia-ligában