Rogán: a digitális állampolgársággal az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás okostelefonra költözik

Költségcsökkenésre és a hatékonyság növekedésére számít a digitális állampolgárság program (DÁP) bevezetésétől Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt kedden tartott beszámolójában a jövőbeni gazdasági versenyképesség szempontjából is kiemelkedően fontosnak nevezte az új, több lépcsőben bevezetendő fejlesztést.

A Digitális állampolgárság programról (DÁP) szóló, a parlamentnek kedden benyújtandó törvényjavaslat alapján az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás okostelefonra költözik. Mindenki számára lehetővé válik a jövőben a DÁP-alkalmazáson keresztül az ügyintézés offline üzemmódban is, hitelesen, megbízhatóan és az unió legújabb irányelvének megfelelően - mutatta be az alkalmazást a miniszter.

Közlése szerint első lépésként 2024 szeptemberétől az e-azonosítás és az e-aláírás lesz elérhető a piaci szereplők számára is. 2025-től lép be a tervek szerint az e-dokumentumtár, az e-posta szolgáltatás, minden hivatalos levelet ilyen módon tudnak kézbesíteni, és ezekre válaszolni is lehet majd a mobiltelefonra letölthető alkalmazás segítéségével.

A DÁP-alkalmazáson keresztül elérhetők és kifizethetők lesznek a közüzemi számlák is. Olyan piaci szolgáltatásokat is bevezetnének ezzel párhuzamosan, amelyek egy-egy termék vásárlásakor például a garanciajegyet elérhetővé és letölthetővé teszik - jelezte.

Rogán Antal elmondta: a DÁP-törvény mindenki számára egységes és elérhető digitális azonosító bevezetését is jelenti, ehhez alaptörvény-módosításra lesz szükség. A tárcavezető azt kérte a bizottságtól, támogassa a javaslatot.

Ilyen, a digitális ügyintézés egészét átfogó kódex elfogadására nem volt példa eddig. Az alkalmazásnak köszönhetően lényegesen gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az ügyintézés - összegzett.


17 ezer fejlesztés valósulhatott meg a turizmusban


Rogán Antal kitért arra is, hogy a turisztikai ügynökség 2019-től indított fejlesztési programjainak köszönhetően 17 ezer fejlesztés valósulhatott meg 346 milliárd forintos támogatásból. 2023-ig a fejlesztések 71 szállodát, 635 panziót, közel 14 ezer magánszálláshelyet érintettek. Kalandparkok, játszóházak épültek, 114 helyszínen 288 szabadvízi strandfejlesztés valósult meg - sorolta.

Szólt arról is, hogy a turizmus 2022-ben túlteljesítette a 2019-es, pandémia előtti eredményeket. A 2023-as év több sebből vérzik, a háború és az általa okozta válság hatása egyaránt látszódik - mondta a miniszter, aki közölte: nem egy általános fejlesztési programra van a jövőben szükség, hanem hogy a rendelkezésre álló források nagy részét arra költsék, hogy minél több helyről turistákat vonzzanak be Magyarországra. Jelezte: kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást dedikáltan fordítsák e célra.

Beszámolt kiemelt fejlesztésekről is: Hévízen a reptér felújítását már elindították. A Tófürdőnél azon dolgoznak, hogy a Festetics-kori állapotot állítsák helyre, a cél komplex szolgáltató központot kialakítása. Tokaj nemzetközi borvidék rangját szintén emelnék, 2026-ra komplex gasztroturisztikai centrumot építenének ki.

Rogán Antal aláhúzta: 2023-ban a kormány célja az infláció egy számjegyűre szorítása volt. 2024-ben a gazdasági növekedés újraindítására és ezzel párhuzamosan a bérek növekedésére koncentrálnak - fűzte hozzá.


A rezsicsökkentett díjakat fenn kell tartani

Tordai Bence (Párbeszéd) azt kérdezte a DÁP-programmal összefüggésben, milyen garanciák vannak arra, hogy az adattömeggel nem végeznek jogosulatlan gyakorlatokat. Miért döntöttek úgy, hogy a Balaton környékére összpontosítják a forrásokat? - kérdezte.

Orosz Anna (Momentum) a hulladékszállításra vonatkozó, 35 évre szóló koncessziós szerződésről kérdezte a minisztert. A képviselő szerint sikerült Európa legdrágább hulladékszállítási rendszerét kialakítani, aminek egyértelmű vesztesei az adófizetők és egyetlen nyertes van, a Mol.

Dávid Ferenc (DK) arról beszélt, hogy Magyarországon komoly gazdasági válság van. A képviselő a Kisfaludy-programban megvalósuló fejlesztések részleteire volt kíváncsi.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a DÁP-alkalmazással kapcsolatban az adatkezeléssel összefüggő félelmeket tolmácsolta és felvetette fogyasztóvédelmi passzus beépítését a javaslatba.

Rogán Antal válaszában arról beszélt: az ellenzéki választóknak fogalmuk sincs, hogy adataik külföldre kerülnek. Ez sem a magyar törvényi szabályozással, sem a GDPR-al, sem egyéb szabályozással nem fér össze - húzta alá.

A szállodákban szerte Európában az egyre nagyobb terrorveszély miatt rögzítik a személyes adatokat - reagált egy másik kérdésre, hozzátéve: a jogszabály világos rendelkezéseket tartalmaz.

A fejlesztési források az ország számos pontját érintik, a kevésbé fejlett térségekben is valósulnak meg beruházások - közölte, és külön kitért az ökoturizmus keretein belül megvalósuló fejlesztésekre.

A rezsicsökkentett díjakat a magyar lakosságnál fenn kell tartani - jelentette ki a szemétszállítási költségeket érintő ellenzéki felvetésre. Azt mondta, számtalan jó oldalát látja a koncessziónak, ilyen például az 50 százalékos újrahasznosítási kötelezettség.

Az előrejelzések Közép-Európában Magyarországon jelzik a legnagyobb gazdasági növekedést - közölte Rogán Antal. Kitért arra is: Magyarország ma az az ország egész Európában, ahol az emberek biztonságban érezhetik magukat, és a munkahelyeket is meg tudták őrizni.

MTI/Fotók: MTI/Kovács Attila

2023. november 14. 15:19
Meghalt három beteg péntek éjszaka, teljesen kiürítettek egy kórházat
Mintegy kétszáz beteget, köztük gyermekeket evakuáltak.
Holttestet találtak Kecskeméten a Párkány utcában, láthatatlan gyilkos ölt az éjszaka
A tragédia pontos okait még vizsgálják.
Rémálommá vált egy esküvői ceremónia, kártérítést kapnak a családok
Felkavaró videó látott napvilágot a történtekről.
Íme 8 dolog, ami boldogabbá tehet téged - Te tudtad ezeket?
Keressük boldogságunk kulcsát az apró dolgokban!
Közúti fuvarozók: az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére".
Tények Plusz adás, 2023. december 9.
AZ ALVILÁG CSÁSZÁRA VOLTAM! - rettegtek tőle. Saját területe volt a hírhedt nyolcadik kerületben, védelmi pénzeket s...
Az alvilág császára voltam!
A Hentes. Egykor mindenki csak így nevezte, aki ismerte. Sipos Mihály, Misi a 80-as, 90-es évek alvilágának hírhedt ...
A csendes gyilkos
A kövérség nem játék! És az elhízásnak súlyos következményei is lehetnek. A szakemberek évtizedek óta hiába kongatjá...
Szerintetek ez már az?
Alvászavarral és libidó csökkenéssel küzd Robbie Williams. Az énekes arra gyanakszik, hogy elérte a változó korral j...
Fehér aligátor született az állatparkban
Fehér aligátor született a Gatorland állatparkban Floridában, az Egyesült Államokban. A különleges állatról készült ...
Így néz ki fürdőruhában a Dallas 64 éves sztárja - fotók
Most bárki megveheti a kastélyt, amely Mozart utolsó lakhelye volt
Az aranykirály, akinek története évezredek óta rabul ejti a világot
Megjött a hókotrós segíteni, úgy rendet rakott, hogy kő kövön nem maradt utána
Élete legrosszabb duettjén van túl Király Viktor - videó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.