Rétvári Bence: Sikerült megvédeni az emberek életét és vagyonát

Szélsőséges időjárási helyzetben is sikerült megvédeni az emberek életét és vagyonát - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, méltatva a hétvégi viharkárok elleni védekezés gyorsaságát.

Rétvári Bence a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondva a védekezésben résztvevőknek jelezte: egy hétvége alatt egy havi csapadékmennyiség hullott le az ország nagy részén.

Az elmúlt évek fejlesztései, az árvízvédelmi beruházások, a gátak megerősítései és a katasztrófavédelem számára új felszerelések biztosítása nagy segítséget jelentettek abban, hogy meg tudták védeni az embereket - hangsúlyozta az államtitkár.

Rétvári Bence közölte: az állam felkészült a rendkívüli helyzetekre, a költségvetésben 2,6 milliárd forintos vis maior keret áll rendelkezésre, amelyre az önkormányzatok a káreseménytől számított hét napon belül tudják benyújtani az igényeket.


György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszámolt arról, hogy a katasztrófavédelemmel való folyamatos kapcsolattartás alapján sem a vármegyékben, sem a fővárosban nem állt elő olyan helyzet, hogy védelmi bizottsági ülést kelljen összehívni.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ismertette: a katasztrófavédelemhez a viharos időjárás miatt 7595 bejelentés érkezett, ezek közül 5491 volt beavatkozást igénylő.

Hozzátette: a feladatokat a tömeges eseménykezelési protokoll szerint priorizálták, kedd reggel még 377 esemény felszámolása volt folyamatban jellemzően a fővárosban, de a nap végéig ezeket is elvégzik.

A káresetek közül 3021 Budapesten volt, ezt követi Pest vármegye 846 eseménnyel, de Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben is sok munkát adtak a viharok a katasztrófavédelemnek - sorolta. A károk elhárítása érdekében a viharok által kevésbé érintett területekről gépjárműveket vezényeltek át a főváros és Pest vármegye területére.

A munka jelentős részét fakidőlések, épületrongálódások és vízbetörések adták, hét vármegyében és a fővárosban 32 településen 271 épület károsodott. Ezek közül négy ingatlan lakhatatlanná vált, amelyekből 11 embert kellett kitelepíteni és ideiglenes elhelyezésükről gondoskodni rokonoknál, önkormányzati ingatlanokban - mondta.


A vihar miatt 77 426 fogyasztási helyen volt különböző mértékű áramkimaradás, ezeket az áramszolgáltatókkal közösen maradéktalanul felszámoltak - jelezte.

Góra Zoltán tájékoztatása szerint az események kezelésében 4243 ember vett részt 941 technikai eszközzel, ebből a hivatásos katasztrófavédelmi szervek 2373 emberrel és 567 technikai eszközzel dolgoztak. Rajtuk kívül önkormányzati tűzoltók, önkéntes tűzoltó egyesületek, önkéntes mentőszervezetek tagjai is részt vettek a munkában.

Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes kiemelte: a 112-es segélyhívóra a szokásos hívások mintegy kétszerese, 23 ezer segélyhívás érkezett, amelyek közül 12 ezer valós segélykérés volt.

A közterületen szolgálatot teljesítő rendőröknek főként kidőlt fáknál a forgalomirányításban és a megsérült autók tulajdonosainak felkeresésében, elárasztott aluljárók lezárásában, beszakadt csatornafedeleknél. valamint villamos felsővezetékek szakadásánál kellett dolgozni. Továbbá az áramkimaradással érintett helyekre is járőröket vezényeltek a biztonságérzet fenntartása érdekében - fűzte hozzá.

A Vas vármegyei Szakony vízátfolyás miatt péntek délutántól mintegy 24 órán keresztül el volt zárva, csak munkagépekkel lehetett megközelíteni, továbbá Sajógalgócon szintén vízátfolyás miatt hasonló időre le kellett zárni a településre vezető közutat, de földúton keresztül más irányból megközelíthető maradt - ismertette.

A legtöbb rendőri intézkedés Kuczik János tájékoztatása szerint szintén Budapesten, valamint Pest és Hajdú-Bihar vármegyékben volt, a Velencei-tavon pedig eltört evező miatt nádasba sodródó horgászt mentettek a vízirendőrök.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: a Dráván és a Murán is sokat segítettek a védekezési munkákban az elmúlt évek fejlesztései és a korábbi tapasztalatok.
Közölte: mindkét folyón tartósak a tetőzések, és a szakemberek arra számítanak, hogy a tetőzés csütörtök éjjel fogja Drávaszabolcs után elhagyni Magyarországot. Azonban ezután több napig még magas vízállásra kell számítani mindkét folyón.

Emiatt 50 ezer homokzsákkal megerősítették a védvonalakat, a zsilipeket lezárták, és őrszolgálat figyeli folyókat - tette hozzá Láng István.

Forrás: MTI / Fotók: MTI/Máthé Zoltán

2023. augusztus 08. 12:11
Új képernyősökkel és hétvégi talk-show-val erősít a Spíler TV
A sport szerelmeseinek az utóbbi hetekben számos újdonságot tartogatott a Spíler TV. Nincs megállás, az őszi szezon ...
Súlyos problémára panaszkodnak az új iPhone-modelleknél, égető a baj
Szó szerint égető jelenségről van szó.
Rendőréletet követelt a tűzharc Koszovóban, a maszkos támadók mindenre lőttek
Nagy mennyiségű fegyvert találtak a koszovói rendőrök abban az észak-koszovói faluban, ahol vasárnap lövöldözés tört...
Dráma egy badacsonytomaji kempingben, ellepték a mentők a helyszínt
A hozzátartozók nagyon megijedtek.
Negyedmilliós fotó készült a 61-es főúton, a sofőr fizetett, mint a katonatiszt
A gyorshajtó a helyszínen rendezte a büntetést.
Legyőztem a rákot!
87 évesen is a színpad az élete, pedig kemény évek állnak mögötte. Megküzdött a gyilkos kórral, rettenetes időszakon...
Kemény felkészülés vár a Miss Universe Hungary döntőseire, luxuskörnyezetben kezdték meg a tréningeket
Vasárnap beköltözött a felkészítő táborba a szépségverseny 16 döntőse, akik közül hamarosan kiderül, hogy ki képvise...
Dobrev-kormányt akar a baloldal
Ekkora politikai túlkínálatra még soha nem volt példa, amellyel komolytalanságot, és a kormányzó képesség hiányát mu...
Minden második magyar belehal
Legyintünk felette, pedig nagyon is komoly, minden második ember ebben hal meg Magyarországon! Pedig rengeteget lehe...
Ez a mi nagy titkunk!
Míg sokaknak egy-két kilótól megszabadulni is óriási kihívás, ők hárman együtt több mint 50 kilót dobtak le! Pedig h...
Ukrajna elveszítette a háborút, sorra fordítanak hátat Zelenszkijnek a szövetségesei
Ami most jön az időjárásban, arra kevesen számíthattak, mutatjuk!
Ház homlokzatán lógott egy fiatal lány a Nyugatinál - videó
A ketrecharcos Borics Ádám elmondta, mikor térhet vissza
Közel száz önkéntes az iszkaszentgyörgyi kastélykertben

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.