Rétvári Bence: A baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán

A kommunizmus alapvető része az erőszak, és a baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kommunizmus áldozataira emlékezve vasárnap Budapesten.

Rétvári Bence a Terror Háza Múzeumban úgy fogalmazott, "a vörös köd először 1919-ben ereszkedett le hazánkra", az akkori áldozatok száma egyes források szerint meghaladta az ötszáz főt.

Az államtitkár Szamuely Tibor, az egyik legvéresebb kezű kommunista vezető szavait idézte: "most arra van szükség, hogy vér ömöljön, a vértől nem kell félni, a vér erősíti szívet, erősíti a proletár öklöt".

A második kommunista diktatúra alatt hét-nyolcszázezer embert vittek el a Gulágra, ahonnan háromszázeren sosem tértek vissza; egymillió büntetőeljárást indítottak, ami azt jelenti, hogy jórészt paraszt- és munkásemberek ellen folytak a perek, azok ellen, akiknek a nevében a hatalmat gyakorolták - folytatta Rétvári Bence.

Emlékeztetett az 1200 kivégzettre és arra a kétszázezer emberre, aki 1956-ben elmenekült az országból.

A kommunizmus, a kommunista rendszer alapvető része az erőszak, nem a rosszul megvalósított elvek következménye, hanem ahol kommunizmus van, ott mindenhol van erőszak is - szögezte le az államtitkár.

Hozzáfűzte, ha bármikor a politikában, a közéletben felbukkan az erőszak, az jelzőfény.

Rétvári Bence felidézte, hogy egy éve Budapest utcáin egy szélsőbaloldali antifa csapat tagjai járókelőket támadtak meg, súlyos testi sértéseket okozva. A szélsőségesek úgy gondolják, hogy nekik azért, hogy a társadalom rendjét felforgassák, akár erőszakot is szabad alkalmazni - mondta az államtitkár.


Azzal folytatta, hogy a kommunisták, ha nem sikerül megragadniuk a hatalmat, akkor kerülőúton próbálkoznak, először az eszmei hatalmat megragadva. Az államtitkár szerint ezt látjuk ma is, a woke mozgalomban vagy a genderelmélet terjesztőinél. Ők, akik érzékenyíteni akarnak bennünket, nem veszik észre, amikor saját eszmetársaik, szélsőbalos terroristák véresre vernek embereket; a tolerancia bajnokai vakságban szenvednek ilyenkor - fogalmazott Rétvári Bence.

Kijelentette: azért kell emlékezni a kommunizmus áldozataira, hogy a történelmi tapasztalatok "beépüljenek a közép-európai DNS-ünkbe", és felhívjuk a nyugat-európaiak figyelmét is arra, hogy a vörös csillag újbóli szalonképessé tétele sehol sem elfogadható, a szélsőbalos eszméket el kell utasítani.

"A kígyók nemcsak kígyózni tudnak, de vedleni is" - közölte az államtitkár, hozzátéve, sokféle módon próbál a kommunizmus visszatérni.

Vannak politikusok, akik félrenéznek az antifa támadásoknál, vagy akkor, amikor más politikusok erőszakot alkalmaznak rendőrök ellen; a baloldalon mindig félrenéznek az erőszak kapcsán - mondta Rétvári Bence.

Leszögezte: elfogadhatatlan, ha a törvények erőszakos megszegői védelmében rendőröket, ügyészeket, bírókat fenyegetnek.

Az a mérsékelt, aki elutasítja az erőszakot; aki az erőszakot védi, az mindig szélsőséges politikai erő, a XX. század erre tanított meg minket - jelentette ki az államtitkár.

Hangsúlyozta: a béke és biztonság megőrzéséhez el kell utasítani minden szélsőséget, a szélsőbalt is.


Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arról beszélt, lassan 35 esztendeje annak, hogy hazánk lerázta magáról a kommunizmus bilincseit, és akik akkor, az 1989-90-es, forradalmi években születtek, ma már családanyák és családapák. Nekik nincsenek személyes élményeik a kommunizmus évtizedeiről, de kötelességük átadni gyermekeiknek a tudást arról, hogyan éltek nagyszüleik, dédszüleik a rendszerváltoztatás előtt - mondta a főigazgató.

Figyelmeztetett: nem könnyű a feladatuk, mert még mindig vannak, akik abban érdekeltek, hogy ne az igazságot tanulják a gyermekek arról, amit a kommunista diktatúrák alatt az emberek elszenvedtek.

Azért van szükség az emléknapra, mert ki kell mondani az igazságot újra és újra, milyen tragédiát jelentett hazánk számára a kommunista diktatúra, milyen drámák sorjáztak az emberellenes uralom alatt - tette hozzá Schmidt Mária.

A főigazgató szerint ma túl gyakran kiáltanak diktatúrát, túl gyakran panaszkodnak szabadságjogaik állítólagos korlátozása miatt, pedig a kommunista diktatúrák borzalmait, a szenvedéseket nem szabad mentegetni, kisebbíteni. Minden egyes áldozatra emlékezni kell, életkorukra, a kiszabott ítéletekre, nem elég csak általában elítélni a kommunista diktatúrákat - jelentette ki Schmidt Mária, megjegyezve, ezt tartja a Terror Háza Múzeum legfontosabb feladatának.

A szabadságot ma sem adják ingyen, újra és újra meg kell harcolni érte; ha nem vigyázunk, ismét áldozatai lehetünk a kommunizmus halálos vírusának - hangsúlyozta a főigazgató.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. A határozati javaslatot Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő terjesztette be.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban. Letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket.

Forrás: MTI/ Fotók: Rétvári Bence hivatalos Facebook-oldala

2024. február 25. 15:49
Horror Mezőnyárádon: Akasztás volt az erdőben
Felkavaró helyszíni képek készültek.
Most érkezett: Többen kizuhantak egy csepeli panelházból
Lesújtó tragédia történt.
Budai Gyula magyarázatot vár Karácsony Gergelytől a hídpénzbotrányról
Budai Gyula felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, nyilatkozzon arról, hova tűnt el 1,5 milliárd forint a ...
Nacsa Lőrinc: Folytatjuk a támogatói aláírások gyűjtését a béke mellett!
Június 9-én létfontosságú választás lesz. A választás tétje egyszerű: háború vagy béke? - szögezte le legújabb videó...
Hidvéghi Balázs: Jelenleg Gyurcsány Ferencnek van főpolgármestere, a budapestieknek pedig nincs
Hétfőn is folytatódik a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra kampánya az online és közerületi...
Vigyázz, kész, rajt!
A rajthoz állnak és közben melegítenek a futók a Vivicittán, a hétvégén megrendezett 39. jótékonysági futóversenyén....
Bevállaltuk és bejött!
18 éve minden erről szólt, minden címlap velük volt tele és mindenki arról beszélt, hogy Varga Feri elhagyja a csalá...
Végleg feladtam a reményt
"Feladtam minden reményt, nem hiszem, hogy valaha édesanya lehetek." Drámai mondat Vajna Timitől, egy tulajdonképpen...
Ezt mondtad a hátam mögött?
Most szembesülnek csak vele, hogy ki mit mondott, gondolt róluk a forgatás alatt, a hátuk mögött. Idegesek a Házassá...
Tények teljes adás, 2024. április 22., hétfő
SZÖRNYŰ - Megkínozta, felakasztotta a kutyáját egy férfi Mezőnyárádon, nem kellett neki az állat, egy erdőben kivége...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.