Rengeteg embert fertőzhetett meg ebolával a fiatal afrikai lány

Az eddigi adatok szerint negyvenkilenc ember került kapcsolatba azzal a fiatal guineai lánnyal, akinél Elefántcsontpart legnagyobb városában, Abidjanban ebolás fertőzést állapítottak meg.

2021. augusztus 20. 08:18

A fiatal lány a múlt héten indult el a guineai Labéból, hogy Elefántcsontpart 1500 kilométernyire fekvő gazdasági fővárosába utazzon.

"Negyvenkilenc olyan embert találtak, akikkel a fiatal nő az útja során, valamint a labéi családoknál érintkezésbe került" - közölte Georges Kizerbo, a WHO szakértője az ENSZ egészségügyi szervezete afrikai szervezetének online sajtótájékoztatóján.

Egy elefántcsontparti orvos elmondta, hogy hetvenen tartózkodtak azon a távolsági buszon, amelyen a fiatal nő utazott. "Harminchárman Abidjanban szálltak ki, a többiek Elefántcsontpart-szerte különböző településeken" - mondta az orvos.

Pierre Demba, Elefántcsontpart egészségügyi minisztere csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy megkezdték a potenciálisan megfertőződöttek felkutatását, és sikeresen beazonosították a veszélybe került közösségeket is.

Az augusztus 14-i bejelentés után két nappal Guinea 5000 adag ebola elleni védőoltást szállított a szomszédos országba, ahol hétfőn megkezdődött az oltások beadása.

Fotó: Facebook/World Health Organization African Region

Libériával és Sierra Leonéval együtt Guineát is komolyan sújtotta a 2013-2016 között tomboló ebolajárvány, amelyben a mintegy 28 600 igazolt fertőzöttből több mint 11 300 halt meg. A vírus az év elején jelent meg újra Nyugat-Afrikában.

Elefántcsontpart szomszédos ugyan Guineával és Líbiával, de 1994 óta egyetlen megerősített fertőzést sem jelentettek. Akkor egy tudós fertőződött meg a csimpánzok között dúló járvány idején.

A legutóbbi - négy hónapig tartó - járvány végét június 19-én jelentették be. A WHO szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a mostani ebolavírusos eset összefüggésben lehet a korábbi guineai járvánnyal, bár mindez még további vizsgálatot igényel.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

MTI

Gyászol Szabó Ádám, legjobb barátját veszítette el
Az énekes közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt, mérhetetlen a fájdalma.
Rejtélyes, eltűnt egy dunaújvárosi nő, gyanús a férje
Eltűnt egy dunaújvárosi nő, a férjét letartóztatták, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben - közölte a Fe...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Meggyilkolta randipartnerét egy kannibál férfi, majd levágta és megette a heréjét
A férfit októberben ítélik el.
Halálos tragédia Siófokon, ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről
Az áldozat életéért hosszú percekig küzdöttek.
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 26., hétfő
MEGRENDÍTŐ VALLOMÁS - Édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta Szilágyi Liliánát. Az úszónő először...
Tények röviden, 2022. szeptember 26., hétfő
Tények röviden adás
Migránst gázolt egy kamion, métereken át vonszolta maga után
A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Tovább szakadozik a felhőtakaró
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 26., hétfő
Megrázó: egy 11 éves gyereket gázol el a vonat Gyürén
A kislány információk szerint szándékosan lépett a vonat elé.