Rászóltak, ezért lemészárolta 5 szomszédját

Több száz nyomozó és rendőr kutatott vasárnap is azután a férfi után, aki Texas államban 5 szomszédját ölte meg péntek éjszaka, miután egyikük megkérte, hogy késő esti órákban ne lövöldözzön a háza udvarán. A rendőrség 130 ezer dollár nyomravezetői díjat is felajánlott - tájékoztatott az MTI.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) különleges ügynöke vasárnap elismerte, hogy a hatóságnak egyelőre semmi nyom nincs a kezében. James Smith hangsúlyozta, hogy minden lakossági információ segíthet, ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre minden irányban zsákutcába futottak.

A gyanúsított, a 38 éves mexikói állampolgárságú Francisco Oropeza utáni hajszában mintegy 200-an vesznek részt közvetlenül, az érintett körzetben a rendőrök vasárnap házról-házra haladva kérdezték ki a lakosokat nyomok után kutatva.

San Jacinto megye rendőrhatóságának vezetője korábban elmondta, hogy a sűrűn benőtt erdőben, ahova a tettes a lövöldözés után elmenekült, találtak egy telefont és ruhadarabokat, de a büntetés-végrehajtás által küldött keresőkutyák elvesztették a nyomot a vízben. Greg Capers úgy fogalmazott, hogy a gyanúsított "bárhol lehet", és reményét fejezte ki, hogy a 130 ezer dollár (mintegy 47 millió forint) nyomravezetői díj "jó ösztönzőerőt" jelent majd ahhoz, hogy a tömeggyilkost megtalálják.

Elsőként San Jacinto megye hatóságai 55 ezer dollárt ajánlottak fel, majd Greg Abbott Texas kormányzója bejelentette, hogy az állami kormányzat 50 ezer dollárt ad, a Szövetségi Nyomozó Iroda 25 ezer dollárral egészítette ki a díjat.

A tettes Francisco Oropeza a hatóságok közlése szerint egy Mexikóban keltezett, külföldön élő mexikói állampolgárok számára kiállított igazolvánnyal rendelkezett, de az nem világos, hogy tartózkodási engedélye érvényes volt-e még az Egyesült Államokban.

Alejandro Mayorkas, amerikai belbiztonsági miniszter egy vasárnapi televízióinterjúban a zajló eljárásra hivatkozva nem válaszolt a gyanúsított jogállására vonatkozó kérdésre.

A fotó illusztráció: Shutterstock

A hondurasi származású áldozatok jogállására vonatkozóan Greg Capers, megyei rendőri vezető szombaton úgy fogalmazott, együttérzés van benne, és nem érdekli, hogy az áldozatul esett 8 éves gyerek "legálisan, vagy illegálisan tartózkodott-e az országban", a lényeg, hogy megyéjében gyilkolták meg, ahol a hatóság a legjobb képességei szerint meg akarja védeni az ott élőket.

A gyanúsított pénteken, helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt jelent meg szomszédai otthonánál, ahol egy puskával öt ember lőtt agyon, egy nyolc éves fiút és egy tizenéves lányt, valamint két nőt és egy férfit. A házban összesen 10 ember tartózkodott, az áldozatokon kívül más nem sérült meg. A rendőrség az eset részleteivel kapcsolatban közölte, hogy két női holttestet egy hálószobában találtak két kisgyermeken feküdtek, láthatóan őket védelmezték testükkel.

Az incidens előzménye volt, hogy a gyanúsított a késő esti órákban házának udvarán célba lőtt, akit szomszédai egyike a kerítésen keresztül arra kért, hogy késő este hagyja abba a lövöldözést, mert aludni szeretnének.

Francisco Oropeza azt követően jelent meg az áldozatok házában, ahol a puskából nyitott tüzet. A gyanúsított a hatóságok feltételezése szerint ittas volt.

Az áldozatok mindegyike hondurasi származású.

Honduras külügyi államtitkára a közösségi médiában közzétett üzenetben, hogy országa konzulátusa felvette a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, és egyeztet az áldozatok holttestének hazaszállításáról.

Az erőszakos cselekmény Texas állam délkeleti részén, Cleveland-ben, egy 8 ezres lakosú kisvárosban történt, mintegy 70 kilométerre Houstontól.

2023. május 01. 08:57
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Perceken múlott az idős nő élete, ismerőse talált rá
Az idős nő otthonában esett össze.
Szijjártó: a Türkmenisztánból származó földgáz enyhítheti az európai energiaválságot
Újabb források bevonására van szükség az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szakciók okozta energiaválság...
Évekig titkolták traumáikat
Két sikeres és erős ember, akik nyíltan vállalják: megküzdöttek a démonaikkal. A gyönyörű Dj Vokság Virág kiskorában...
Barátnők, de irigyek egymásra
Visszavonulása óta először állt kamerák elé Tóth Andi. Őszintén beszélt a róla szóló pletykákról és botrányokról. El...
"Az egész életemet elmosta a víz"
Megbénult a közlekedés, leálltak a villamosok, brutális vihar csapott le Budapestre. Mindent elöntött az árvíz, sárl...
A bronzérmes Debrecen ott lehet a Bajnokok Ligája következő szezonjában
Évek óta zaklatja egy nő a magyar színészt
A népszerűség átka
Itt a fényképező, amin AI rajzolja a fotókat
Egy órán belül mindkét sprinttávon országos csúcsot döntött Takács Boglárka