Putyin: Ukrajnának hamarosan elfogynak a tartalékai

Oroszország hatalmas katonai tartalékokat emészt fel, de óriási a különbség az orosz és az ukrán hadiipari komplexum között, Kijevnek hamarosan nem maradnak tartalékai - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtök esti sajtókonferencián.

2022. december 23. 07:57

"A különbség közöttünk és azok között, akik ellenünk vannak, az, hogy az ukrán hadiipari komplexum, ha még nem is nullázódott le teljesen, de gyorsan afelé halad. Hamarosan nem lesz saját bázisuk" - mondta.

Putyin szerint Oroszország gyártóbázisa ezzel szemben "csak növekszik", és nem a gazdaság többi ágazatának rovására. Hozzátette, hogy Ukrajnával ellentétben Oroszország az elmúlt évtizedekben fejlesztette védelmi iparát, hadtudományát és technológiáját.

Elmondta, hogy Oroszország számon tartja mennyi fegyver maradt az ukrán raktárakban, hogy mit tudnak előállítani, hogy milyen időn belül, hogyan tudják kiképezni a személyi állományt. Hozzátette, hogy a NATO forrásai nincsenek kimerülőben, de Ukrajna főként szovjet gyártmányú fegyvereket kap, amelyek fogyóban vannak. Rámutatott, hogy nyugati országok rendelkeznek új eszközökkel, de az ezekre való átállás nem lesz egyszerű.

A "különleges hadművelet" haladási tempójával kapcsolatban azt mondta, hogy a harcok intenzívvé válása igazolhatatlan veszteségekkel járna és "a tyúk magonként csipeget". Azt hangoztatta, hogy minden konfliktust diplomáciai tárgyalások zárnak le, és annál jobb, minél előbb megérti ezt az ellenfél.

"Arra fogunk törekedni, hogy ez minél előbb befejeződjön. Minél gyorsabban, annál jobb" - mondta, hozzátéve, hogy Oroszország sosem utasította el a párbeszédet, a béketárgyalások felújítását. Furcsának nevezte, hogy Kijev megtiltotta önmaga számára a tárgyalásokat.

Az Ukrajna ellen indított "különleges hadműveletet "kényszerű" és "szükséges" intézkedésnek nevezte. Köszönetét fejezte ki a katonáknak és az őket támogató önkénteseknek. Leszögezte ugyanakkor, hogy Moszkva azok megvédésére törekszik, akik az orosz nép és kultúra részének érzik magukat.

Azt hangoztatta, hogy Ukrajnában nem lehet az emberek azon része ellen fordulni, akik az orosz világhoz tartozónak tekintik magukat, ám egy olyan háborút "szabadítottak el" ellenük, amelyet Oroszország sokáig eltűrt.

A fotó illusztráció: Shutterstock

"Továbbra is darabolni fognak. Mi meg egyesíteni fogunk. Senki más nem akarja az orosz nép egyesítését, csak mi. És ezt tenni is fogjuk. És meg is tesszük" - fogalmazott az elnök.

Az Ukrajnának szállítandó Patriot amerikai föld-levegő rakétarendszerekkel kapcsolatban elmondta, hogy "mindig van ellenszer", Oroszország el fogja őket "pattogtatni". A Patriotokat gyengébbnek nevezte az orosz Sz-300-as rendszereknél. Úgy vélekedett, hogy ezek az eszközök csak meghosszabbítják a konfliktust.

Putyin az év mérlegére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy bár visszaesés tapasztalható, Oroszország határozottan vette a lépést. Emlékeztetett rá, hogy sokan összeomlást és gazdasági katasztrófát jósoltak neki, de az idei infláció valamivel több, mint 12 százalékos lesz, amivel az ország "sokkal jobban teljesít, mint sok G20-as ország, és magabiztosan bizonyít". Fontosnak mondta, hogy a külföldi befektetéseket oroszokkal tudták helyettesíteni.

Úgy vélekedett, hogy az orosz gazdaságban nincsenek aggasztó elemek és nem kell attól tartani, hogy kialakult helyzet meggátolná az országnak a jövőre, beleértve a 2023-as évre vonatkozó terveit.

Bejelentette, hogy a jövő hét elején alá fogja írni az olajárplafon bevetésére válaszul bevezetendő intézkedéscsomagot. Azt mondta, ezek elővigyázatossági intézkedések lesznek, mivel az orosz gazdaságot és az üzemanyag- és energiaágazatot érintő egyedi károk nem láthatóak. Közölte, hogy Oroszország jelenleg nagyjából a plafonként meghatározott árakon értékesít.

Putyin azt ígérte, hogy a jövő év elején mondja majd el a parlament két házának az idén esedékes üzenetét.

Forrás: MTI

Túlságosan beleélte magát a videójátékba egy veszprémi férfi, vérfürdővel végződött az utolsó pálya
Egy veszprémi gyárban ölte meg kolléganőjét a 25 éves férfi, vádat emeltek ellene.
Durva fenyegetéseket kapott több zalaegerszegi iskola, kiürítették az épületeket
Zalaegerszegen hét iskolát evakuáltak.
Gyönyörű fotókon a jegesedő Balaton, leírhatatlan az elénk táruló látvány
Nem csak a magyar tenger, hanem a növényvilága is jégtakaróba burkolózott.
Óriási lángok csaptak fel a VII. kerületben, szinte teljesen kiégett egy furgon
Egy kisteherautó kapott lángra a Nefelejcs utcában.
Paks II.: Megtörtént a nagy bejelentés
Rendkívüli bejelentést tett a Roszatom vezérigazgatója.
Nincs viszály a testvérek között
Közel 6000 szurkoló előtt lépett pályára Tatabányán az ország második leghíresebb Valmar párosa. Nem tévedés. Valkus...
Veszélybe került a karrierje
Még az sem kizárt, hogy a Sztárban sztár leszek! a karrierje vége Molnár Tibinek. A Trap kapitányként ismert zenész ...
Elég a támadásokból!
Kapott hideget-meleget. Dudás Miki feleségét néhány hónappal ezelőtt azzal vádolták meg, hogy már nem alkotnak egy p...
Így él az ország bugyiárusa
Pongót 20 évvel ezelőtt még a Big Brother-ben ismerte meg az ország. A műsor után még néhány évet eltöltött a showbi...
Fejbe lőtte magát a kisfiú
Akár tragédia is történhetett volna annak a 17. kerületi háznak az udvarán, ahol fejbe lőtte magát egy fiú. A tíz év...
A fürdőkádban, szexi pózban mutogatja magát A nagy pénzrablás színésznője - kép
Feltűnően nagyobbak lettek Gelencsér Tímea mellei - kép
Orbán Viktor remek hírt közölt a nyugdíjakkal kapcsolatban
Tolvai Reni teljesen összeomlott
Egy visszavonult játékos segítheti ki a bajból a győri kézilabdacsapatot