Potápi: az egész Kárpát-medencére kiterjedő gazdasági tér épül

Egyre inkább egy egységesen működő Kárpát-medencei gazdasági térről beszélhetünk annak köszönhetően, hogy "miután régiós szinten megerősítettük a vállalkozókat, megpróbáljuk őket egymással is összekapcsolni" - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amely pénteken jelent meg.

2021. november 26. 08:22

Elmondta, hogy 2015-től az identitásmegőrzés, az oktatás és a kultúra támogatása mellett a nemzetpolitikának egyre hangsúlyosabb céljává vált a külhoni magyarság gazdasági megerősítése és szülőföldön való boldogulásának elősegítése. "Ennek érdekében 2016-ban a külhoni magyar fiatal vállalkozók, 2017-ben pedig a külhoni magyar családi vállalkozások számára hirdettünk tematikus éveket. Pályázatokat indítottunk határon túli mikro- és kisvállalkozások támogatására, ezzel párhuzamosan pedig elindult a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálásában" - emlékeztetett.

A külhoni vállalkozóknak nyújtott szakmai segítség szükségességét szem előtt tartva elkezdték kiépíteni a Kárpát-medencei vállalkozókat összekötő hálót is, csakúgy mint korábban a nagycsaládosoknál, a testvértelepüléseknél, gyerekgyógyászoknál, óvodáknál és iskoláknál - hangoztatta Potápi Árpád János.

 

Mint mondta, szakmai partnerükkel, a Design Terminallal azért hívták életre a nagyvállalkozói mentorprogramot, hogy segítsen lerövidíteni a kezdő vállalkozók tanulási, felkészülési időszakát. "Ez azért fontos, mert akár több évig, egy évtizedig is eltarthat, amíg egy kezdő vállalkozó megismeri a gazdasági, jogi és adminisztrációs környezetet, kiépül a kellő kapcsolatrendszere" - fejtette ki. Hozzátette: "a program lényege, hogy sok éve vagy akár több évtizede működő, jól menő vállalkozókat kötünk össze most induló, fiatal vállalkozásokkal. Az együttműködésben a már befutott nagyvállalkozók átadják szakmai tudásukat és tapasztalataikat a kezdőknek, azaz mentorálják őket."

Beszélt arról is, hogy a külhoni magyar vállalkozók támogatásával "külhoni magyar családok sokaságát segítjük". "Mivel a külhoni vállalkozások egy jelentős része működik Magyarországon is, illetve az üzleti partnereik sok esetben hazánkban vannak, ezért a gazdaságfejlesztésnél nyújtott támogatás adóforintok formájában visszatérül a magyar gazdaságba" - tette hozzá.

Potápi Árpád János elmondta: "Azt tapasztaljuk, hogy egyre több olyan külhoni vállalkozó van, aki már a munkája során, a gyakorlatban is teljes Kárpát-medencében gondolkodik. (...) Ennek a folyamatnak rendkívül erős nemzetépítő ereje van, ami Magyarország és a magyar nemzetpolitika számára kiemelt jelentőséggel bír."

Az államtitkár beszámolt arról, hogy mentorprogramban - amely 2019 végén indult el a Délvidéken, majd a többi külhoni régióban is folytatódott - eddig összesen ötszáz vállalkozó vett részt, 330 mentorált és 170 mentor. Hozzátette azt is, hogy a kormány mindenképpen indít még hasonló programokat.

MTI/Fotó: facebook.com/potapiarpad

Nagy volt a baj, kétségbeesett nő hívta a mentőket Zalaegerszegen
A mentésirányító azonnal riasztotta a legközelebbi esetkocsit.
Elfajult egy vita két diák között, egyikük kést rántott
Rugós késsel akarta behajtani ismerősén a tartozását egy fiatalkorú egy középiskola közelében.
Kamionnal ütközött, kettészakadt egy autó a 86-oson - Fotó
Egy kamion és egy személyautó ütközött Egyházasrádócnál, a kettétört autóroncsból a tűzoltók vágták ki a sofőrt.
Nagyot domborított Köllő Babett, özönlenek a like-ok
Több ezer like-ot kapott a dögös kép.
Vadászbalesetben meghalt egy 36 éves férfi, édesapjára sokkos állapotban találtak rá a mentők
A megsebesített férfi a helyszínen elvérzett.
Nem oltatta be magát, levették a szív transzplantációs várólistáról
Egy férfi, akinek nem volt koronavírus elleni oltása, lekerült a szívátültetéses várólistáról.
Kést szorítottak a nyakához - Tények 18.00
A középiskolás fiú tartozott a támadójának, de nem akarta megadni a pénzt... További részletek a Tényekben 18.00-kor...
Tények este teljes adás, 2022. január 25., kedd
GYÁSZ - Őstehetségnek és példaképnek tartották Csollány Szilvesztert a sportolótársai. Az olimpiai aranyérmes tornás...
Tények reggel teljes adás, 2022. január 26., szerda
GYÁSZ - Őstehetségnek és példaképnek tartották Csollány Szilvesztert sportolótársai. Az olimpiai aranyérmes tornász ...
Tények délben teljes adás, 2022. január 26., szerda
GYÁSZ - Őstehetségnek és példaképnek tartották Csollány Szilvesztert a sportolótársai. Az olimpiai aranyérmes tornás...