Polgárháborúra figyelmeztet az ENSZ

A gerillacsoportokkal is kapcsolatokat kereső mianmari tüntetők fegyverkezésére hívta fel a figyelmet hétfőn az ENSZ mianmari különmegbízottja, nem zárva ki egy esetleges polgárháború kialakulását sem az ázsiai országban.

2021. május 25. 08:10

Virtuális sajtótájékoztatóján Christine Schraner Burgener azt mondta, a junta ellen tiltakozók védekezésből támadó taktikára váltottak, házilag készítenek fegyvereket, és az országban aktív, kormányellenes etnikai csoportoktól kértek segítséget a katonai kiképzéshez. Több gerillacsoport már korábban bejelentette, hogy támogatja a tüntetőket a hadsereg elleni küzdelemben.

Bár Schraner Burgener kétségét fejezte ki, hogy házilag összetákolt fegyvereik segítségével a tüntetők szembe tudnának szállni a katonákkal, figyelmeztetett arra, hogy Mianmarból immár naponta jelentenek robbanásokat.

A svájci diplomata reményét fejezte ki, hogy sikerül a felek közti átfogó párbeszéd lehetőségeit megteremteni, és azt mondta, az ügyben egyeztet a térség vezetőivel is.

Az ENSZ-diplomata aggasztónak nevezte, hogy a puccs óta több mint 800 ember halt meg, körülbelül 5300-at letartóztattak, a hadsereg pedig további több mint 1800 letartóztatási parancsot adott ki.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük az ország addigi de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít. A katonaság azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel, nemrég pedig a junta által kinevezett választási bizottság bejelentette, hogy választási csalás miatt feloszlatja az NLD-t. A döntést Schraner Burgener hétfőn elfogadhatatlannak nevezte.

Mindeközben hétfőn a mianmari hatóságok a ranguni repülőtéren őrizetbe vették a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztőjét. A szerkesztőség Twitter-üzenete szerint Danny Fenstert egy ranguni börtönbe vitték, és az őrizetbe vétel óta - amelynek okát a hatóságok egyelőre nem közölték - nem tudtak kapcsolatba lépni munkatársukkal, és a junta sem reagált a megkeresésükre.

Fenster a negyedik külföldi újságíró, akit a puccs óta őrizetbe vettek. A hatóságok korábban már elengedtek egy lengyel és egy japán újságírót, ám egy másik amerikai állampolgár, Nathan Maung továbbra is őrizetben van.

Öten meghaltak egy balesetben az M4-esen
Öten meghaltak egy balesetben, amely Abony térségében történt péntek délután - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitá...
Álomnyaralásuk alatt ölhette meg
Álomnyaralásuk alatt ölhette meg egy 23 éves amerikai fiú a menyasszonyát, jelenleg is nagy erőkkel keresik a vőlegé...
Tragédiával indult a reggel Fejér megyében
Halálra gázoltak egy gyalogost a 6-os főúton, Ercsi-Sinatelepnél szombat reggel.
Felminősítette Magyarországot a Moody's
Felminősítette Magyarországot pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi "Baa3"-ról ...
Milliókat kéne fizetnie Karácsonynak
Csaknem 25 millió forintot keresett jogtalanul Karácsony Gergely. Az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint a főpolgárm...
Rengeteg újítással készültek a pároknak
A Dancing with the Stars második évadában újításokkal és meglepetésekkel készültek a készítők a vetélytársaknak.
Elsodródtak a Dunán forgatás közben
Fergeteges nyitánnyal indul a Dancing with the Stars második évada. Megint a kulisszák mögött járt a Tények Plusz st...
Találkozó: Meglepődtek a vetélytársak
Belestünk a kulisszák mögé. A Tények plusz stábja az elsők között lehetett ott, amikor a Dancing with the Stars idei...
Megnyitott a vadászati világkiállítás
10 tonnányi elhullajtott agancsokból felépített szarvaskapu, látványos lovasbemutató, világrekorder trófeák és solym...
Brutális mészárlásig fajult a bírósági tárgyalás, többen meghaltak
A három támadó ügyvédnek öltözve jutott be a terembe, ahol agyonlőtték India közismert gengszterét.