Ötször temette volna el férjét, aki közel egy éven át harcolt a koronavírus ellen

A 72 éves férfi igazi rekordernek számít, ugyanis tíz hónapon át volt igazoltan koronavírusos, amelyet csak óriási megpróbáltatások árán győzött le.

2021. június 27. 16:59

Több ezer emberhez hasonlóan Dave Smith is megfertőződött a koronavírussal az Egyesült Királyságban az első hullám kezdetén. Míg a legtöbben néhány hét után kilábaltak a betegségből, addig a 72 éves férfinak ez 290 napjába, vagyis közel 10 hónapjába telt. Ez volt a leghosszabb ideig tartó aktív Covid-19 fertőzés.

A bristoli Smith 42 pozitív PCR-tesztet produkált, és hétszer került kórházba. Azt mondta:

"Valahányszor rosszul lettem, akkor tényleg nagyon rosszul voltam - a halál kapujának közelében éreztem magamat. A feleségem ötször kezdte el megszervezni a temetésemet. Felhívtam az összes családtagomat, hogy kibéküljek mindenkivel, ezt mondjuk már utólag megbántam."

Smith végül ugyanazzal a Regeneron által kifejlesztett antitest koktéllal gyógyult meg, amelyet Donald Trump kezeléséhez használtak. Két antitestet tartalmaz, a casirivimabot és az imdevimabot, amelyek a koronavírus tüskefehérje különböző helyeihez kötődnek, megakadályozva ezzel az új sejtek megfertőzését.

Smith-hez hasonlóan a tartósan fertőzött embereknek többségében alacsony a vírusneutralizáló antitestek szintje, akár a közelmúltbeli vérrákkezelés miatt, akár egy örökletes állapot miatt, amely az antitestet termelő sejtjeik hibáját okozza.


A 72 éves férfi 2019-ben kapott kemoterápiát, hogy azzal kezeljék a leukémiáját. Éppenhogy "kigyógyult" a rákból, már el is kapta a koronavírus-fertőzést tavaly márciusban. Gyengének érezte magát és nem érzett egyáltalán ízeket, végül csak áprilisban csinálta meg a PCR-tesztet, ami igazolta a gyanúját.

Smith antibiotikum-kúrát kapott, hazaküldték, de továbbra is rosszul érezte magát, és nem tudta elhagyni a házat. Júliusban ismét be kellett feküdnie a kórházba, annyira legyengült. Amikor ismét pozitív eredményt produkált koronavírusra, akkor kezdetben azt gondolták hogy újrafertőződött, viszont kiderítették, hogy még mindig ugyanattól a fertőzéstől szenved.

Később a férfi már annyira legyengült, hogy nem tudta elhagyni a házat, így felesége gondoskodott róla - számolt be róla a The Guardian.

"Két vagy három hónapig voltam az ágyhoz kötve. Odáig jutottam már, hogy jobban félek élni, mint meghalni" - mesélte Smith.

A korábban oktatóként dolgozó férfi mindenkitől elbúcsúzott már, és a legrosszabbra készült, azonban az életnek más tervei voltak vele.

A fordulópont akkor következett be, amikor orvosai úgy döntöttek, hogy kipróbálják a Regeneron antitest terápiát. Smith egészségi állapota nem javult azonnal, de a következő hetekben fokozatosan erősebbnek érezte magát, minden nap néhány lépéssel tovább sétált, amíg segítség nélkül elérte a fürdőszobát, majd felöltözködött, végül már lépcsőzni is képes volt.

"Nagyon örültem, mert hónapok óta először készíthettem egy csésze kávét a feleségemnek. Ez volt az első alkalom, hogy tehettem valamit érte, ahelyett, hogy mindent ő csinált volna" - folytatta Smith.

Tíz hónappal az első és egyetlen fertőzése után, végül negatív PCR-tesztet produkált, amit egy pezsgővel ünnepeltek meg.

"Soha nem leszek 100 százalékos, mivel a Covid elpusztította a tüdőmet, így hamar elfáradok. Azóta viszont minden egyes napot megbecsülök az életben" - zárta a férfi.

Emberi ujjat találtak egy gyorséttermi hamburgerben
A vendég már jóízűen falatozott, amikor az ételből egy emberi ujj került elő.
Kegyetlenül meggyilkolták a kóbor állatokat etető, idős nőt
A nyugdíjas nő minden reggel korán felkelt, hogy megetesse az otthontalan állatokat.
„Egészségünkre” - hangzik a magyar származású világsztár szájából egy reklámban
Az Oscar-díjas Adrien Brody szinte tökéletes kiejtéssel mondja ki a magyar szót.
Háromszázmilliót csalt ki, mindezért nyolc évet kapott
Közvetítőként huszonkét sértettől csaknem 300 millió forintot csalt ki, amit saját céljaira, illetve tartozásainak k...
Megmentették a sírásó életét a szabolcsi temetésen
A szabolcsi temetésen összeesett a sírásó, a lelkész a sírok között sietett a segítségére.
Már nem érdekli, hogy mit gondolnak róla
Számtalan sikerműsor, boldog párkapcsolat és egy családi vállalkozás. Ez csak néhány dolog abból, amit Ördög Nóra el...
Összeomlott az anya a temetésen
Az egész országot megrázta annak a 16 éves vajai fiúnak a története, aki nemrég az iskolai zaklatások miatt dobta el...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 17., péntek
GYÁSZ - Eltemették a vajai fiút, aki az iskolai zaklatás miatt lett öngyilkos. Anyja és az osztálytársai egymást öle...
Gyászol a zenei világ: elment a legenda
68 éves korában elhunyt Póka Egon, a magyar blues és a rock zene megkerülhetetlen alakja. A legendás zenész, aki a 7...
Majkától félnek, de dolgoznának vele
Izgalmas tehetségeket láthattunk a Sztárban sztár leszek! múlt hétvégi adásaiban. Horváth Szilvi szó szerint elsülly...