Országos kampány Márki-Zay földadója ellen

Széles körű országos kampányt indít a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara annak érdekében, hogy elérjék a Hódmezővásárhelyen bevezetett földadó visszavonását. Azt remélik, hogy az akcióhoz tömegek csatlakoznak, és így egyszer és mindenkorra nemet tudnak mondani a sarcra. Jelen helyzet szerint január elsejétől minden helyi szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak hektáronként csaknem tízezer forint adót kell fizetnie Hódmezővásárhelyen - írta meg a Magyar Nemzet.

2023. január 05. 09:17

Továbbra sem fújt visszavonulót Márki-Zay Péter polgármester Hódmezővásárhelyen, és jelen állás szerint ebben az évben beszedik majd a földadót a Csongrád-Csanád vármegyei településen.

Mint korábban megírtuk, január elsejétől minden helyi szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőtulajdonosnak hektáronként csaknem tízezer forint adót kell fizetnie a városban. Szél István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) Csongrád-Csanád vármegyei elnöke lapunk kérdésére kifejtette: Márki-Zay nemcsak hogy nem hátrált meg, hanem információik szerint a hivatalban az adócsoport már gőzerővel készíti a kiértesítő leveleket.

"Mi pedig, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nevében továbbra is gyűjtjük a tiltakozó aláírásokat, már eddig is több ezren csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz. Januárban az akciónk új lendületet vesz, és komoly kampányt építünk fel az ügyünk népszerűsítésére. Igyekszünk mindenki figyelmét felhívni a problémára, és bízunk benne, velünk együtt sokan harcolnak majd azért, hogy a termőföldet ne lehessen sem most, sem a későbbiek során megadóztatni" – mondta el Szél István.

A Magosz Csongrád-Csanád vármegyei elnöke beszélt arról is, hogy amióta kirobbant Hódmezővásárhelyen a botrány, nagyon sokan keresték telefonon vagy akár személyesen és mondták el saját történetüket. Ezekből a beszélgetésekből kiderült, sokakat érint rendkívül hátrányosan az intézkedés, éppen ezért abban bíznak, hogy sikeres lesz a földadó elleni harc. 

A fotó illusztráció: Tények

"Abban bízunk, hogy legalább százezer aláírást összegyűjtünk, de inkább sokkal többet. Legalább két és fél millió földtulajdonos van Magyarországon, de nemcsak őket célozza majd a kampányunk, hanem mindenkit, aki nem ért egyet a földadóval, és úgy gondolja, hogy a termőföldnek adótehertől mentesnek kell maradnia. Reméljük, sokan csatlakoznak majd az ügyünkhöz" – fogalmazott Szél István.

Szavai szerint a tiltakozásuk azért is fontos, mert a hódmezővásárhelyi példán felbátorodva a vármegyében máshol, így például Szentesen is felmerült, hogy bevezetik a földadót, de a helyi gazdák egyelőre megakadályozták ezt.

Szél István úgy kalkulált, hogy a korábban számítottnál több pénzt szedhet be a város, összességében akár a 100 millió forintot is meghaladná a hódmezővásárhelyi gazdák terhe.

Úgy tűnik, Márki-Zay Péter baloldali polgármester a maga részéről valóban lezártnak tekinti az ügyet. A hivatalos Facebook-oldalán sok mindennel foglalkozik, talán a legtöbbet a kormányt bírálja és országos kérdésekben foglal állást, de arról nem ír, hogy visszavonnák a gazdákat sújtó sarcot.

Felfoghatatlan tragédia: Mentőt hívtak két tinihez, az egyikük a kórházban meghalt
A 15 éves lány életét már nem tudták megmenteni, egy 16 éves fiút pedig jelenleg is kórházban ápolnak.
Lövöldözés volt egy társasházban, a kiérkező rendőrökre is rálőttek
A férfi a gyanú szerint felfegyverkezve akart rátörni szomszédjára, majd a kiérkező rendőrökre is tüzet nyitott.
Pofonosztás volt az egri wellness szállodában, a nyakmasszírozóra túl nagy érdeklődés volt
A vendégek az egyik nyakmasszírozón vesztek össze, majd egymásnak estek.
Földrengés volt Iránban, többen meghaltak
Legalább hárman meghaltak és több mint 800-an megsérültek a hét végén az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban tört...
Küszöbön a zombiapokalipszis? Rohamosan nő a halálos gombafertőzések aránya
A The Last of Us című horrorsorozat gombája a valóságban is létezik, mégsem a Cordyceps jelenti a legnagyobb problém...
Már van olyan áldozat, akit eltemettek
Rokonok és barátok sírva gyűltek össze az izraeli utcákon, hogy részt vegyenek a kelet- jeruzsálemi lövöldözés két á...
Megteltek a sípályák, jönnek a mínuszok
Óriási tömeg volt a mátraszentistváni síparkban, rengetegen voltak a hétvégén síelni, vagy szánkózni Bánkúton. Ott m...
Papucsára hívott volna mentőt
Nem beszélem John Lennon nyelvét, fent maradt a papucsom a csirkeól tetején, nem lehet cukrot kapni a boltban - ilye...
Haza akarnak költözni a paneltűz után
Új bútorokat és rengeteg felajánlást kapott az a miskolci család, akiknek a lakása szilveszterkor egy tűzijáték miat...
Nem adott jegyet, vitatkozott az utassal
Trágárul káromkodva próbált lezavarni a buszról egy utast a sofőr, erről megdöbbentő videó készült. A buszvezető nem...
Romlott Rácz Jenő állapota
Üzent Szalai Ádám
35 évesen meghalt a népszerű sztár
Borzalmasan szerepel továbbra is a Fehérvár
Megszerezte az összes osztrák lakos címét egy hacker