Orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyaljon Zelenszkijjel, az ukrán elnök máshol találkozna

Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban máshol tárgyalna.

2022. február 27. 10:22

Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában.  

"Az elért megállapodásnak megfelelően a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal" - mondta.

"Készen állunk arra, hogy Gomelben megkezdjük ezeket a tárgyalásokat" - tette hozzá Peszkov.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy önként letette a fegyvert és megadta magát szombaton Harkivban az ukrán fegyveres erők 302. rakétavédelmi ezrede. Konasenkov szerint az őrizetbe vett 471 ukrán katonát a vonatkozó dokumentálás elvégzése után haza fogják engedni. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán katonák máshol is "tömegesen" tagadják meg a harcot.

A tábornok szerint a támadó hadművelet kezdete óta a "helyi hadseregcsoportok" a luhanszki "népköztársaságban" 52, a donyeckiben pedig 12 kilométert nyomultak előre. Azzal vádolta meg az ukrán Azov nacionalista zászlóaljat, hogy csütörtök délután Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtte a Mariupol külterületén lévő Szartana falu lakónegyedeit és a 8. számú mariupoli iskolát. Mint mondta, lakóépületek pusztultak el, és civil áldozatok is voltak.

Konasenkov bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában az orosz fegyveres erők teljesen blokád alá vették Herszon és Bergyjanszk városát, Henyicevszk városát és a Herszon melletti Csornobajivka repülőteret is ellenőrzésük alá vonták.

Az orosz invázió negyedik napjának reggelére a tábornok elmondása szerint az ukrán katonai infrastruktúra 975 létesítményét semmisítették meg, köztük 23 parancsnokságot és kommunikációs csomópont, 3 radarállomást, 31 légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomás.

Lelőttek nyolc harci repülőgépet és hét helikoptert, 11 pilóta nélküli légi járművet és két Tocska-U taktikai rakétát. Megsemmisítettek 223 harckocsit és egyéb páncélozott harcjármű, 28 repülőgépet (a földön), 39 rakéta-sorozatvető rendszert, 86 tüzérségi fegyvert és aknavetőt, valamint 143 darab speciális katonai járművet az orosz hadijelentés szerint.

Fotó: Instagram/zelenskiy_official

Az ukrán elnök kész tárgyalni Moszkvával, de nem Fehéroroszországban

Az ukrán elnök elutasította vasárnap azt az orosz javaslatot, hogy a fehéroroszországi Gomelben tárgyaljanak, és kifejtette, hogy bármely más, Fehéroroszországon kívüli város megfelel a megbeszélések helyszínéül.

"Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku. Mindegyiket javasoltuk. Bármely más város megfelelne nekünk, amíg nem lőnek ránk rakétákat a területükről" - mondta Volodimir Zelenszkij egy online videófelvételen.

Az ukrán államfő a fehéroroszokhoz szólva megjegyezte, hogy "ha nem történtek volna támadó akciók az Önök területéről, akkor Minszkben is beszélhettünk volna".

Az orosz elnöki szóvivő korábban bejelentette "a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más szolgálatok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló küldöttség megérkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyaljon az ukránokkal" - idézték az orosz állami ügynökségek Dmitrij Peszkovot.

A szóvivő később reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a fehéroroszországi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül.

Hozzátette, hogy ezúttal nem függesztik fel "a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet" tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni.

MTI

Kapcsolódó tartalmak:

Bekeményítettek az oroszok, véres harcok dúlnak Harkovban - Felvételek

Szijjártó: már biztonságban vannak az evakuációs akcióban kimenekített személyek

Nem áll meg Ukrajnánál az orosz hadművelet a lengyel kormányfő szerint

Meghozták a döntést: kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT-rendszerből

Karrier vagy anyaság?
Mindketten a karrierjük csúcsán lettek várandósak: Rubint Réka és Nagy Adri is. Nincs igazság! Legalábbis azügyben, ...
Az életükkel fizettek a szerelemért
Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő – tartja a mondás. Ez pedig úgy tűnik, a történelem számos diktátorára i...
Őrült trend: Síkosítóval sminkelnek
Újabb sokkoló videós trend terjed az interneten: síkosítóval sminkelnek a fiatalok. Egészen pontosan az úgynevezett ...
Megtalálta a szerelmi bánatra a gyógyírt
Minden titkot tud rólunk, ő a legmegbízhatóbb társ, van akinek egy életen keresztül. Gyerekeknek és felnőtteknek is ...
Erotikus álmával sikeres Kozsó lánya
Talán nincs ember Magyarországon, aki ne hallotta volna Kozsó nevét, ne ismerné a dalait. És van egy ember, Amandána...
Tények reggel teljes adás, 2022. május 23., hétfő
GYILKOSSÁG - Kollégája késelt halálra egy nőt egy veszprémi gyárban. A férfi féltékenységből szúrhatott az öltözőben...
Temetésen ragadta meg az utolsó esélyt Polgár Tünde, de életre szóló sebet ejtettek rajta
Úgy érzi, fájdalma az idő múlásával sem fog enyhülni.
Nagy lesz a napi hőingás
időjárás-jelentés, 2022. május 23., hétfő, reggel
Ismét nevetséges indokkal panaszolták be a mentősöket, de itt a válasz
Nem ez az első olyan eset, amikor a mentőket azért éri rágalom, mert életet mentettek.
Felkavaró látvány: késő estig helyszíneltek a rendőrök, egy 10 éves kisfiú az áldozat
A fiú életét már nem lehetett megmenteni.