Örök nyugalomra helyezték Bajkai Istvánt

Elbúcsúztatták és végső nyugalomra helyezték Bajkai Istvánt, a Fidesz alapító tagját, országgyűlési képviselőjét hétfőn a pestszentlőrinci temetőben.

A búcsúztatáson részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszerelnök és felesége Lévai Anikó, Kövér László az Országgyűlés elnöke és felesége Bekk Mária, illetve számos kormánytag, politikus.

A gyászszertartást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke végezte, imádságot mondott Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője búcsúbeszédében úgy fogalmazott: Bajkai István a Fidesz alapítói számára életük legnagyobb kalandjában volt társuk. 

Közös kalandunk a felelősségvállalásról, a bátorságról, a szabadságról és a hűségről szólt, hűségről egymáshoz és a hazához. Ebben a kalandban a harcostársunk volt, az is marad

- mondta Deutsch Tamás.

A képviselő kijelentette: Bajkai István "megtanította nekünk a barátságot". 

Mintájává vált az olyan embernek, aki nem hagyja, hogy a körülmények uralkodjanak fölötte. Kitört, felfelé tört, elérte a legfontosabbat, az lett, amivé válni akart

Deutsch Tamás felidézte, hogy Bajkai István "zongorázás közben belefeledkezett a zenébe, ekkor látszott, milyen szenvedélyes, érző, önfeledt ember".
Bajkai István betegsége közben is mindvégig dolgozott - emlékeztetett a képviselő -, 

kötelességtudó, fegyelmezett és pontos ember volt, aki nem a problémák mennyiségében, hanem a megoldások minőségében mérte az időt. Hívő ember volt, rajongásig szerette a családját, precíz volt jogászként és politikusként is. A végsőkig hű maradt a Fideszhez, a polgári, nemzeti, kereszténydemokrata értékközösségünkhöz, a magyar hazához

- mondta Deutsch Tamás.


Székely János megyéspüspök beszédében felidézte, hogy Bajkai István nagy szegénységben nőtt fel, édesanyja egyedül nevelte, de tizennégy évesen már önellátó volt. A külföldi tanulmányok, egyre magasabb beosztások ellenére soha nem felejtette el a szegénységet, mindig sokat segített és adott, alpolgármesteri díjazását is jótékonysági célokra fordította - jegyezte meg Székely János.

Hozzátette: Bajkai Istvánt közéleti tevékenységében az alkotás vágya vezette, felelősségtudatból végezte a munkáját. Boldog férj és boldog apa volt, mély és őszinte hite "erkölcsi parancsoló" volt számára, ami arra indította, hogy szolgáljon.

A megyéspüspök kitért arra is, hogy a globalizmus öt halálos ellensége közül első az Isten, a hit, a vallás, ami tartást ad, a második a család, a szeretteink, a harmadik a nemzet, amely az anyaföldhöz, őseinkhez, az anyanyelvhez köt, a negyedik a föld, az ötödik pedig a közösségek, ahol emberek együtt tervezik a jövőjüket. Bajkai István ezeket építette, ezekben élt - hangsúlyozta Székely János.


A család és a barátok nevében Páczi István, Bajkai István unokatestvére arról beszélt, hogy a képviselő az erőt és a kezdeményezőkészséget testesítette meg a családban, hitt a munkában és a becsületben. Mindig a tökéletességre törekedett, nem létezett számára reménytelen, vagy elveszett ügy", és mindvégig büszke volt arra, hogy részt vett a Fidesz megalapításában.

A búcsúztatást követően az elhunytat szűk családi körben helyezték végső nyugalomra.
Bajkai István 59 éves korában, április 22-én hunyt el.

Bajkai István 1964. január 17-én, Budapesten született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott 1989-ben, 1992-ben lett a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. 1995 és 1997 között az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében nemzetközi kereskedelmi jogi tanulmányokat folytatott.

2000 és 2010 között a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál regisztrált szerzői jogi szakértő volt, 2018-ig felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó.

2017-ben az Aranycsapat Testület alelnökévé választották, 2018-2019-ben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség megbízott pénzügyi biztosa, majd 2019 szeptemberétől 2023 januárjáig a szövetség elnöke volt. Emellett többek között tagja volt a Magyar Védjegy Egyesületnek, valamint a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesületnek is.


Tevékenységéért 2015-ben Kiváló Ügyvédi Munkáért, 2017-ben Laurus díjat kapott. 2018-ban Tiszteletbeli székely címet adományoztak neki, 2019-ben megkapta a Széchenyi-aranyérem kitüntetést, valamint az '56-os Hűség a Hazához Ezüst fokozatú Lovagkeresztet, 2021-ben Vasvári-díjjal ismerték el.

Bajkai István 1988-ban részt vett a Fidesz alapításában, majd 1990-től négy éven át Budapest VI. kerületében volt önkormányzati képviselő.

2014-től 2018-ig Budapest VII. kerületének önkormányzati képviselője és alpolgármestere. 2018-tól országgyűlési képviselőként tevékenykedett, a törvényalkotási bizottság alelnöke volt, valamint 2022-ig az igazságügyi bizottság tagja.

Forrás/Fotók: MTI

2023. május 15. 13:25
Tóth Andi kisírt szemekkel jelentkezett be videóban
Sírt, miközben készítette a videót.
Stohl András cuki fotóval mutatta meg, hogy milyen egy boldog nagypapa
A színész első unokája és legfiatalabb lánya között egy év korkülönbség van.
Vigyorgós, többszörösen körözött, toplistás szökevényt keres a rendőrség
Rengeteg bűncselekményt követett el K. Tibor.
Ijesztő maszkban támadt a Komárom-Esztergom vármegyei texasi láncfűrészes
Előbb a láncfűrésszel, majd egy boxerrel támadt a rendőrökre egy tónál az őrjöngő férfi.
Fék helyett a gázra lépett, már a tanpályán felborult az autóval - videóval
A 63 éves nőt a tűzoltók szabadították ki az összetört járműből.
40 nap után találták meg a gyerekeket
Szinte csoda történt Kolumbiában. Megtalálták a 40 nappal ezelőtti repülőbaleset után eltűnt gyerekeket. A 13, 9, és...
Egy futár ért fel a leghamarabb a toronyba
3 perc 37 másodperc, ennyi idő alatt ért fel a MOL Torony tetejébe a leggyorsabb versenyző a szombati toronyfutó ver...
Rettegnek az autósoktól a kanyarban élők
Egy veszélyes kanyar miatt rettegnek a Kocson élők. Az autósok ugyanis figyelmetlenség miatt rendszeresen kiegyenesí...
A meghalt hős rendőrökre emlékeztek
Büszkék lehetnek a fiukra, mint mi is - ezt üzente az az édesapa, Baumann Péter meggyilkolt rendőr szüleinek, akine...
590 ezer forintért akarta megölni a nőt
Meg akarta ölni a volt párját egy férfi Jászladányban. Késsel támadt a nőre, mert az nem akart neki odaadni csaknem ...
Szenzációs bravúr: a magyar női kosárlabda válogatott legyőzte a világ egyik legjobb csapatát
Csoportelsőként elődöntős a magyar férfi röplabda-válogatott az Európa-ligában
Elképesztően szexi képet osztott meg a TV2 sztárja - kép
Szenzációsan kezdte az Eb-selejtezőt a magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott
A Cean francia védőjével erősíthet a Fradi focicsapata