Őrizetbe vették a roma önkormányzat elnökét

Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt az ügyészség őrizetbe vette az Országos Roma Önkormányzat elnökét. Agócs János három éve áll az önkormányzat élén. Hivatali megvesztegetés elfogadása miatt folyik a nyomozás - írta a Magyar Nemzet.

2022. augusztus 31. 15:50

Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt az ügyészség őrizetbe vette az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét – közölte a Magyar Nemzettel a Központi Nyomozó Főügyészség, hozzátéve: a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást.

A nyomozó ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövető elfogása érdekében összehangolt eljárási cselekményeket hajt végre, amelyek jelenleg is folyamatban vannak.

"A nyomozó ügyészség által őrizetbe vett Országos Roma Önkormányzat elnökét érintő ügyről az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően – várhatóan holnap – adunk részletesebb tájékoztatást" – zárul a KNYF közlése.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Agócs János elnöknek pontosan milyen szerepe lehet a korrupciós ügyben, mint ahogy arról sem, hogy a nyomozó ügyészek kezdeményezik-e Agócs letartóztatását, vagy más kényszerintézkedés meghozatalát ellene az illetékes nyomozási bírónál.

Agócs Jánost 2019-ben választották meg az ORÖ elnökének.

Fotó: MTI

"Ő volt az, aki az országgyűlési választások kampányidőszakában arról beszélt, lehallgatják őt és munkatársait, amiért az ORÖ feljelentést tesz. Ugyancsak ő volt az, aki Sztojka Attila kormánybiztost vádolta meg zsarolással."

Az ORÖ legutóbb augusztus elején került a hírekbe, amikor Agócs János arról beszélt, a Belügyminisztérium nem utalta el az Országos Roma Önkormányzatnak a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást, pedig annak július 15-ig meg kellett volna érkeznie. Kiderült, a tárca azért nem utalt, mert a korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolókat nem fogadták el.

"Tekintettel arra, hogy az ORÖ a »beszámolóit hiányosan adta le, hiánypótlásra volt szükség. A hiánypótlásként benyújtott dokumentumok, illetve a támogatás jogszerű felhasználásának ellenőrzése jelenleg folyamatban van« – válaszolta a Belügyminisztérium a Népszava érdeklődésére."

Agócs János erre azt mondta a lapnak, hogy a minisztérium június 21-én szólította fel hiánypótlásra az ORÖ-t, ennek a roma önkormányzat az előírt öt munkanapon belül, június 28-án eleget is tett. Aztán hetekig nem történt semmi. Végül több mint egy hónap elteltével, augusztus 10-én a belügyi tárca újabb hiánypótlási felszólítást küldött. „Azt a néhány számlát, amit a minisztérium még hiányolt, aznap átküldtük”.

A lap szerint nem zárható ki, hogy a számlák vizsgálata során bukkantak olyan adatokra, ami felvetette bűncselekmény gyanúját, és így kezdett nyomozni az illetékes ügyészség.

Padlóra küldte a válás
A Sztárban sztár leszek! versenyzője az egész országot könnyekig hatotta. Snóbli Zoltán a kisfiával érkezett a stúdi...
Felgyorsult az idő?
Ugye mennyivel lassabban telnek az órák, ha valami olyat teszünk amihez nincs kedvünk, ezzel szemben például egy jóh...
A múlt terheit cipeljük
Korábbi hibáink visszahullanak a fejünkre. Hatalmas teherként nehezedik ránk mindaz, amit eddig csak a szőnyeg alá s...
Tragédiák sebeit gyógyítják be
Emberek életét változtatják meg, önbizalmat adnak és reményt egy új életre. Van, akinek egy szörnyű tragédia sebeit ...
Generációk öröklik a szépséget
Generációkon át örökölhető a szépség, és ez a sztárvilágban még inkább nyomon követhető. Ott van például Kandász And...
Röhögőgörcsöt kaptak
Volt, aki 9 hosszú órát utazott csak azért, hogy a zsűri elé állva valóra váltsa álmát a Sztárban sztár leszek! szín...
Visszatért, Majkának akart bizonyítani
Hisz az újrakezdésben és a megbocsájtásban Kaly Roland. Egy év elteltével visszatért a TV2 stúdiójába, hogy bebizony...
Egyszerre szomorkodhatunk és örülhetünk a jövő heti időjárás miatt
A hét első felére még nem igazán érdemes kinti programokat szervezni, a hét második fele viszont már barátságosabb k...
Újabb balhé a zsűriben
Megint egymásnak feszülnek a mesterek, mi már azt is tudjuk, hogy miért veszik össze igen csúnyán Pápai Joci és Majk...
Felborult egy fiatalokkal teli autó Hódmezővásárhelynél, fotókon a baleset
A három fiatal Hódmezővásárhely és Maroslele között balesetezett.