Óriási változás előtt áll a katolikus egyház, hamarosan minden megváltozhat

Ferenc pápa elképzelhetőnek tartja a papi cölibátus eltörlését. A katolikus egyházfő erről az argentin Infobae hírportálnak adott, pénteken közölt interjújában beszélt.

Emlékeztetett arra: a keleti katolikus egyházakban engedélyezett, hogy egy pap nős legyen. "Nincs ebben ellentmondás" - jelentette ki a 86 éves egyházfő.

Az Infobae azon kérdésére, hogy a cölibátus visszavonható-e, Ferenc pápa igennel felelt. Kijelentette, hogy a nőtlenség a nyugati egyházban "ideiglenes, átmeneti előírásnak" számít, szemben például az "örökre" szóló papi hivatással.

Mindazonáltal kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy több férfi szentelné életét a papi hivatásnak, ha engedélyeznék számukra a házasságot.

A katolikus egyházfő beszélt a melegek helyzetéről is. Kijelentette, hogy Isten - amint az evangélium hirdeti is - mindenkit szívesen lát egyházában, így a melegeket is.

"Jézus nagyszerű választ adott erre a kérdésre: mindenki, mindenki térjen be" - mondta. "Amikor nem volt elég vendég a lakodalmon, ő azt mondta: menjetek ki az útkereszteződésbe, és hívjatok be mindenkit. Jó embereket, rosszakat, időseket, fiatalokat: mindenkit. Ez a vétkesek egyháza. Nem tudom hol van a szentek egyháza, mi itt mindannyian bűnösök vagyunk. És ki vagyok én, hogy megítéljek valakit, ha egyszer jó szándékú? Azonban ha inkább az ördög bandájához akar tartozni, nos, akkor meg kell védenünk magunkat. Manapság nagyítóval vizsgálják ezt a kérdést, de úgy vélem, az evangélium lényegét kell néznünk: Jézus mindenkit hív" - hangsúlyozta.

Ferenc pápa az interjúban beszélt a dél-amerikai térség problémáiról is, és az egykori náci és kommunista diktatúrákhoz hasonlította Nicaragua vezetését.

Fotó: Instagram/Pope Francis

A katolikus egyházfő a nicaraguai kormányt élesen bíráló Rolando Álvarez katolikus püspökkel szembeni bánásmóddal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy olybá tűnik neki, mintha "az 1917-es kommunista diktatúrát, vagy az 1935-ös Hitler-diktatúrát akarnák áthozni".

Matagalpa püspökét februárban 26 évi börtönbüntetésre ítélték és nicaraguai állampolgárságától is megfosztották, miután nem volt hajlandó felszállni arra a repülőgépre, amelyen politikai foglyokat deportáltak a közép-amerikai országból az Egyesült Államokba. A gépen 222 politikai fogoly hagyta el Nicaraguát.

Ferenc pápa anélkül, hogy néven nevezte volna Daniel Ortegát, a latin-amerikai ország marxista gerillából lett elnökét, kijelentette, hogy csakis kiegyensúlyozatlan személynek tarthatja Nicaragua vezetőjét. "Van egy bebörtönzött püspökünk, aki egy nagyon határozott, alkalmas ember. Kiállt hite és hivatása mellett, nem fogadta el a száműzetést" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő, aki először szólalt meg nyilvánosan Álvarez ügyében.

Daniel Ortega azt állítja, hogy bebörtönzött ellenfelei és mások álltak a 2018-as utcai tiltakozássorozat mögött, amely szerinte összeesküvés volt a megbuktatására. Tízezrek menekültek száműzetésbe azóta, hogy a nicaraguai biztonsági erők leverték a kormányellenes tüntetéseket.

Ferenc pápa az interjúban szót ejtett a venezuelai belpolitikai válságról is. Mint mondta, a történelmi körülmények rá fogják kényszeríteni a politikai erőket, hogy változtassanak a párbeszéd jelenlegi menetén. "Sosem zárok ki egyetlen lehetséges jó megoldást sem. Épp ellenkezőleg, mindenkit bátorítok arra, hogy javasoljon ilyeneket" - emelte ki. Nicolás Maduro elnök kormánya és az ellenzék jelenleg kiutat keres az évek óta húzódó belpolitikai válságból. A caracasi vezetés viszont az esetleges megállapodást az amerikai, illetve uniós szankciók feloldásától teszi függővé.

MTI

2023. március 11. 12:22
Hátborzongató videón a gyilkosság, élő adásban ölte meg férjét a bosszúszomjas feleség
A felvétel még most is elérhető a közösségi oldalakon.
Cigit, mobilt, energiaitalt adott tizenéves fiúknak szexért két egri férfi, felvették az együttléteket
Gyermekprostitúció kihasználása és szexuális visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi...
Lesújtó értéket kaptak, kórházba került Tóth Gabi kislánya
Az énekesnő érezte, hogy valami nincs rendben.
Vérfürdőt rendezett a volt férj, a gyerekeit is kivégezte, öt embert ölt meg
A férfi a szörnyűségek után öngyilkos lett.
Megkínoztak egy kutyát Szákszenden, szürreális halálról árulkodik a boncolás
Az idegenkezűséget mégis kizárták.
Marco Rossi: Ez egy hosszú sorozatnak első lépése volt
Marco Rossi szövetségi kapitány nem álmodott ilyen jó Eb-selejtezős rajtról, mint amit a bolgárok 3-0-s legyőzésekor...
Magyarország segélyszállítmányt küld a földrengés szíriai károsultjai számára
Üzenetet küld a világűrbe a pápa
A Vatikán a világűrbe készül eljuttatni egy digitális minikönyvet, amely Ferenc pápának 2020-ban, a koronavírus-vilá...
Óriási győzelem után megszólalt Szoboszlai Dominik
A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni 3-0-s győzelemmel zárult...
Újabb részletek, kamaszfiúkkal szexelt a két férfi, videóra vettek mindent
Kiskorú fiúkkal szexelt, titokban pedig videófelvételt készített az aktusról az a két Heves vármegyei férfi, akiket ...
25 éves Denise Richards erotikus filmje, a Vad vágyak - képgaléria
Fel vannak háborodva az emberek: ezt művelte a 130 millió forintos Rolls-Royce-ban Erling Haaland
Kisiklott egy vonat Észak-Dakotában - videó
Elképesztő gólpasszt adott a szlovénok NBA-szupersztárja - videó
Több mint egy tonna kokaint foglalt le a salvadori haditengerészet