Orbán Viktor: Ukrajna uniós csatlakozását napirendre sem szabad tűzni!

Olyan, hogy vétó, nincs, az unió alapszerződése ezt a fogalmat nem ismeri – jelentette ki péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő a Kossuth rádióban elismerte, hogy korán van még filozófiai kérdések áttekintéséhez, de mégis beszélni kell erről. A miniszterelnök szerint csak olyan eset van, hogy egyes döntésekhez minden tagállam egyetértése szükséges. Ezek között lesz olyan, amelyeket Magyarország nem támogat, az egyik ilyen pedig Ukrajna uniós felvétele – írja a Magyar Nemzet.

Ukrajna tagjelöltként való felvétele nem egyezik Magyarország nemzeti érdekével, ezért ezt a kérdést nem tűzzük napirendre – erősítette meg a kormány álláspontját Orbán Viktor. A kormányfő szerint úgy lehet megóvni az unió egységét, ha a megosztó kérdéseket nem is tűzik napirendre. 


Sok a vitás kérdés Ukrajnával kapcsolatban

A miniszterelnök elmondta, Ukrajna csatlakozása nincs előkészítve. A bizottságnak meg kell értenie, hogy ez az ő hibája, akkor hozakodjon elő ezzel a kérdéssel, ha letárgyalta a tagállamokkal a kérdést. 

Mi nem ellene vagyunk a döntéseknek, csak nem értünk egyet a többi tagállammal

– mondta Orbán Viktor a Charles Michelnek írt levelével kapcsolatban. – Ennek a nemzeti függetlenség szempontjából van jelentősége – tette hozzá.

– Ha egyetértünk, van uniós álláspont, ha nem, akkor nincs. Nem szabad engedni, hogy belekényszerítsenek minket abba hogy lelkiismeretfurdalásunk legyen azért, mert nem értünk valamiben egyet – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy nem tudjuk megmondani, mekkora a területe Ukrajnának, az ukrán mezőgazdaság beemeléséről sincsenek tanulmányok és azt sem tudjuk, mekkora népességről van szó.

– Az ukrán mezőgazdaság tönkretenné a magyar mezőgazdaságot, a magyar gazdák szerint – jelezte a miniszterelnök, aki egyeztetett a gazdák képviselőivel is a kérdésben.

– Arról sincs információ, mekkora pénzt kapna Ukrajna, honnan és kitől – hangsúlyozta a kormányfő. Amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz, addig nem érdemes a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni.

Másik vitás kérdés Ukrajnával kapcsolatban a finanszírozás. – Amennyiben európai fejlesztésre fordítottuk volna azt a pénzt, amit odaadtunk az Ukrajnának, az európai gazdaságok jobban jártak volna – mondta el a miniszterelnök.

Orbán Viktor álláspontja változatlan: A háború helyett tűzszünetre van szükség, ne a háborúra költsük a pénzt, hanem tűzszünetre. – A másik vita, hogy ha mégis adunk pénzt, akkor azt honnan adjuk. Azt támogatom, hogy hozzunk létre egy olyan alapot az unión belül, amibe külön be tudjuk tenni – részletezte Orbán Viktor, jelezve, hogy eddig a költségvetésen belülről adtuk a pénzt, ami megborította a büdzsét.

– Azért kellene módosítani az uniós költségvetést, mert elfogyott a pénzt. A magyar álláspont, hogy ha Ukrajnának akarunk pénzt adni, azt lehessen külön tagországonként megtenni és nem bebújva az unió háta mögé – rögzítette a miniszterelnök. Ezért jó dolog a konzultáció mert az emberek meg tudják mondani külön, hogy ez jó vagy nem.

Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Szuverenitásvédelem: Mindenkire szükség van!

A szuverenitásról szólva a miniszterelnök elmondta, nehéz csatában vagyunk, mindenkinek a támogatására szükség van, hogy kitöltse a konzultációs ívet, szánjon ennyit a hazájára.

– Történelmünknek két tanulsága van. Első, hogy körülöttünk mindig nagyobb birodalmak voltak. Mi azt a taktikát választottuk, hogy persze mind belénk akar harapni, mi viszont arra játszunk, hogy mindegyik birodalom temetésén ott legyünk, és eddig ott is voltunk – emlékeztetett Orbán Viktor.

– A másik, hogy ezeregyszáz év alatt bebizonyítottuk hogyan kell ezt a területet berendezni magyar észjárás és kultúránk szerint. A magyaroknak van arra a képessége, hogy állalmot hozzon lére, és abban éljen. Mindig vannak akik pénzért a haza egy részét el akarják adni. Nem kell messzire menni a történelmünkben, hogy szuverenitássérelmi esetet lássunk – magyarázta a miniszterelnök.

Jelezte, hogy az ország érdeke, hogy egyértelmű és világos szabályok legyenek, most a parlamentnek kell hozni néhány kérdést, ami arra hivatott, hogy védelmet biztosítson a szuverenitásnak.

Az idei év volt a legveszélyesebb

A gazdaság bonyolult szövetrendszer a miniszterelnök szerint, 2023-ban a magyar emberek azért dolgoztak hogy ne legyen rosszabb.

A most következő évben azért fogunk dolgozni hogy jobb legyen.

A minimálbér emelése mindig jó hír Orbán Viktor szerint, aki ezzel együtt jelezte, hogy a garantált bér mértékét nem a kormány határozza meg Magyarországon, amire a munkavállalók munkáltatók jutnak, azt fogadja el a kormány.

– Mától magasabb bér lép életbe, kibővítettük a csok-ot, megemeltük a babaváró hitelt, a negyven év alattiak korában a saját lakással rendelkezők száma elérte a hetvenöt százalékot. Januárban meglesz a hatszázalékos nyugdíjemelés – sorolta a miniszterelnök.


Mindenkivel kereskednünk kell, ha jobban akarunk élni

Az elmúlt 20-30 évben a nyugati világ része lett Magyarország, miután kivált a szovjet blokkból – mondta Orbán Viktor. A magyar diplomácia erőfeszítésének nagy része ezt a célt szolgálta. De ezen túl vagyunk, a helyünk világos.

– Most már alapvetően gazdasági szempontú megközelítést kell alkalmazni, és a világ minden országával kereskedni kell, mert kicsi a piacunk – ismertette a kormányfő. Tízmilliós ország, ha ennél jobban akar élni, akkor a termékeit az egész világban el kell adni, és ehhez kapcsolatban kell lenni.

Minden bezárkózás, blokkosodás ellentétes az érdekeikkel. Magyarország egy 10 milliós ország. Ha a piacunk 100 milliós lenne, akkor megengedhetnénk magunknak magunknak talán egy bezárkózást, mert elegen lennénk ahhoz, és a gazdaságunk mérete azért elég nagy lenne, hogy csak saját magunk is megfelelő mennyiségű jólétet tudjunk előállítani, szétosztani az embereket – közölte Orbán Viktor.

– Tízmilliós ország, ha olyan színvonalon akar élni, mint ahogy most élünk, vagy még ennél is jobban be szeretnénk tenni, és jobban élni, ahhoz a termékeit az egész világban el kell tudni adni – értékelte a helyzetünket Orbán Viktor. Szerinte a mi gazdaságunk nem a magyar gazdaság, a mi gazdaságunk az egész világ.

– Jelenleg a világ legjobban fejlődő része keleten van, és ennek mentén kell a döntéseket meghozni – tette hozzá a kormányfő. – Próbálom kitágítani a gazdasági teret a magyar szereplők előtt – zárta a kormányfő.

2023. december 01. 08:44
Kiürítették a kaposvári Virágfürdőt, 50 embert kellett biztonságba helyezni
Az eset kapcsán további vizsgálatok folynak.
Takács Péter: Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére
Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére.
Döbbenetes tábla díszeleg Szeged határában, világos üzenet fogadja az arra járókat
Egyelőre nem tudni, ki tette oda.
Csontvázakra bukkantak a Kodály Intézet felújításán, helyszíni fotók készültek
Az elhunytak túlnyomó többsége gyermek volt.
Beosontak Fásy Ádámékhoz, Zsüliett nem tudta elkerülni a betörőt
Zsüliett félelmében először mozdulni sem bírt.
Így lettünk Megasztárok!
Otthon, a fotelből nézték ők is a versenyt, így kezdődött minden. Azt gondolták, hogy: talán nekem is meg kéne mutat...
Hogy éltétek ezt túl?
Senki sem értette, hogyan kerültek elő élve. A mentésüket döbbenten bámulta az egész világ. Televíziók és rádiók sza...
Tények teljes adás, 2024. március 02., szombat
GYOMORFORGATÓ - Borzalmas bűncselekmény, óvodást molesztált egy pedagógussegéd az egyik újbudai óvodában, feljelente...
Ezt soha ne tegye - hangsúlyozza a Nemzeti Védelmi Szolgálat
Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg le...
Ötvenen úszták át a jéghideg Balatont
Bójával a hátukon úszták át majdnem ötvenen a Balatont Tihany és Szántód között, az sem zavarta őket hogy a víz mind...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.