Orbán Viktor: Tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében

Orbán Viktor volt a vendége a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának. A miniszterelnök beszámolt a gazdasági helyzetről, a héten kezdődött magyar uniós elnökségről, az új, hazafias pártokból álló európai parlamenti képviselőcsoport alakulásáról, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben folytatott tárgyalásáról, a béke előmozdítására tett kezdeményezésekről.

– Óvatosnak kell lenni, amikor erről beszélünk. Nehéz felmérni egy ilyen találkozó hatását. Magyarországnak tudnia kell a helyét és a súlyát, ma azonban az a helyzet, hogy nincsen párbeszéd, ami nélkül nehéz elképzelni, hogyan mozdulunk el a béke irányába – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban, értékelve a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel történt keddi találkozóját. A miniszterelnök elmondta, hogy Európa többet tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el, mert az magától nem jön el.


Morális nyomás

– Egyetlen dolgot teszek: elmegyek azokra a helyekre, ahol olyan háborús veszély van, amelyek Magyarországra is veszélyesek.

Tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében, hogy egy hosszú úton elindítsuk a feleket, aminek a vége tűzszünet és béketárgyalás lehet – tette hozzá. Mint jelezte, sajnos még csak a békéhez vezető út első lépéseit tudjuk megtenni.

A miniszterelnök elmondta: miután Európa úgy döntött, hogy bevonódik ebbe a háborúba, ezért a háborúról készült felmérések is a háború részei, tehát manipuláltak. A kormányfő szerint van egy morális nyomás az embereken, hiszen Európa a békéről szól, az emberek úgy érzik, túlságosan sokat várunk Amerikára azért, hogy megteremtse a békét. A miniszterelnök azt is tapasztalta, hogy az emberek aggódnak a háború gazdasági hatása miatt.

Ha elküldjük a pénzt a frontvonalra, hogy lesz itt gazdasági növekedés? Hogy fogunk ebből az európai gazdasági helyzetből kilábalni?

– tette fel a kérdést Orbán Viktor. Hozzátette: a béke morálisan is helyes lépés lenne, másfelől a béke sikeressé tenné Európát.


Hazafiak Európáért

A Patrióták Európáért uniós pártcsalád megalapításával kapcsolatban elmondta: hétfőn lesz alakuló ülés, ahol összegyűlnek azok a pártok, amelyek már tudják, hogy csatlakozni fognak, de ezt még nem jelentették be.

– Nem most történik meg, hanem a hétfői napon, akkor lesz egy listánk, s majd láthatják, hogy nem a levegőbe beszéltem – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy nincs olyan kormányfő Európában, aki ne cserélne most vele. Jelezte, hogy nehéz a kormányzó erők helyzete Németországban és Franciaországban egyaránt.

Nem volt még példa arra, hogy Franciaországban a jobboldal át tudja törni azt a kordont, amiben elzárták, és megnyerjen egy parlamenti választást. Egy olyan jelentőségű esemény történik, ami azonnal hatást gyakorol majd az egész kontinensre

– értékelte a francia választásokat a miniszterelnök. Kiemelte, hogy Marine le Pen pártja az egész európai parlament legnagyobb nemzeti pártcsoportja lett.

– Jobban állnak a hazafiak, mint látszik. Idetartozik az olasz kormányzópárt, a legnagyobb, most megalakult holland kormányzópárt, itt vagyunk mi, szeptemberben választások lesznek Ausztriában, a Szabadságpárt most vezet. Itt van Babis, aki már volt miniszterelnök, és ismét ott toporog a győzelem kapujában. A kérdés, hogy mikor lesz választás Csehországban. Itt vannak a belgák. A belga kormány is megbukott, az egyik várható belga kormányzópárt is itt van közöttünk. Ennek a patrióta csoportnak már most erősebb képviselete van, mint látszódik, s ez idővel egyre inkább láthatóvá is válik majd – mondta Orbán Viktor.


Kereskedelmi háború is fenyeget

A miniszterelnök úgy látja, kereskedelmi háború réme fenyeget. Mint fogalmazott: abszurd helyzetek vannak.

– A bizottság azon döntése, amivel most büntetővámot vet ki a kínaiakra, állítólag azért jó, mert védi az európai autógyártók érdekeit. Közben az európai autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak. Nekik ez rossz. Az ő nevükben a bürokraták most hoznak egy döntést. Erre a keletiek tesznek majd válaszlépést, ezt a kereskedelmi háború irányába tudják eltolni – jegyezte meg a miniszterelnök.

Hozzátette: ha kereskedelmi háború lesz, a Magyarországon termelt árukat nem tudjuk majd eladni.

Alkalmazkodni kell a háború utáni világhoz

A miniszterelnök a légi közlekedésben kialakult helyzet kapcsán tűrhetetlennek nevezte, hogy az utóbbi hetekben egyes járatok csak 18-20 órás késésekkel tudtak elindulni. Jelezte, hogy amint megtörténik a reptér kormányzati átvétele, ezzel már nem lesz gond.

– Vannak elvárások, amiket a kormány támaszt, és felszólítottam a minisztereket, hogy ezeknek szerezzenek érvényt – tette hozzá.

A benzinárakról szólva Orbán Viktor elmondta, hogy ha egyszer kötnek egy megállapodást a forgalmazókkal, azt be kell tartani, ezért nem tűrik el, hogy az emberek többet fizessenek a benzinért, mint amekkora a szomszédos országok átlagára.

Vannak biztató jelek. A háború után egy másik világban fogunk élni, mint előtte

– fogalmazott a miniszterelnök a gazdasági helyzet kapcsán. Mint mondta, alkalmazkodni kell a háború utáni világhoz. A turizmus kapcsán kiemelte, hogy az a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb ágazata.

– Idén rekordévet zárhat a magyarországi turizmus, ami azért fontos, mert az a legjobb pénz. Idejön valaki, itt elkölti a pénzét, ami aztán itt marad. A repülőtér megvásárlása után tovább erősödhet a turizmus – tette hozzá.

– Mindezzel párhuzamosan elindul az otthonfelújítási program, és próbálunk olyan megállapodásokat kötni a munkaadókkal, hogy minél több pénz maradjon az embereknél. Továbbra is mindenkinek van lehetősége, hogy munkát találjon itthon – közölte a miniszterelnök.

Forrás: Magyar Nemzet

2024. július 05. 08:58
Elfogtak egy budapesti gyilkost, évek óta keresték
Évek óta keresték gyilkosság miatt, most találták meg a rendőrök azt a 62 éves férfit, aki 2021 novemberében halálra...
Telefonért gyilkolt egy 12 éves lány, felvette a kamera a szörnyűséget
Úgy helyezte az élettelen testet, mintha semmi sem történt volna.
Vagyonért árulja csodajárgányát L.L. Junior, semmi sem hiányzik belőle
Bőrülés, kis kijelző, nagyképernyős tévé és hatalmas hangszórók szolgálják az utasok kényelmét.
14 éves fiú ölt Csernelyben
Minősített emberölés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség egy fiata...
Ledobta a bikinibombát Zimány Linda, alig takarja valami napbarnított idomait
A szexi modell a francia riviérán sütkérezik.
Így hűsöltek ők!
Kutyameleg van! Strandolnak a házi kedvencek, a macskák is úsznak, sőt! A kutyák még a jet-skire is felültek. Az áll...
Tények teljes adás, 2024. július 23., kedd
VÉRFAGYASZTÓ - Meghalt a kórházban a szombat hajnali budapesti horrorbaleset 47 éves vétlen áldozata, ijesztő videón...
Engedjetek ki!
Félelem, kétségbeesés és harag. Százezer dühös ember várt órákon át arra az autójában, hogy végre hazamehessen Pozso...
Balaton vagy Adria?
Balaton vagy Horvátország? Hekk vagy kagyló? Melyik ország a drágább, melyik az olcsóbb? Minden nyaralási szezon elő...
Gyilkos viszony
Döbbenetes tragédia történt, újra gyászol a kézilabda világa. Nejlonba csomagolva találták meg a Debrecen egykori já...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.